שאלה פשוטה על הפרשה לפנסיה ולפיצויים
שלום, אני התפטרתי לפני כשבעה חודשים ממקום שבו עבדתי מספר שנים. עבדתי במשרה מלאה וסטנדרטית, הבעיה היא שזה היה מקום שהתנהל בחוסר סדר קבוע ומעולם לא עבדתי במסגרת חוזה עבודה מסודר. מתוך הבנה שאני זה שהתפטרתי, האם המעסיק זכאי למשוך חזרה את הכספים שהוא הפריש לקופה לאורך השנים תחת סעיף הפיצויים? חשוב להבין, אני לא מדבר על לקבל פיצויי פיטורים נפרדים מהמעסיק, אלא מנסה לברר האם הכסף שהמעסיק הפריש לקופה אמור להיות משוחרר לרשותי?? המעסיק טוען שהוא "העניק לי בחסדו "את פיצויי הפיטורין ואני מנסה להבין האם זה נכון או שהוא מנצל את חוסר הידע שלי, ובמסגרת החוק הכסף שהופרש אמור בכל מקרה להישאר ברשותי? אגב, המעסיק הפריש לפנסיה והפיצויים לאורך השנים מעבר למה שהוא היה חייב בצו ההרחבה, אשמח אם תתייחסו גם לכך בתשובה ותענו האם הוא יכול לדרוש בכל מקרה את החלק שהופרש מעבר לנדרש?? תודה רבה
אודי שלום מבין שהמקור הנורמטיבי לביצוע ההפפקדות לקרן הפנסיה הינו צו ההרחבה לפנסיה חובה. ככל שזה כך, צו ההרחבה לפנסיה חובה קובע כי הפקדות לרכיב הפיצוים הינן 'מקום' חובת המעסיק לתשלום פיצוי פיטורים בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצוי פיטורים וכי לא ניתן להחזירן למעסיק גם אם העובד התפטר. לכלל זה קיים חריג והוא שאם העובד סיים לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצוי פיטורים ומשך את הכספים 'שלא בשל אירוע מזכה' (אירוע מזכה הוא אחד מאהלה- נכות, הגעה לגיל פרישה או פטירה), אזי העסיק יהיה זכאי להחזרת הכספים שהפקיד ברכיב הפיצויים (בלבד), או שככל שביה"ד קבע בפס"ד שלפי סעיפים 16 או 17 לחוק פיצמוי פיטורים שהמעסיק זכאי להחזרת כספים. לגבי הרכיב ההפרשות שהפקיד המעסיק ברכיב הפיצויים העולות על המינימום הקבוע בטבלה שבצו ההרחבה, הרי שמעמד כספים אלה הוא 'על חשבון' והם ניתנים להחזרה למעסיק, למעט אם המעסיק החיל עליהם את הדין של 'במקום' כקבוע בסעיף 9.א לצו- שבמקרה זה יחול הכלל האמור לעיל האוסר על החזרה.
שאלות נפוצות:
תומר סיון