זכות לתגמולים ופיצויים
שלום, לפני חודשיים כמעט, התפטרתי מעבודה שעבדתי בה כשנתיים. המעסיק שלי ואני הפרשנו כסף לקרן פנסיה מסויימת וכרגע אני רוצה למשוך אותה. הקרן מחולקת לתגמולים ופיצויים והמעסיק שחרר לי רק את התגמולים ואינו מוכן לשחרר את הפיצויים (הנמצאים בקרן) כי הוא רוצה אותם בחזרה. בשיחה עם ההסתדרות העובדים הם טענו שכל מה שנמצא בקרן הפנסיה (התגמולים והפיצויים) שייך לעובד אך הפיצויים הנוספים המעסיק לא חייב לשלם מכיוון שהוא לא פיטר אותי אלא התפטרתי. השאלה היא אם באמת מגיע לי כל מה שנמצא בקרן?
השאלה היא מה המקור הנורמטיבי שמכוחו הופרשו הכספים לקרן הפנסיה. אם זה לפי צו ההרחבה לפנסיה חובה- אזי המעסיק אינו רשאי לקבל את ההפקדות שהפקיד לרכיב הפיצויים, אף אם העובד התפטר, אלא אם כן התקיימו התנאים הקבועים בסיף 8 לצו ההרחבה לפנסיה החובה (הקובע כי אם העובד משך כספים שלא בגין 'אירוע מזכה' (כהגדרתו בסעיף), או אם נשללה זכאותו של העובד לפיצוי פיטורים על פי פסק דין שניתן לפי סעיפים 16 ו-17 לחוק פ"פ (נסיבות חמורות של גניבה וכו'). אם לא מדובר בהפרשות מכוח צו ההרחבה יש לבדוק במקור הנורמטיבי (הסכם אישי או קיבוצי) ולראות מה הכללים הקבועים בו. בעקרון, אם חל סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים על מעמד הכספים שברכיב הפיצויים- אזי לא ניתן להחזירם למעסיק אלא בכפוף לתנאים המוזכרים בסעיף 8 לצו ההרחבה לעיל. אם לא חל סעיף 14, אזי בתמצית, כספים שהפקיד מעסיק לרכיב הפיצויים - אינם ניתנים להחזרה למעסיק אלא בכפוף לסעיף 26 לחוק פיצוי פיטורים (באם העובד סיים לעבודה בנסיבות שאינן מזכות בפ"פ, ובאם נאמר במפורש בהסכם העבודה כי המעסיק זכאי להחזרת הכספים בנסיבות אלה).
עקרונית המעסיק צודק.. אם התפטרת לא מגיע לך פיצויים.אבל.. במידה והיתה לך פנסיית חובה (6% לפיצויים ולתגמולים) חל סעיף 14 אוטומטית. ולכן הפיצויים שלך.
שאלות נפוצות:
תומר סיון