ייעוץ פנסיוני רשלני
המקרה המדובר התרחש לפני 6 שנים. כשנה לאחר שחרורי מצה"ל התקבלתי לעבודה. כחלק מתנאי ההעסקה קיבלתי ביטוח מנהלים. את כל נושא ההתנהלות ביצעתי מול סוכן שעבד עם החברה. ניסיתי לקבוע מס' פעמים עם הסוכן אך לא הצלחנו והפגישה בוטלה מס' פעמים. לבסוף הוסכם כי נבצע את התהליך טלפונית. התהליך בטלפון לקח 5 דק' בדיוק שבהם הוא שאל מי אני וכו' והאם אני רוצה לשלם הרבה עבור הפנסיה או מעט.. כמובן בתור ילד בן 22 אמרתי שמעט כי לא ידעתי והבנתי את המשמעויות, והסוכן שלח אליי מסמכים בהתאם חתמתי בלי לקרוא או להבין את כל המספרים שהיו שם. לפני כשנה עשיתי סדר בנושא הפנסיוני ונדהמתי לגלות שהסוכן רשם במסמכים כי השכר המבוטח שלי הוא 3,500 ש"ח בזמן שבפועל השכר שלי עמד על 9,000 ש"ח ברוטו (שאמור להיות גם השכר המבוטח). המשמעותי היא שאומנם אני הפקדתי מעט אבל גם המעסיק שלי הפקיד כך את חלקו ואת חלק הפינויים שלי.. עבדתי באותה העבודה כך המשמעות היא שניזוקתי באלפי שקלים כתוצאה מהרשלנות וחוסר הידע שהיה לי. האם יש משהו שאפשר לעשות בנידון? מובן וידוע שגם האחריות שלי כבגיר לקרוא מסמכים שכאלה, אבל האחריות הבסיסית של יועץ פנסיוני שכזה לתת ייעוץ אמיתי ונכון ולהסביר את המשמעויות המלאות של מהלך שכזה. תודה על העזרה!
ככלל החובה לביטוח פנסיוני קבועה בהסכם העבודה החל עליך. ככל שהית שכיר הזכאי מכוח הסכם העבודה (בין הוא הסכם אישי ובין אם הוא קיבוצי או צו הרחבה) לביטוח פנסיוני, המקור הנורמטיבי הזה קובע את גובה המשכורת שממנה יבוצעו ההפרשות ומשפט העבודה נוטה שלא ליתן תוקף משפטי לוויתור שלך על גובה ההפרשות המחויבות. זה במישור של יחסי עובד מעסיק. לגבי הסוכן, בהנחה שאין כאן מחויבות להפרשות מלאות, אזי קשה יהיה לטעון טענות נגדו לנוכח העובדה כי אתה בעצמך בחרת והורית לו כיצד לנוהג ופירטת את העדפות החיסכון הפנסיוני שלך (מה גם שזה לא מופרך שבחור צעיר אחרי צבא לא ירצה להפקיד הפרשות מקסימליות לחיסכון פנסיוני (אם כי זה המועד הכדאי ביותר להפקיד הפרשות מקסימליות),ולכן על פניו נראה כי יכולה לעמוד לסוכן הגנה טובה. יחד עם זאת, כן הייתי ממליץ לפנות לקבלת ייעוץ פנסיוני פרטני על בסיס הסכם העבודה, מסמך ההנמקה שקיבלת מהסוכן והפרטים המלאים. בהצלחה
שאלות נפוצות:
תומר סיון