לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
אורי

פנסית נכות

שלום למנהל הפורום, צורפתי כעמית לקרן פנסיה באמצעות המעביד. באישור ההצטרפות שקיבלתי מהקרן, נרשם מהי המשכורת שממנה ישולמו דמי הגמולים, ומכו כן פורט גובה דמי הגמולים בשיעור 5% מהמשכורת. מספר חודשים לאחר ההצטרפות, הפכתי לנכה מלא(100% נכות), ופניתי לקרן הפנסיה לקבל פנסית נכות. הייתי משוכנע שאקבל 75% מהמשכורת עבור כל חודש, אבל הופתעתי לגלות, שהקרן ביצעה תחשיב, לפי גובה דמי הגמולים שהמעביד הפריש, ויצא להם שההכנסה שלי בערך 50% מהמשכורת בפועל, ולכן אני מקבל פנסית נכות מאוד נמוכה. הבנתי שסוכם בין הקרן לבין המעביד, שהוא יגדיל את ההפרשות באופן הדרגתי, אבל כשנהייתי נכה, דמי הגמולים היו עדיין 5%. האם קרן הפנסיה צודקת בדרך החישוב שלה, או שמא מגיעה לי פנסית נכות בשיעור 75% מהמשכורת אשר נרשמה באישור ההצטרפות שקיבלתי מהקרן?

עו"ד אבנר בן חיון

אורי שלום. זכויות עמיתים בקרן פנסיה נקבעות בתקנון הקרן ובכלל זה אופן חישוב פנסית הנכות. אתה יכול לעיין בתקנון הקרן באתר האינטרנט של קרן הפנסיה ולבדוק שם כיצד חושבה המשכורת הקובעת לפנסית נכות ושאירים שממנה נגזר תשלום פנסית הנכות. מומלץ להתייעץ עם עו"ד מבין בתחום על מנת לעקוב אחד אופן חישוב פנסית הנכות. לא ציינת את המקור ההסכמי שחל עליך ועל מעבידך שבו הוסדרה זכאותך לביטוח פנסיוני. יחד עם זאת, מדבריך עולה כי מדובר על הגדלה מעת לעת של ההפרשות, ונראה כי מקור הסכמי זה הוא צו ההרחבה לפנסיה חובה. ככל שזה כך, לא ציינת באיזה שנה אירע ארוע הנכות. אולם יש לדעת כי בעקרון קרנות הפנסיה (ויש לבדוק זאת ספיציפית בקרן הפנסיה בה אתה עמית), מחשבות משכורת קובעת לפנסית נכות ושאירים על בסיס המשכורת המבוטחת. וזו אינה בהכרח המשכורת שממנה מבוצעות ההפרשות הפנסיוניות. בעקרון החישוב של המשכורת המבוטחת הוא הכפלה של סכום ההפקדה ברכיב התגמולים (עובד ומעביד ביחד) בשיעור אחוזי שהמינימום שלו הוא 10%. לכן, למשל ככל ששיעורי ההפרשות של רכיב התגמולים היה נמוך מ-10% הרי שבהכרח המשכורת המבוטחת תהא יותר נמוכה מהשמשכורת שממנה בוצעו ההפרשות (למשל על פי צו ההחרבה לפנסיה חובה, שיעור ההפרשות לשנת 2010 של רכיבי התגמולים היה 2.% עובד ו-2.5% מעסיק ולכן, סך שיעור ההפרשות הינו 5%. ממשכורת של 1,000 ש"ח הפריש המעסיק 50 ש"ח בגין רכיבי התגמולים. הכפלה של סכום זה ב-10% מביאה למשכורת מבוטחת של 500 ש"ח וכו'

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קופות גמל ופנסיה