לא הפקידו לי לפנסיה
לאחר השירות הצבאי בין השנים 2008 ל 2010 עבדתי במסעדה. עזבתי מרצוני ולא קיבלתי פיצויים. מתברר לי עכשו שהיו צריכים להפקיד לי לפנסיה ולא הפקידו. כנראה באופן שיטתי לכל העובדים באותם שנים. בתלושי המשכורת לא רשום כלום. לפני חודש ביררתי אצל המעסיק והחודש קיבלתי דוח הפקדות שהופקדו החודש מקופת פנסיה שמכיל הפקדות עובד , מעסיק, ופיצויים. הסכומים נראים לי קטנים. שאלותי: 1. איך אני יכול לדעת אם הסכומים נכונים? אם לא רשום בתלוש המשכורת. 2.האם בהפקדות היום אני לא מפסיד תשואות או ותק ומי יכול להגיד לי כמה? 3. האם במשיכה או בפנסיה יכולה להיות לי בעיה מבחינת מס או מבחינת קופת הפנסיה במשיכת הכספים . (גם מה שהופקד לפיצויים) . לא קיבלתי גם טופס 161 כשעזבתי. וגם לא קיבלתי שום אישור על שחרור כספים לטובתי . מאד תעזרו לי בתשובתכם.
שלום. יש לדעת כי כבר משנת 2008 קיימת חובה כללית במשק לביצוע הפרשות לפנסיה מכוח צו ההרחבה לפנסיה חובה וזאת ככל שלא חל על העובד והמעסיק, לענין ההפרשות הפנסיוניות, הסכם עם תנאים טובים יותר מאלו הקבועים בצו ההרחבה. ולכן בצדק אתה הית זכאי לביצוע הפרשות לפנסיה לכל המואחר לאחר חצי שנת עבודה אצל המעסיק. שיעור ההפרשות קבוע בצו ההרחבה (חיפוש מהיר בגוגל יאתר את נוסח הצו ושם תוכל לראות את שיעורי ההפרשות המתפתחים משנה לשנה). כמובן שבאי ביצוע ההפרשות במועד, לא קיבלת את התשואה שהיית יכול לקבל וכמו כן, נגרמה לך פגיעה באי צבירת תקופת אכשרה ובביטוח הפנסיוני (שכן, מועד תחילת החברות שלך בקרן היא מועד ביצוע ההפקדות בפועל). את הפגיעה בתשואה ניתן לחשב לפי התשואה שהשיגה הקרן (זה אמור להיות מפורסם באתר של הקרן או בדוחות שלה). בעקרון יש להעזר באנשי מקצוע בענין זה. קיימת חובה על מעסיק להנפיק לעובד טופס 161 ואתה זכאי לפנות אליולקבל זאת ובאותה הזדמנות גם לבקש אישור שחרור כספים מהקופה לטובתך. בהצלחה
1. איך אני יכול לדעת אם הסכומים נכונים? אם לא רשום בתלוש המשכורת. את האחוזים מצאתי באינטרנט. אבל בתלושים אין לי כלום. האם הם יכולים לתקן אותם? 2. האם אני צריך להצהיר למס הכנסה כאילו זאת הכנסה ?או לקבל תלוש שמעיד על כך מטעם העבודה? (אני כבר לא עובד שם) . או שזה נכנס כהכנסה בשנים הרלוונטיות? 3. האם זה משפיע על החזר מס שקיבלתי עבור 2010? והאם לטוב או לרע? 4. מה אני צריך לבקש מהם או לעשות עכשו? אודה מאד על עזרתכם
שלום. כאמור עדיף להעזר בבעל מקצוע. אתה יכול לעשות חישוב (בקירוב) של נכונות הסכומים שהפקידו עבורך על ידי הכפלת שיעור ההפרשות בגין כל חודש מהמשכורת בגין אותו החודש (שים לב בצו ההרחבה גדלו שיעורי ההפקדות משנה לשנה). לענין השאלות בתחום המס- איני יכול לכוון אותך בתחום זה, ומומלץ לפנות ישירות למס הכנסה לקבלת הכוונה או לבעל מקצוע מבין בתחום. לענין חישוב הנזק אם נגרם יש לבדוק את התחשיב שביצעת ביחס לסכומים שהיו אמורים להיות מופקדים בקרן לעומת הסכומים שהופקדו בפועל וכן את הפרשי התשואה בגין השנים שבהם לא הפקידו עבורך (התשואה שהשיגה הקרן בשנים אלה. למשל אם המשכורת שלך להפקדות היתה 5,000 ש"ח והיה צריך להפקיד בגינה בגין החודשים שבשנת 2013, 5% תגמולי מעביד ו-5% פיצויים (מעסיק) (לגבי ה-5% שהיו אמורים לנכות משכרך ממילא לא ניכו וקיבלתם אותם במשכורת), אזי בגין כל חודש בדוגמא זו הי'ית זכאי להפרשות מעסיק בגובה של 500 ש"ח לחודש. תחשב על זה את התשואה בגין אותה חודש וקדימה, יחד עם הסכום שמצטבר מחודש לחודש (חישוב קצת מורכב) והרי לך הפסד התשואה.
שאלות נפוצות:
תומר סיון