איחוד קרנות פנסיה במקרה של קרנות לא פעילות
אני יודעת שמשרד האוצר עושה איזשהו מהלך לאיחוד קרנות פנסיה,עכשיו יש לי 3 קרנות פנסיה בחברות ביטוח שונות ו-2 קופות גמל,האם הנושא הזה איכשהו משפיע עליי?האם אני צריכה לאחד או שאפשר להשאיר את זה כמו שזה ועוד שאלה מכיוון שהקרנות לא פעילות,אז אני עדיין משלמת עליהן דמי ניהול?(אין שם סכומים גבוהים-אז מה יקרה כאשר הדמי ניהול יגמרו את כל מה שנחסך בקרן הפנסיה?הם ימשיכו לקחת דמי ניהול -זאת אומרת יש מצב שהקופה תהיה במינוס שאני אצטרך לשלם?מה קורה במצב שלי ואיך הכי טוב לטפל בזה בצורה מסודרת?
קתרינה שלום, אכן הממונה על אגף שוק ההון, ביטוח וחסכון פרסמה הוראות שמשמעותן היא שצבירות בקרנות פנסיה חדשות של עמיתים שאינם "פעילים" (היינו שלא מופקדים בגינם דמי גמולים באופן שוטף) יועברו לקרן הפנסיה בה העמית הינו פעיל. למהלך זה מספר טעמים, והעיקרי שבהם הוא גמי הניהול שנגבים מעמיתים לא פעילים בקרנות פנסיה. להלן הרקע: דמי הניהול בקרן הפנסיה מורכבים משני רכיבים: 1. דמי ניהול מהפרמיה השוטפת המשולמת 2. דמי ניהול מהצבירה הרשומה על שמו של העמית. על פי רוב, עמית הזכאי להנחה בדמי ניהול, מותנית ההנחה בהיותו של העמית "עמית פעיל" ברגע שעמית עובר מקום עבודה ובמסגרת מקום העבודה החדש נפתחת עבורו קרן פנסיה חדשה בחברה אחרת מזו שהיתה קבועה לו אצל המעסיק הקודם\, אזי בקרן הפנסיה הקודמת, דמי הניהול עלים לתקרה המקסימלית (0.5% לשנה). לכן, מבקשת הממונה להביא למצב שבו כל החשבונות של העמית בקרנות הפנסיה הקודמות ירוכזו בחשבון אחד, חשבון שבו העמית הינו עמית פעיל וממילא בו הוא יהנה מהנחה בדמי הניהול על כלל כספי קרן הפנסיה שלו. אדם הבקיא בהוראות הדין יכול עשות זאת באופן עצמאי (להעביר את הכספים הצבורים על שמו בקרנות פנסיה שאינן פעילות לקרן הפנסיה בה הוא פעיל בעצמו), אולם הממונה סוברת כי לקבוע הוראה זו באופן גורף ואוטומטי כברירת מחדל. לכן, בהתאם להוראה החדשה עמית שלא התנגד להעברת הכספים לקרן בה הוא פעיל, כספיו הצבורים בקרן הפנסיה שבה הוא במעמד עמית לא פעיל, יועברו באופו אוטומטי לקרן בה הוא בגדר עמית פעיל.
תודה רבה על התשובה המפורטת,העניין הוא כזה שאני כרגע במצב שאין לי קופת פנסיה פעילה,אז נראה לי שבמקרה שלי לא יהיה איחוד.מה שיש לי זה מספר קרנות זה לא פעילות.באחת מהן למשל יש סכום ממש זעיר ואני מנסה להבין מה קורה- אם הם גובים דמי ניהול מקסימליים מהצבירה זה אומר שזה כל הזמן נוגס בסכום ,האם יש מצב של להיות במינוס כלפיהם ,זאת אומרת שהצבירה ננגסת על ידי דמי ניהול ואז אתה עוד חייב להם משהו?
את יכולה לאחד בעצמך גם את הקרנות האלה. תפני אל הקרן (אל שירות הלקוחות שלה) שאליה את מעונינת לאחד את כל הכסף- זה הליך פשוט ויעיל. בכל מקרה גם כדאי לבדוק כיצד את יכולה להיות פעילה בקרן האחרונה שה היית. יתכן וטרם עבר המועד שבו עבר להיות עמית מוקפא. ניתן במצב שבו את עמית פעיל לשלם רק את הריסק - דמי הסיכון בלבד לשמירת הרצף הביטוחי. או לשלם דמי גמולים מינימליים - תבדקי מול שירות הלקוחות. בכל מקרה, לשאלותייך, במצב שבו נניח קיימת לך צבירה של 3,000 ש"ח בקרן הפנסיה הלא פעילה שלך, החברה המנהלת גובה דמי ניהול שנתיים בשיעור של 0.5%. היינו, בשנה הקרן גובה 60 ש"ח. מנגד צבירה זו נושאת תשואה (רווחי הקרן). תבדקי מה התשואה של הקרן בשנה האחרונה, שלוש שנים וכו' (יש אתר אינטרנט של אגף שוק ההון וכן אתר של הקרן ששם מפורסמת התשואה שהשיגה הקרן). כל תשואה שנתית מעל 0.5% מאיינת את דמי ניהול מהצבירה שגבו ממך (על פי רוב התשואה גבוהה יותר). בכל מקרה לא ניתן להגיע למינוס בגין גבית דמי ניהול בקרן
יש לי 3 קרנות פנסיה לא פעילות-אחת שמשכתי ממנה כספים ושתיים שיש שם סכומים זעירים שאין הפקדות אליהן
שאלות נפוצות:
תומר סיון