מנהל הפורום עו"ד אילנית צירקלביץ
יש לי עוד שאלה בבקשה
יש לקוחות שאני לוקחת אותם לראות דירה כלשהי וכשאני שןאלת מה מס ת.ז. כדי לרשום בטופס הזמנת שירותי תיווך הם ממציאים מספר. השאלה שלי מה קורה אם לקוח מסרב לשלם דמי תיווך והמספר ת.ז. שלו בטופס שגוי. (אני יודעת שאני יכולה לבקש לראות ת.ז. אבל נניח שלא רואים את הת.ז.?) האם במצב כזה אפשר להוכיח משהו כדי לקבל דמי תיווך.????הלקוח כן חתום בטופס ות.ז. שגויה
שלום אור ראשית כשמגיע לקוח חדש יש להוציא נסח טאבו לגבי דירתו - כך קבעה גם הפסיקה בעניין, וכך היא גם המלצתי. לאחר הוצאת נסח הטאבו (או אישור זכויות במקרה שהנכס לא רשום בלשכת רישום מקרקעין - במקרה כזה ניתן להיעזר בעו"ד) אפשר לעשות הצלבה של המס' ת.ז. שלו מול מה שהלקוח מסר לך. בכל מקרה לא מומלץ לרוץ להראות נכס שלא שייך למי שחתום מולך. בהצלחה רבה,
התכוונתי יותר בהשכרת דירה . דירה שאין לי בלעדיות והחתמתי לקוח אבל הת.ז. לא שלו אלא סתם מספר שנתן. אם במקרה הלקוח לא משלם יש מה לעשות בעניין במידה ויש רק חתימה שלו??
שלום רב במקרה של השכרת דירה - גם ניתן להוציא נסח טאבו אם הנכס רשום ואז את יכולה להצליב את המס' ת.ז. אם לא רשום בטאבו - אפשר או לנסות לאתר אישור זכויות ישן (אפילו לבקש מהבעלים - לפעמים חלק מהשוכרים רוצים לראות ו/או לוודא זאת) או לבקש ת.ז. מקורי לראות או לאסוף ראיות להיום שאחרי (כגון תיעוד שיחות ביומן שלך וכד'), ככל שאכן יהיה ניסיון לעקוף אותך ולא לשלם את השכר המגיע לך. בהצלחה,
הכוונה שלי היתה שאני לוקחת שוכר לדירה ויש לי שם טלפון שלו וחתימה. והאין לי ת.ז. האם שוכר כזה שלא ירצה לשלם אני יוכל להוכיח שאני זו שהראתי לו את הדירה כשהתעודת זהות שרשומה בטופס היא תעודת זהות שגויה.(כשרשמתי את הת.ז. שלו לא ביקשתי לראות ת.ז. רק שאלתי מה מספר ת.ז. ואחרי שראה את הדירה ראיתי שהמספר ת.ז לא הגיוני והלקוח זרק סתם מספרים. יש שם שם משפחה וחתימה על הטופס האם זה מספק כדי להוכיח או שחייבת להיות ת.ז.?(שם משפחה אני יודעת שנכון)
שלום רב בתקנות המתווכים במקרקעין (פרטי הזמנה בכתב), התשנ"ז-1997 מפורט בדיוק מה צריך מתווך למלא. בין היתר גם שם ומס' ת.ז. של הצדדים. אם יש חשש למס' שיינתן שגוי - אפשר כאמור לבקש לראות את הת.ז. המקורית ולהשוות. אם הלקוח לא מראה תעודת זהות, כי אין לו לטענתו, אפשר לבקש תעודה אחרת כגון רישיון נהיגה או כל תעודה עם מס' ת.ז. אם לא ביקשת - אכן יש כאן סיכון מאחר שהפרטים אינם נכונים ולא עמדת לכאורה בתקנות- אולם עדיין אני סבור כי תוכלי לדרוש את שכרך, ואף לתבוע אותו - רק שבמקרה כזה תצטרכי את מס' הת.ז. הנכון לצורך התביעה. בהצלחה,
שאלות נפוצות:
עידו .ג.
רועי ב
אילה דביר
רותי חיפה