הזכות לגור בדירה של הסבא שנפטר
איילת שלום רב, אני גר במושב קהילתי שהבתים בו עוד לא עברו תהליך שיוך פנימי (הקיבוץ התפרק לפני כ 10 שנים והפך לאגודה שיתופית). לפני כ 3 שנים נפטר סבי אחרי היום הקובע לקבלת הדירה משמע הדירה שייכת למשפחה שלי, באותו ימים אף אחד מבני המשפחה לא רצה להתגורר בדירה מסיבות כאלה ואחרות, וכיום הקיבוץ משכיר אותו לחברי קיבוץ חדשים שבידיוק באותו מעמד כמוני, בשנה האחרונה ביקשתי מספר פעמים לעבור אל הדירה של סבי ז"ל אך נענתי בשלילה שאני לא זכאי לה בגלל שעוד לא היה שיוך פנימי ולכן הדירה של האגודה השיתופית והוא יכול לעשות בה כרצונו וכמובן להחליט מי יגור בה לפי צרכיו, שאלתי היא כזאת האם מבחינה משפטית הדירה שייכת למשפחה ונוכל לקבל את זכות האיכלוס בה? האם את מכירה תקדים לנושא? תודה מראש על התשובה גל.
גל שלום, בפסיקה נקבע כי כל עוד לא הושלם הליך שיוך הדירות, דירות המגורים בקיבוץ הן רכוש של הקיבוץ, ולחברים אין זכות בהן למעט זכות השימוש לצרכי מגורים. משנפטר החבר פוקעת באופן אוטומטי זכות השימוש והדירה חוזרת לרשות הקיבוץ. בעבר נדחו תביעות של יורשים אשר דרשו כי בית המשפט יורה לקיבוץ למסור לידם את הדירה האמורה להיות משויכת להם בטרם הסתיימו הליכי השיוך. לפיכך, נראה כי כל עוד לא התגבשה הזכות הקניינית של החבר בדירה שיועדה לו, אין ליורשי החבר כל זכות לדרוש זכויות הנובעות מה"שיוך". יחד עם זאת יצוין, כי במקרה מסוים קבע בית המשפט כי יורשים של חברי קיבוץ שנפטרו לאחר היום הקובע זכאים, בתנאים מסויימים, לבוא בנעלי הנפטר לצורך רישום הזכויות בבית המגורים או לקבל את ערך הזכאות לבית המגורים, על פי בחירת הקיבוץ.
תודה רבה על התשובה שאלה נוספת ברשותך, הקיבוץ מתנהג כאילו כן יש שיוך פנימי וכבר הסכים להכניס אליו אנשים " מבחוץ" לתוך הדירות שאמורות להיות משוייכות למשפחה שלהם בעתיד, האם זהו תקדים ואני יכול לתבוע את הקיבוץ בגין זה? בעצם המצב הוא שכרגע על הנייר אין שיוך פנימי אבל בפועל השיוך מתקיים והקיבוץ עושה כרצונו לאחד כן לתת זכות לגור ולאחר לא.
שאלות נפוצות:
שאול אטיאס
אור ניר
עופר סאמין
יוסף יצחק