שכירת דירה בקיבוץ ללא חוזה ושינוי בתנאים
שלום. אני ומשפחתי מתגוררים בקיבוץ כבר 6 שנים במטרה להתקבל לחברות. כל תקופה זאת אנו משלמים שכר דירה כאשר איננו חתומים על שום חוזה מול הקיבוץ. הקיבוץ מתמהמה בקבלה שלנו לחברות ודורש מאיתנו להמשיך ולשלם שכ"ד. לפני חודש אף העלו לנו את שכר הדירה ב 20%. האם אני חייבת לשלם מבחינה חוקית? מה הן זכויותיי כאשר אין בכלל חוזה? ואם כבר אני חייבת לשלם מה זכויותיי כאשר מעלים לי את שכר הדירה? אם לא אשלם.. האם אפשר להוציא אותי מהדירה בלי צו בית המשפט? האם שני הצדדים חייבים לחכות עד לסיום פגרת בית המשפט או שהקיבוץ יכול לפנות גם במהלך הפגרה? הרבה שאלות... מודה על התייחסותכם איילת
איילת שלום, סעיף 3 לחוק השכירות והשאילה תשל"א-1971 קובע כי "פרטים של חוזה שכירות שלא נקבעו בהסכם בין הצדדים יהיו לפי הנוהג שהצדדים להסכם ראו אותו כמקובל עליהם בעסקאות קודמות שביניהם, ובאין נוהג כזה — לפי הנוהג שצדדים סבירים רואים אותו כחל בעסקאות מאותו סוג". לכן, תשובה לשאלתך בדבר תנאי השכירות תלויה בשאלת הנוהג ביניכם לבין הקיבוץ, ובאין נוהג, בשאלת סבירות התנאים. עוד יש לציין כי סעיף 2(ג) לחוק קובע כי הורואות החוק "יחולו כשאין בדין אחר הוראות מיוחדות לענין הנדון ובאין כוונה אחרת משתמעת מן ההסכם בין הצדדים". בעניין זה יצוין כי סעיף 13(ב) לחוק קובע כי אם "לא הוסכם על שיעור דמי שכירות או על דרך קביעתם, ישולמו דמי שכירות שהיו ראויים להשתלם לפי הנסיבות בעת כריתת החוזה". לפיכך, ניתן לטעון כי באין הסכם בין הצדדים, בכתב, בעל פה או במשתמע, בדבר האפשרות של הקיבוץ להעלות את דמי השכירות (והדבר לא נהוג בין הצדדים), אזי הקיבוץ אינו רשאי לעשות כן. הדבר כמובן תלוי בנסיבות העניין.
שאלות נפוצות:
שאול אטיאס
אור ניר
עופר סאמין
יוסף יצחק