מנהל הפורום גיא הרשקוביץ, משרד עורכי דין ומגשרים
שותפות על בסיס תפקידים ופרוקה
אני נכנסתי לשותפות אולם היא אינה מוגדרת שותפות בפועל אלא אני למעשה משמש כיועץ ומי שנמצא משפטית מול הלקוחות בחוזה הואבעל החברה! בפועל רוב הפעילות נופלת עלי. השירות ללקוחותעומד מעל לכל מבחינתי והתנאים הביאו לכך שהשותף שלי הפך איש רב פעלים עסוק וכלל לא אכפת לו ממה שקורה אלא אם יש בעיות של ממש. אני מתאר מצב אבסורדי אני עושה הכל להגן עליו אבל לו אין עניין בעסק. בתננאים אלה מה מעמדי ? מה הקושי שאני יכול לעמוד מולו במידה וארצה לצאת מהשתוף? מעבר לכך שאני בעמדה של יועץ אני תכוון דווקא לצד של הסכנות המשפטיות אליהן אני עלול להחשף במבנה כזה של שותפות!? שהרי חוסר האעפתיות שללו יוביל גם לתוקפנות משפטית כך אני משער. חייב לציין שמעולם לא העלתי בדעתי שלזה זה עלול להגיע ואין כלל סעיף יציאה! אם כך מה הדרך הנכונה לנהוג כאשר לוקחים בחשבון סוג שותפות מעין זו במבנה משפטי מוזר! עדיין הוא שקובע מה הקשים והבעיות שאני עלול להחשף להם ביד של מעין פירוק. שאמוגים להגזר ממ שאני מוגדר בפועל?! אין לי כל הבנה מה מצבי ואיך לנהוג! עדיין אני דבק בדעתי לעשות הכל כדי שהעסק יפעל במינמום בעיות מול הלקוחות אבל זה בכל זאת נושא שאני נדרש לו עק. מצב בפועל! תודה
יוסף שלום ככלל, שותף בחברה יכול לשמש בכובע נוסף של יועץ לחברה(במסגרת היותו פרילנסר). אין בעובדת היותך יועץ חיצוני, לבדה כדי להכריע באופן חד משמעי שאינך שותף בחברה. כפי שכתבתי בתשובתי הקודמת, יש מכלול של פרמטרים שיש לבודקם. יתרה מכך, מעניין לדעת כיצד השותף האחר רואה אותך בחברה? כשותף? כפרילנסר? גם וגם? שוב אמליץ לך לקבל ייעוץ מקצועי ומקיף על מנת שתדע כיצד לכלכל את צעדיך. בברכה, גיא הרשקוביץ, עו"ד
יוסף שלום ברצוני להבהיר כי אין חובה ששותפות תוגדר ככזו (לא כלפי חוץ ולא בין השותפים). כמובן שעדיף שתהא הגדרה ברורה וחלוקת תפקידים בין השותפים. השאלה שתשאל איך השותפים ראו עצמם? האם כשותפים או לא. האם מלאת תפקיד של יועץ חיצוני(פרילאנסר) או במסגרת היותך שותף, מילאת תפקיד של יוועץ? ועוד שאלות שאין לגביהן תשובות בפניתך: האם אתה רשום בחשבונות הבנק של העסק? ברשויות המס? העאם אתה ערב להתחיבויות העסק? חתמת על ביטחונות/ערבויות כלפי צדדי ג' בינהם מוסדות פיננסיים?האם אתה מקבל שכר מהעסק? האם יש חלוקת רווחים בדרך כלשהי? ככלל, לכל שותף, פעיל יותר או פחות, יש אחריות כלפי שותפיו האחרים כמו גם כלפי צדדי ג' בינהם ספקים, לקוחות, נותני שירותים לסוגיהם ובכללם מוסדות פיננסיים. יחסי שותפות כגון אלו שאתה מתאר בהחלט יכולים לחשוף אותך ל"סכנות" משפטיות אלא אם ניתן להוכיח שאתה לא שותף. הדרך לצמצם חשיפה היא באמצעות הסכם שותפות שמטרתו לבצע סדר פנימי "במערכת". בהעדר הסכמה, ובעוד הבלאגן חוגג, הדרך האחרת היא להציע לשותף האחר לפרק את השותפות. גם כאן, חשוב לדעת מה להציע! האם אתה יוצא החוצה או השותף האחר? האם אתה יכול להמשיך בעסק דומה לבדך, כנ"ל השותף האחר או לא? האם תקבל תגמול כלשהו על כך שאתה יוצא החוצה ומוותר על זכות לרווחים עתידיים? מה לגבי השקעה כספית שהשקעת בעסק, ככל שהשקעת. היא חוזרת אליך? אני מציין לינק למאמר שכתבתי בעניין הסכם שותפות המופיע באתר במשרד.http://ghlawoffice.co.il/?p=867 באם אתה זקוק להבהרות נוספות, אנא ציין פרטי התקשרות שלך, ואבקש שיצרו איתך קשר טלפוני. בברכה, גיא הרשקוביץ, עו"ד
ראשית תודה. אני פרילנסר ואין כל חיבור משפטי לחברה. רק הסכם יועץ מקצועי. אני מבין שלמעשה זה מיתר את כל הבעיה? אין למעשה שותפות. תודה