תקנה 9
שלום, אני נכה צה"ל קבעו לי 30% נכות לצמיתות (שבר בקרסול+CRPS) הגשתי תקנה 9 בקשר לדברים שקרו לי בעקבות הנכות המוכרת. קבעו לי בדיקה לוועדה רפואית, רציתי לדעם אם זה יפגע לי באחוזי נכות שקבעו לי כבר לצמיתות או שזה יהיה בנוסף לזה
ככלל, אחוזי נכות בגין נכויות שהתווספו מצטרפות לנכות המוכרת, כך שסה"כ הנכות עולה. עם זאת, בבדיקה לפי תקנה 9 הועדה בד"כ בודקת גם את הנכות שכבר הוכרה, כדי להעריך האם יכלה להתפתח ממנה הנכות המוסבת. אם חל שינוי לטובה בנכות המוכרת אתה עלול למצוא את עצמך במצב שבו אתה בסיכון להפחתת נכות.
גם אם אחוזי הנכות הם לצמיתות זה עלול לסכן? למה אמרו הם לי שלא יפגע, שאלתי אותם והם אמרו שלא
את מי שאלת? הסיכון קטן אך קיים
שלום! ברשותך , אם אפשר להוסיף שאלה לעניין : האם ועדה לפי תקנה 9 רשאית להפחית נכות מוכרת , שאכן יש בסמכותה. השאלה היא. האם ועדה מחוזית רגילה ( לא תקנה 9 ) , כאשר נכה פונה אליה למשל בנכות חדשה ( לאחר שקצין התגמולים הכיר בנכות בתביעה חדשה ) , יש בסמכותה לבדוק נכויות אחרות שהנכה מוכר עליהן ולמשל להוריד או לבטל אותן . בשונה מועדה עליונה שלה יש את המדנט. להתיחסותך באם אפשר.
לדעתי הועדה אינה מוסמכת אך נתקלתי במקרים בהם הועדה יזמה הפנית תשומת לב קצין התגמולים לכך שהנכות בסעיף מסויים גבוהה מדי. באותם מקרים הצלחנו בסופו של דבר למנוע פגיעה בנכות, אבל זה דרש ניהול הליכים בועדות ובביהמ"ש. אם ועדה סבורה, בטעות, שהיא יכולה לפחית נכות, אתה זה שצריך לרוץ ולהלחם על זכויותיך.
למה , שועדה תסבור בטעות ? הרי יש הנחיות ברורות אשר כפופות לדין , וחוץ מכך , לשם הדוגמא : כאשר נכה מוזמן לועדה עליונה כתוב שחור על גבי לבן את סמכותה של הועדה העליונה להעלות ואף להוריד ולאשר את הנכות שנקבעה בועדה המחוזית .. בשונה מועדה מחוזית . אני נתקלתי במקרה של חבר שנקבעו לו אחוזי נכות בעמוש צווארי 5% ( חצי על חשבון השירות וחצי על הנכה ) כלומר 2.5% , ולאחר שערער לועדת ערעורים הוסכם שענינו יבחן לפי תקנה 9 , מכיון שהנכות יכולה לנבוע מהנכות שקיימת אצלו והיא אחרת . לאחר בדיקה של הועדה לפי תקנה 9 הנכות נקבעה 5% במלואה כאשר הנכות שנקבעה בסעיף הקודם בוטלה מחד אבל מאידך התווספה לנכות הקיימת ושונתה מ- 5% ל- 10% ( גרימה מלאה ). באותו עניין אותו חבר לא חזר לועדת ערעורים , בנוגע לביטול הסעיף הקודם ע"י הועדה לפי תקנה 9 שנקבע ע"י הועדה המחוזית הרגילה , למרות שבאפשרותו היה לעשות כך . ולאור העובדה שנכותו שונתה כלפי מעלה וגם לגרימה מלאה ( כנכות מוסבית ) השאלה עו"ד תמר . האם החבר פעל נכון בראיה " צופה פני עתיד " אם וכאשר בעז"ה תחול הטבה במצבו הרפואי כאשר יכול וותבטל הנכות המקורית ( מדובר בדלקת פרקים ) אזי מה הדין של הנכות החדשה ( בעמו"ש צווארי ) שהתווספה , שלצורך העניין אין הטבה בה אלא נשארה כפי שהיא במצבה הרפואי ? שאלה נוספת , לאור דברייך למעלה , האם הועדה המחוזית לפי תקנה 9 פעלה נכון וע"פ דין כאשר ביטלה נכות שנקבעה בועדה המחוזית ( סעיף שמתאים לעמו"ש צווארי ) מחד , אבל מאידך נתנה סעיף נכות אחר ( כאשר צירפה לנכות קיימת לפי סעיף 35 ) אודה לדעתך
חיים שלום, מצטערת אבל לא הצלחתי לעקוב אחר השתלשלות הדברים שתארת באופן שיאפשר לי לענות. במקרים מורכבים צריך להכיר את התיק היטב כדי לתת תשובה מדויקת, ומענה כללי בפורום עשוי להטעות. באשר לשאלתך "למה שועדה תסבור בטעות?", הרי שהרבה פעמים יש מחלוקת על פרשנות של סעיף או על היקף סמכות כלשהיא, וניתנות החלטות שבסופו של דבר מוכרזות כשגויות על ידי ערכאת הערעור. אם הכל היה פשוט וחסין ממחלוקות ומטעויות לא היו צריכים לקבוע מנגנון של ערעור והמשרד שלי היה נסגר כבר לפני 20 שנה....
עו"ד תמר שלום בהמשך לנאמר לעיל , אמקד את הדברים . האם נכה שמוכר על נכיות שונות , ומגיע לועדה מחוזית עקב בקשה להחמרה או לאחר הכרה חדשה של קצין התגמולים רשאית הועדה המחוזית לדון ולקבוע החלטות בנכויות האחרות שנקבעו בעבר . בנוסף , מקרה אחר . אותו נכה שמוכר על נכויות קודמות מגיש בקשה לנכות לפי תקנה 9 עקב אחת מן הנכויות שנקבעו לו בעבר כאשר בסמכותה ע"פ מה שנאמר לעיל לדון בנכות שבעקבותיה הוגשה בקשה לתקנה 9 . אבל השאלה אותו נכה מוכר על נכויות נוספות , האם רשאית הועדה לפי תקנה 9 לדון בשאר הנכויות . ושאלה שמתבקשת מכך , אותו נכה שהוכר בפגימה מוסבית וחלה הטבה ב"ה בנכות שממנה יצאה תולדה של תקנה 9 , ואותו נכה מופיע בפני ועדה מחוזית . בסמכותה של הועדה לבטל את הנכות המוסיבית עקב כך שחלה הטבה או הסתיימה הנכות שעל בסיסה נקבעה הנכות לפי תקנה 9. מקווה שהסברתי את הדברים כראוי הפעם. אודה לחוות דעתך .
חיים שלום ועדה מחוזית מוסמכת לדון רק בנכות שבהקשר אליה זומנה הועדה מלכתחילה. למרות זאת נתקלתי במקרים שועדות יזמו דיון בנושאים נוספים והנכה נאלץ להלחם על זכויותיו כדי שנכותו לא תפחת.
תודה רבה ויום טוב
שאלות נפוצות:
אלי כהן