בעניין טופס W8BEN
שלום עו"ד ברקאי, אני נמצאת בארה"ב על ויזת j-1 (סטודנט) וברצוני למחוק את שמי מחשבון משותף בארץ, בו אבי ואנוכי מופיעים כשותפים "חשבון ו/או". קיבלתי ממנהל הבנק את הטופס שבנידון על מנת שאחתום עליו ולאחר חתימה זו ימחקו את שמי מהחשבון. לדעתי, אני לא אמורה למלא טופס זה היות ואינני אזרחית אמריקאית ואין בבעלותי גרין קארד. אודה לתגובתך. שיהיה יום נפלא, קרן
נועם שלום - מטרת הטופס שבנדון להציג לשלטונות המס האמריקאים שחותם הטופס אינו אזרח או תושב ארה"ב וזאת במטרה להימנע מניכוי מס במקור על הכנסות פסיביות (למשל, ריבית או דיבידנד) המשולם על ידי גורמים אמריקאים. על פניו, לא לגמרי מובן מדוע נדרשת חתימתך על הטופס. ניתן לשער מקרים בהם ישנה הצדקה למילוי הטופס (למשל כשהחשבון בארץ מחזיק בניי"ע אמריקאיים המשלמים ריבית או דיבידנד). במקרה שלך אני מציע לברר את נחיצות הטופס מול הבנק בישראל. בברכה,
עו"ד ברקאי שלום, לפי מה שציינת לעיל, אינני עונה על אף קריטריון המחייב אותי למלא טופס זה: אינני מחזיקה באזרחות אמריקאית. אינני מחזיקה בגרין קארד. אינני מחזיקה בחשבון שבו מתנהל מסחר בניירות ערך אמריקאיות. לא קיבלתי כל הכנסות פסיביות ממקור אמריקאי כלשהו. הינני על ויזת סטודנט J אשר אינו נחשב על ידי IRS כתושב, מאחר ואנו מחוייבים לחזור ארצה בסיום תקופת הלימודים. זאת בשונה, ממחזיקי ויזת L או H אשר מחוייבים בדיווח ל- IRS. אינני נחשבת לפי אף הגדרה בחוק האמריקאי לתושבת ו/או אחשב תושבת מעצם היותי על ויזת J. ציינתי את כל הסיבות לעיל למנהל הבנק ואף שלחתי להם מסמך מה-IRS שמסביר את הכל. מאחר והמחלקה המשפטית אינה מדברת בשום צורה עם לקוחות, תשובתם שהועברה אלי היתה, שעלי למלא טופס זה, זאת בשל היותי נחשבת על ידי הבנק ל"לקוחה אמריקאית", ההסבר להגדרה זו היתה, שאני גרה בארה"ב ולא משנה אם אני תושבת, אזרחית או חוזרת ארצה וכו'. בנוסף, הובטח לי, שהטופס אינו מועבר לרשויות האמריקאיות למרות שהוא מופנה חד משמעי ל-IRS, אלא הוא נכנס לתיק האישי שלי בבנק ואין בטופס כל שימוש. תשובתי לכך היתה, שאין לי בעיה למלא ו/או להצהיר באובליגו שאינני אזרחית אמריקאית אך גם זה לא סיפק אותם. אני בהתכתבוית איתם והם ממשיכים להתעקש על מילוי טופס זה אחרת לא יכבדו את בקשתי. אני לא מוכנה למלא טופס ען חתימתי "סתם" שישכב בבנק ללא סיבה או שיועבר ל-IRS ללא צורך, איך עלי להמשיך. בברכה ותודה על הסבלנות, נועם
נועם שלום - לנוכח תשובת הבנק אני מציע לברר מולם האם יתכן והם מתבלבלים בשם הטופס, והם למעשה דורשים ממך לחתום על טופס הקרוי W9 (במקום W8). בעוד טופס W8 הוא טופס וולונטרי שמטרתו הפרקטית להימנע מתשלום כפל מס, הן בארה"ב והן בארץ, הרי שטופס W9 נדרש למילוי ע"י כל אמריקאי שיש לו חשבונות בחו"ל. מדובר בדרישה שהבנקים בישראל מקיימים בדווקנות החל מחודש ינואר 2013. עדיין, לנוכח מעמדך בכלל לא ברור שאת צריכה למלא גם את טופס W9, אבל קודם כל יש להבין את הדרישה המופנית אליך למלא טופס W8 במקום W9. בהצלחה,