סמכויות חוקר מצ"ח ללא צורך באישור של מפקד מצ"ח פיקודי
לעו"ד שלום רב האם לחוקר מצ"ח יש את הסמכות להחליט לבד ללא צורך באישור מפקד מצ"ח פיקודי להעביר אותי ליחידה אחרת ו/או לשיבוץ מחדש ? האם לחוקר מצ"ח יש את הסמכות להחליט לבד בשטח ולהורות על פינוי והפנייה של חייל/ת לבדיקה גופנית במרכז רפואי או במיון ? האם לחוקר מצ"ח יש את הסמכות להחליט לבד ללא צורך בקבלת אישור ממפקד מצ"ח פיקודי של אותו מרחב להפנות חייל/ת לגורם ברה"ן ? האם הקמצ"ר שותף ומעורב בכל החלטה שמבצע חוקר מצ"ח בשטח או במשרד ? האם תמיד מועבר תיק חקירה בסיומו מידיי החוקר מצ"ח לידיי מפקד מצ"ח פיקודי של אותו מרחב לקבלת אישור ? בתודה מראש בכבוד רב
שלום דור, פתחת לי את השבוע עם לא מעט שאלות - אנסה לעשות לך סדר בהן... חוקר מצ"ח אינו מוסמך להעביר אותך יחידה או להורותעל שינוי שיבוץ. לא ברורה לי השאלה לגבי סמכות חוקר מצ"ח על הפנייה למיון לבדיקה גופנית - אם תרצה תרחיב ואתייחס. חוקר מצ"ח לא מוסמך להפנות חייל לגורמי בריאות הנפש. הקמצ"ר אינו שותף בכל החלטה שמתקבלת. לא תמיד מועבר תיק המצ"ח למפקד מצ"ח פיקודי. לא ברור לאיזה אישור אתה מתכוון. בקצרה, חוקר מצ"ח הוא גורם חקירתי, אשר גם לו יש מפקדים, חוקר מצ"ח הוא בדרך כלל גורם שתפקידו לחקור חשודים בעת חקירה ולבצע פעולות חקירה נוספות (לעיתים לבצע דגימת שתן, לערוך פעולות חקירה מול משטרת ישראל וגופים נוספים, וכו'... ). לחוקר מצ"ח אין סמכות פיקודית ולכן אינו יכול להעביר יחידות או לקבל החלטות לגבי מצב רפואי או נפשי. חוקר מצ"ח כן רשאי - במידה והוא סבור כי אדם אינו כשיר לחקירה מבחינה נפשית - להורות להפנות את החייל לבדיקה שעניינה כשירות לחקירה. לפני מעצר, יופנה חייל בכל מקרה לגורם רפואי בכדי לבחון האם כשיר מבחינה רפואית לשהות במעצר. תיק חקירה מסוכם בסוף החקירה בהוראת מב"ס (מפקד בסיס) מצ"ח. התיק מועבר, על פי רוב ובהנחה ויש לקבל בו החלטה על ניתוב כזה או אחר - למפקדת מצ"ח הפיקודית (דרום\צפון\מרכז). שם מתקבלת החלטה אם לסגור את התיק או להעבירו לפרקליטות הצבאית לשם קבלת החלטה על אופן הטיפול.
לעו"ד שלום רב להלן ציטוט מתשובתך לפנייתי : "לא ברורה לי השאלה לגבי סמכות חוקר מצ"ח על הפנייה למיון לבדיקה גופנית - אם תרצה תרחיב ואתייחס." * מחדד שאלה. כשפונים למצ"ח לצורך הגשת תלונה כנגד מפקד בשל מקרה אלימות כלפי חיילת מצד מפקד - נראה שיש מקום ואף חובה שהחוקר מצ"ח ו/או מפקדו ינחה / ימליץ / יקבע על פינוי בהול (כשעוד לא עבר 48 ולא 72 שעות מהמקרה) למרפאה צבאית ביחידה ו/או מרפאה צבאית אחרת חיצונית או למרפ"א או למיון במרכז רפואי וכל זאת לצורך עריכת בדיקה גופנית צילום / ורישום מדויק של הממצאים הגופניים (סימנים חבלות תלונות ) הנצפים בחלקי הגוף. לדעתי החוקר מצ"ח צריך וחייב היה את ממצאי הבדיקה לתיק הרי הדבר מהווה חלק בלתי נפרד מהחקירה והכנת התיק (?) מה גם שלחוקר מצ"ח ידוע וברור שבמקום האירוע בבסיס החיילת לא פונתה לבדיקה גופנית כדי שלא יהיה כזה רישום. מקווה שהסברתי את עצמי טוב יותר ויהיה באפשרותך להרחיב בנושא הנ"ל . בכבוד רב
דור אינני בטוח שהבנתי אותך אך באופן עקרוני יכול להיות שראוי היה כי החוקר יפנה לגורם רפואה או לכל הפחות יבקש לצלם את הפגיעה. אין חובה כזו על החוקר.
בברכה