חוב בעת פרישה מעתודה
שלום, אני בת 23, משוחררת. בהיותי בשירות חובה, הוכרתי כחיילת בודדה וכ6 ימים לפני השחרור יצאתי לדח"ש של כ4 שנים לטובת לימודי תואר ראשון במסגרת פרוייקט "עתודה כחולה" בחה"א. לפני כניסתי לפרוייקט הובטח לי שאקבל סיוע כלכלי במהלך הלימודים, כדי לעזור לי לממן שכר דירה והוצאות בסיסיות נוספות, מאחר ואני לא אמורה לקבל מענק שחרור ופיקדון לפני סיום שירות חובה (לאחר סיום לימודים + שנה 3 בחובה). בסוף התברר שאין סיוע כלכלי מיוחד לחיילים בודדים במסלול, אלא מלגת קיום חד פעמית בגובה 5-10 אלף ש"ח, שכל אחד יכול להגיש בקשה למלגה זו פעם בשנה. הבקשה הוגשה באוקטובר 2014 והתשובות הגיעו רק בפברואר 2015. קיבלתי מלגה ע"ס 10 אלף ש"ח ב2 פעימות (1.3.15 ו-1.4.15). כל הזמן הזה שחיכיתי למלגה לא יכולתי להתפרנס בגלל הלימודים וגם לא יכולתי ללמוד כראוי בגלל העבודה. הגעתי למצב שלא היה לי מה לאכול, לא יכולתי לקבל אבטלה, כי בלשכת התעסוקה סטודנטים לתואר ראשון להנדסה מוגדרים כלא יכולים לעבוד. כל זה היווה פגיעה קשה בלימודים שלי ובציונים - את המלגה קיבלתי במהלך תקופת המבחנים והוצאתי ציונים עוברים בקושי ברוב המקצועות. בתחילת חודש מרץ זומנתי למשפט עקב היעדרות מכנס עתודה שהתקיים בסוף 2014. ההיעדרות נבעה מכך שלא קיבלתי צו/ זימון או אפילו שיחת טלפון בנושא (למשפט קיבלתי צו ו3 טלפונים). במשפט שהתקיים נמצאתי אשמה (ללא שום הוכחות), הקצין אמר לי שאני משקרת וקיבלתי כנס כספי ע"ס 70 ש"ח. זה היה אבסורדי ופוגע- לתת כנס כספי לבן אדם שלפני חודש לא היה לו מה לאכול ומוכר כחייל בודד. במיוחד היה אירוני שהאשימו אותי בשקר, כאשר הם אלה ששיקרו לי והבטיחו עזרה ובסוף השאירו אותי לבד. הצהרתי מראש, שאני לא הולכת להיכנס למסלול בלי עזרה כלכלית מהצבא ונכנסתי למסלול בגלל השקר שלהם. עקב רצף האירועים הנ"ל, החלטתי לפרוש מהעתודה. ידעתי שאני צריכה להחזיר את המענקים שקיבלתי לטובת שכ"ל, מה שנקרא "מענק עידוד עתודה", ע"ס 8,500 ש"ח. באפריל גוייסתי חזרה להמשך שירות חובה ועברתי ועדת מענקים, בה נאמר לי שגם המלגת קיום היא מענק שאני צריכה להחזיר, למרות שבטפסי בקשה למלגה לא היה מצויין כי היא נכנסת תחת הגדרת "מענק עידוד עתודה" ושעלי יהייה להחזירה במידה ואפרוש. הקצין שביצע את הוועדה אמר שאינו מחליט על התשובה הסופית, אך אמר שימליץ לבטל לי את החוב לגמרי. הוא הוסיף כי, לדעתו, ידרשו ממני את הסכום שניתן לי לטובת שכ"ל, אך כנראה שיוותרו לי על מלגת הקיום. השלמתי את הימים שנותרו לי בשירות והשתחררתי בכבוד ב19.4.15. השבוע (כעבור כמעט חודש וחצי) קיבלתי מכתב ממדור עתודה, ובו נאמר לי, שבעקבות ועדת המענקים - אני מחוייבת להחזיר לצבא 14,250 ש"ח, כלומר הכסף על השכ"ל (כסף מבוזבז - אצתרך לעשות קורסים חוזרים ברוב המקצועות) + רוב מלגת הקיום (כסף שאצל חיילת בודדה הולך באמת על קיום ולא על מותרות). האם אפשר לעשות משהו בנדון? תודה מראש, כריסטינה
יש לפנות בפנייה ליעוץ אישי