רנטות/פיצויים לתושבי נובוגרודק(בלארוס)
שלום רב, סבתי נולדה בשנת 1936 בעיירה נובוגרודק שבבלארוס, כיום היא בת 77. נובוגרודק נכבשה בידי הסובייטים בספטמבר 1939 ובידי הגרמנים ביולי 1941. כשהייתה בת 4 בערך ברחה סבתי מזרחה עם משפחתה בעקבות החשש מהגרמנים ,לכפר באיזור רוסיה שאת שמו איננה זוכרת(אביה של סבתי נהרג במלחמה בשירות הצבא האדום). שאלתי היא האם היא זכאית לקבלת רנטות/פיצויים מהגרמנים עקב בריחתם מחשש לחייהם, או מכל גוף אחר כגון ממשלת רוסיה כי באותה עת(1939-1941) סבלו משלטון רוסי לא קל עד בריחתם לפני כניסת הגרמנים. אשמח לתשובה..
נדב שלום, במידה וסבתך עלתה לישראל לפני שנת 1953 ייתכן ותהיה זכאית לקבלת רנטה ממשרד האוצר. במידה וסבתך עלתה לישראל אחרי 1953 אין זכאות (אלא אם כן נסיבותיה מיוחדות וחוותה חוויות קשות כגון שהות במחנה או בגטו וכיוצ"ב). במידה וסבתך טרם קיבלה תגמול חד פעמי - היא תוכל לדרוש אותו מגמניה.
סבתי נסעה לארגנטינה וחיה שם מס׳ שנים, רציתי לדעת מה עומד מאחורי ההחלטה של עלייה לארץ לפני שנת 53 , שהרי בהיותה בגיל 4 הייתה במלחמה וכמובן שסבלה כמו שאר האנשים. מדוע אם עלתה לארץ בשנת 63 מארגנטינה לא מגיעה לה רנטה חודשית???
נדב שלום, המועד הקובע לפי חוק נכי רדיפות הנאצים התשי"ז-1957 הוא 1/10/1953. מועד זה נקבע מכוחו של הסכם לוקסמבורג, הידוע בכינוי הסכם השילומים, אשר נחתם בשנת 19553, והחוק הנ"ל חוקק בכדי ליישמו. גובה התשלומים שקיבלה מדינת ישראל נדון בטרם נחתם הסכם זה, ועל כן רק מי שהצדדים ידעו כי הוא חי במדינת ישראל באותו הזמן זכאי לקבל מכוחו. באותו המועד נערך גם מפקד אוכלוסין בישראל. אכן, התוצאה קשה, ונתון שלכאורה אינו אמור להשפיע הפך למהותי ביותר. בגלל היות התוצאה כה קשה, חוקקה מדינת ישראל את חוק ההטבות בשנים 2007-08, שמטרתו להקל ולו במקצת על אותה תוצאה קשה. מקור המימון לחוק זה הוא מקופת מדינת ישראל בלבד.