לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
אלישבע שי

זכויות פנסיה שנרכשו עקב אמנה בין מדינתית משנת 1973

אבי בן ה-92 קיבל תביעת מזונות מאשתו מנישואים שניים. הוא כיום סיעודי ומצבו הקוגניטיבי אינו מאפשר להיעזר בו כמקור מידע. כידו לי, הוא סרב לקבל בזמנו שילומים מגרמניה, בשנות החמישים והשישים 0לאחר העליה ארצה מפולין ב-1957) טען ששום כסף לא יפצה אותו על הוריו וקורביו שנרצחו. הוא עצמו ברח לרוסיה ושהה שם עד סוף המלחמה. בשנות השבעים (או השמונים) היה איזשהו הסכם בין ישראל לגרמניה, על פיו הוא השקיע 20 אלף דולר ורכש זכויות פנסיה גרמנית, ולדבריו זו לא היתה פנסיה בגין השואה, מה שידעתי אז הוא שכל תושב ישראל יכול היה לרכוש פנסיה זו, גם מישהו שמוצאו בכלל לא מאירופה או אינו קשור כלל לשואה, פשוט פנסיה כמו כל אזרח גרמני. כך הוסבר לי. כשהגיע לגיל פרישה החל לקבל תשלומים של כ-600 מרק לחודש. לני כשנה וחצי התשלום הועלה ל-997 יורו לחודש, כמו כן קיבל סכום חד פעמי של 56 אלף יורו. לטענתו, סכום זה אינו חלק מן הרכוש המשותף מפני שזו פנסיה שהוא רכש כהשקעה לפני נישואיו (התחתן בשנת 1990). בשנים מאוחרות יותר אבי פנה לבקש פיצוי עקב אובדן תרבות גרמנית, ונענה בשלילה. כן פנה לבקש כסף בגין עבודה בגטו, ונענה בשלילה. כלומר מה שידוע לי שאבי אינו מקבל פנסיה כניצול שואה. עכשיו רעייתו המציאה מסמך מאיגוד הביטוח הפנסיוני הגרמני שיש בו פירוט של הסטוריה ביטוחית ארוכה עוד מלפני שנת 1940. מוזכרת שם הסתדרות הפקידים (אבי היה מהנדס אלקטרוניקה ולא פקיד) ויש פירוט של שנים המוגדרות כרדיפות הנאצים. אשתו הגדירה את הפנסיה הזו כפיצויים מגרמניה של ניצול שואה וטוענת לזכאות על כספים אלה כחלק מכספי התא המשפחתי. שאלתי מתמקדת במהות הפנסיה הזו. האם זו פנסיה של ניצולי שואה או לא. והאם רעיה זכאית לפנסיה מסוג זה שנרכשה לפני הנישואין .

item.Author מנהל הפורום עו"ד דוד ידיד

אלישבע שלום, פנסיית האקדמאים שאת מתארת אינה מוגדרת כפנסיה בעבור תלאות שעברו במלח"ע 2, כל עורך דין העוסק בתחום יכול לכתוב על כך חוות דעת. איני מומחה לדיני משפחה ועל כן תשובתי בנוגע לזכאות הרעיה מסוייגת מאד. סבור אני שאין זכות זו אמורה להיות במצבת הנכסים שהם בשיתוף, אולם אני ממליץ לך להיוועץ בעורך דין העוסק בדיני משפחה.

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום ניצולי שואה - זכויות ופיצויים מגרמניה