חובת מומחה בי"מ להתיחס לסעיפי החוזה
בתביע נגדי מונה מומחה ע"י בי"מ בהסכמת הצדדים. בחוו"ד שהוציא המומחה, הוא בכלל לא התיחס לסעיפי החוזה, מאחר שמדובר על חוזה בניה, לא התיחס לסעיף שקובע שאת הבניה יש לבצע בהתאם למפרט הטכני שבספר הכחול, ועוד סעיפים והתחיבויות של הקבלן שלא ביצע אותם. לאומת זה קיבל כל מיני תביעות של הקבלן מדפים שהקבלן הכין ללא חתימת המזמין כמתחייב לפי החוזה כמו כן לא התיחס לחוו"ד של מומחה שלי, שבזמן אמת הוציא חוו"ד עם תמונות בזמן אמת. חוו"ד נוטה בבירור מחפירה וגלויה לצד הקבלן, עד כדי כך שאני מאמין שמדובר בשוחד, אף על פי שדבר זה אי אפשר להוכיח אם אומנם זה מה שיש. שאילתי, האם יש איזשהו חוק או הנהיה שמומחה שמוציא חוו"ד חייב להתיחס לסעיפי החוזה ולחוו"ד של המומחה מטעם המזמין. אני מודה לך מראש בן ציון
שלום, נושא מומחים בבית המשפט, בכלל ומומחים מטעם בית המשפט בפרט הינו נושא מורכב ומעניין. מגוון של כללים וחוקים מתייחסים לנושא ומאידך מספר רב של כלים עומדים לפניך גם לאחר קבלת חוות הדעת של המומחה (גם אם הוא מטעם בית המשפט). אין ספק, שחוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט, הינה חוות דעת "חזקה" יותר מאשר זו של מומחה מטעם צד. בית המשפט יתייחס לחוות דעת שכזו בכובד ראש. יחד עם זאת, גם חוות דעת זו אינה "תורה מסיני". לא ניתן במסגרת זו לפרט את מלוא האמצעים שיש לך. מדובר באמצעים אשר עורך דין יודע להפעיל, כגון שאלות למומחה ובקושת מבית המשפט. את כל אלו יש להפעיל בזהירות וביעילות. באם יש לך שאלות נוספות אני לרשותך. גיא
שלום עו"ד סיגלוביץ ראשית כל אני מודה לך על תשובתך, אך ברשותך יש לי עוד שאלה ספציפית. האם בי"מ יכול לחייב אותי לקבל מוצר שלא לפי מה שהזמנתי (מדובר על נגרות אלומיניום), כשבהזמנה חתומה על ידי שני הצדדים, כתוב בפרוש מול כל דלת וחלון,, מתוצרת קליל", ואין יזכור "שווה ערך" ואין שום הסכמה לקבל שוו"ע. בזה מודה גם הקבלן וגם מחוו"ד של המומחה, שהתריסים הם לא מתוצרת קליל וגם מודה מאיזה תוצרת הם. כמו כן, המפרט הטכני שבספר הכחול שעל פיו יש לנהוג ולבנות, סעיף מחייב המופיע בחוזה ושלפי ההוראות שבו, כתוב בסעיף 12.04.00,, כל מוצרי האלומיניום יבוצעו כנדרש במסמכי החוזה ובתקנים המתאימים. המוצרים יתאימו למיון, לסיווג ולכינוי אשר צויינו במפרט המיוחד בהתאמה לתיקני המוצרים" ובסעיף 12.03.05 כתוב ,, אביזרים ופרזול כגון, ידיות, עינית הצצה, מנעולים, מנעולים חשמליים, מסילות, מעצורים וכד" יהיו כנדרש במסמכי החוזה". אני שואל שאלה זו, כי לפי דעתי זאת שאלה עקרונית אם ביה"מ מחויב לחוזה, לחוק ולהנחיות או שזה תלוי במצב רוחו של השופט או תלוי עם איזה סוללת עורכי דין באים. לא ייתכן שנניח שהזמתי מכונית מרצדס ויספקו סוברו ואם אתנגד לקבל, יגידו שגם היא נוסעת. האם ביה"מ יכול לחייב אותי לקבל את הסוברו ואפילו לו היה ב.מ.וו כשאני רוצה מרצדס ויגידו שזה שוו"ע. האם אני יכול ויש חוק שמצדיק את דרישותי ושביה"מ לא יכול להתעלם ממנו. אני מודה לך שוב בן ציון
שלום, נדמה שבשאלתך, אתה כבר עושה את עבודת השופט. אתה קובע מה היו תנאי ההסכם, מה הותקן בפועל ומה היו ההסכמות הנלוות. אלא, שאני מניח שאל מול העמדה שלך, כרגיל, יש את עמדת הצד השני. לכן, לשאלתך, אכן העבודה המשפטית מורכבת. באם בעל דין מיוצג בידי עורך דין טוב, הוא משפר את סיכויי הצלחתו בבית המשפט. בשיטה האדברסרית, בה אנו פועלים, צריך לשכנע את השופט בעמדה כזו או אחרת ולכן מי שיש לו את יכולת השכנוע ואת הידע המשפטי הרב ביותר, זוכה ביתרון. יחד עם זאת, שופטי בית המשפט באים לעשות את עבודתם. להם יש גם כן ידע רב ויכולת ניתוח. בסופו של יום ההחלטה שלהם. מקווה שהשבתי לשאלתך. במידה ולא תוכל גם ליצור איתי קשר ישירות במשרד. בברכה, גיא
שאלות נפוצות:
כרמלו מטקה
אליה אוחנה