משפטי– זאפ
משפטימקרקעין ונדל"ןעסקאות נדל"ןהפרות הסכמי מכר בישראל: המהמורות המשפטיות בעסקאות נדל"ן

הפרות הסכמי מכר בישראל: המהמורות המשפטיות בעסקאות נדל"ן

עסקאות מכר בישראל טומנות בחובן מורכבות משפטית הדורשת הבנה מעמיקה של כל פרט בהסכמי מכר, הנה שעשויה למנוע את הכשלת העיסקה או פגיעה במוכר/ קונה. עו"ד טל אור מארדכייב מפרט מה הם סוגי הפרות חוזים ואיך מתגוננים במקרים שהתנאים הופרו

01.12.24
תאריך עדכון: 01.12.24
8 דק'
הפרות הסכמי מכר בישראל: המהמורות המשפטיות בעסקאות נדל"ן

מהו הסכם מכר?

הסכם מכר הוא מסמך משפטי מחייב, המשמש כחוזה רשמי בין מוכר וקונה, למשל בעיסקה של רכב או דירה. המסמך מגדיר בפרוטרוט  את כל תנאי העיסקה, כולל העברת הבעלות על הנכס הנמכר. המסמך מפרט את זהות הצדדים, תיאור מדויק של הנכס הנמכר, המחיר הנדרש, תנאי התשלום, מועדי מסירה, וכן זכויות וחובות של כל צד. תפקידו העיקרי של הסכם מכר הוא ליצור ודאות משפטית, להגן על האינטרסים של שני הצדדים ולמנוע אי הבנות או סכסוכים עתידיים.  

במדינת ישראל מתרחשים לא מעט מקרים של הפרות הסכמי מכר, כאשר אחד הצדדים בעיסקה אינו מקיים את התנאים שנקבעו בהסכם המקורי. מצבים אלה יכולים לכלול אי תשלום במועד שנקבע, הסתרת מידע מהותי על הנכס, אי מסירת מסמכים נדרשים, אי מסירת הנכס במועד שסוכם, או מסירת נכס שאינו תואם את התנאים שנקבעו בהסכם. במקרים כאלה, הצד הנפגע יכול לפנות לערכאות משפטיות ולדרוש פיצויים כספיים.

עו"ד טל אור מארדכייב, מומחה בתחום הפרות מכר, מפרט בשורות הבאות מהם הסוגים הנפוצים ביותר של הפרות הסכמי מכר בישראל וכיצד ניתן להתמודד איתן מבחינה משפטית.

"עקרונית", אומר עו"ד מארדכייב, "קיימים סוגים רבים של הפרות הסכמי מכר, אך אם נרצה למקד את הדיון, ניתן להתייחס לשלוש הפרות נפוצות במיוחד: ההפרה הראשונה היא אי דיווח או הסתרת מידע על ליקויים או פגמים מהותיים בדירה, דבר שעלול להשפיע על ערך הנכס או על השימוש בו.

"ההפרה השנייה היא איחור משמעותי בתשלומים שנקבעו בעסקת המכר, המהווה פגיעה בלוח הזמנים ובהתחייבויות הכספיות של הצדדים.

"ההפרה השלישית היא אי מסירה או אי המצאה של מסמכים חשובים הנדרשים להשלמת העיסקה, כמו אישורים משפטיים, תכניות או מסמכים רשמיים, שמונעים את השלמת ההליך בצורה מסודרת. הפרות אלו", אומר עו"ד מארדכייב, "שכיחות במיוחד וגורמות לעתים קרובות למחלוקות משמעותיות בין הצדדים".

מהו התהליך המשפטי הרגיל בתביעה על הפרת הסכם מכר?

"כאשר הופר הסכם, ברוב המקרים קיים סעיף פיצוי מוסכם בתוך ההסכם עצמו, שנועד להסדיר מראש את גובה הפיצוי שעל הצד המפר לשלם לצד הנפגע. סעיף זה נועד לייצר ודאות משפטית ולצמצם מחלוקות עתידיות בין הצדדים. לרוב, מדובר על פיצוי בשיעור של כ-10% מעלות הדירה, סכום שמאזן בין הצורך לפצות את הצד הנפגע לבין הימנעות מהטלת נטל כבד מדי על הצד המפר. במצבים שבהם שני הצדדים מסכימים שההסכם אכן הופר, ניתן ליישם את סעיף הפיצוי באופן ישיר, והצד המפר מעביר את הפיצוי לצד הנפגע בהתאם לתנאי ההסכם".

עם זאת, במקרים רבים, הצדדים אינם מצליחים להגיע להסכמה – בין אם בנוגע לעצם ההפרה ובין אם בנוגע לגובה הפיצוי או הדרך שבה הוא יינתן. כאשר קיימת מחלוקת כזו, הצד הנפגע עשוי להגיש תביעה לבית המשפט בגין ההפרה. "במסגרת ההליך המשפטי", מסביר עו"ד מארדכייב, "בית המשפט בוחן את נסיבות המקרה, את הראיות שהצדדים מציגים ואת תנאי ההסכם, ומכריע האם אכן היתה הפרה ומה גובה הפיצוי הראוי. לעתים, בית המשפט עשוי להתערב בגובה הפיצוי המוסכם אם הוא רואה בו מוגזם או בלתי הוגן, בהתאם לעקרונות המשפט והסבירות. בנוסף, ייתכן שבית המשפט יבחן חלופות נוספות, כגון אכיפת ההסכם או ביטולו, במקרים שבהם הפיצוי לבדו אינו מספק".

אילו סעדים יכול בית המשפט לפסוק במקרה של הפרת הסכם מכר?

"על פי רוב, הסעד שבית משפט פוסק הוא סעד כספי בו הוא מחייב את הצד המפר לשלם 10% מגובה העיסקה בגין ההפרה".

כיצד מוכיחים הפרה של הסכם מכר בבית המשפט?

"עקרונית, כאשר קיים הסכם ויש חשש שהוא עומד להיות מופר או שמא הוא כבר הופר, חשוב לנקוט צעדים ראשוניים כדי להתמודד עם המצב בצורה מסודרת ויעילה. ראשית, יש לפנות אל הצד שכנגד ולעדכן אותו כי קיימת אפשרות להפרה צפויה. אם ההפרה אכן התרחשה, מומלץ לשלוח לו מכתב רשמי המודיע על ההפרה ומפרט את ההשלכות שלה. פעולה זו אינה רק אקט תקשורתי אלא גם כלי חשוב להיערכות משפטית, שכן היא יוצרת תיעוד ברור של ההפרה ומבהירה לצד השני את טענותיך ואת כוונתך לטפל בנושא בצורה רצינית.

"דרך פעולה זו מומלצת מאוד, שכן היא יכולה להקל משמעותית על ההליך המשפטי אם תוגש תביעה בהמשך. המכתב מהווה ראיה לכך שהצדדים ניסו להסדיר את העניין ביניהם טרם הפנייה לבית המשפט ומדגים את המאמצים שנעשו לפתרון המחלוקת. עם זאת, גם אם מכתב כזה לא נשלח, עדיין ניתן לפנות לבית המשפט, להציג את ההפרות שנעשו ולבסס את הטענה כי מדובר בהפרות יסודיות של ההסכם.

"במסגרת ההליך המשפטי, בית המשפט בוחן את הראיות שהובאו בפניו ומעריך האם אכן התקיימו הפרות משמעותיות המצדיקות מתן פיצוי. אם ישתכנע בית המשפט שמדובר בהפרות יסודיות אשר פגעו בצורה מהותית בזכויות הצד הנפגע, הוא עשוי לפסוק פיצוי בהתאם לתנאי ההסכם או בהתאם לעקרונות המשפט. במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי לשקול גם סעד נוסף, כגון אכיפת ההסכם או ביטולו, בהתאם לנסיבות".

מהם הגורמים המשפיעים על גובה הפיצויים בתביעות אלו?

"כאמור, לרוב הפיצוי הוא 10% כמוסכם בין הצדדים אך לעתים בית המשפט יכול לומר, שההפרה כפי שהיא באה לידי ביטוי במקרה כזה או אחר אינה מצדיקה לפסוק את מלוא סכום הפיצוי וזה מאוד תלוי במקרה המשפטי".

האם יש הבדלים בין תביעות הפרת הסכם במכר מקרקעין לעומת מכר מיטלטלין?

"לרוב, במכר מקרקעין הדברים הרבה יותר מוסדרים ואין כמעט הסכם שלא נראה בו פיצוי מוסכם. לעומת זאת, בהסכמים אחרים לעיתים נדירות נכלל פיצוי מוסכם, ואז הפרה של אותם הסכמים והוכחות ההפרה הופכת להיות קצת יותר מורכבת".

מהו תפקידו של סעיף פיצויים מוסכמים בהסכמי מכר?

"עקרונית, תפקידו המרכזי של סעיף זה הוא ליצור מנגנון הרתעה, כך שמי שמתקשר בהסכם יבין מראש כי הפרת ההסכם עלולה לגרור השלכות כספיות משמעותיות. ידיעה מוקדמת על גובה הפיצוי בגין הפרה מעודדת את הצדדים לקיים את ההתחייבויות שלהם ולמנוע הפרות. כאשר אדם יודע שאם יפר את ההסכם הוא יידרש לשלם פיצוי משמעותי, לרוב הוא יעשה כל שביכולתו להימנע ממצב זה, מתוך רצון להימנע מהנזק הכלכלי והמשפטי שעלול להיגרם.

"מעבר לכך, סעיף הפיצויים המוסכמים מייצר ודאות משפטית, שכן הוא קובע מראש את גובה הפיצוי שישולם במקרה של הפרה, ללא צורך בהוכחת נזק בפועל. ודאות זו מסייעת לצדדים להימנע ממחלוקות על גובה הנזק שנגרם כתוצאה מההפרה ומאפשרת הליך מהיר יותר במקרה של פנייה לערכאות משפטיות".

בנוסף לתפקידו ההרתעתי, מסביר עו"ד מארדכייב, הסעיף גם מספק מנגנון פיצוי אוטומטי לנפגע מההפרה. "זהו כלי יעיל במיוחד בעסקאות מורכבות, כמו מכירת נכסים, שבהן הנזק הנגרם יכול להיות קשה לכימות. עם זאת, יש לציין שבמקרים שבהם הסכום שנקבע בסעיף הפיצויים המוסכמים ייחשב על ידי בית המשפט כלא סביר – גבוה מדי או נמוך מדי ביחס להפרה – ייתכן שהשופט יבחר להתערב ולשנות את גובה הפיצוי בהתאם לעקרונות הצדק והמידתיות".

בסופו של דבר, אומר עו"ד מארדכייב, סעיף הפיצויים המוסכמים ממלא תפקיד כפול: מצד אחד הוא מייצר הרתעה המקדמת עמידה בהסכמות החוזיות, ומצד שני הוא מהווה מנגנון הוגן ויעיל לפיצוי הצד הנפגע במקרה של הפרה.

כיצד משפיע עקרון "תום לב" בפסיקת בתי המשפט בתביעות אלו?

"לרוב, שופט הבוחן תביעות בגין הפרת הסכם שם דגש מרכזי על עקרון תום הלב, שהוא אחד מעקרונות היסוד בדיני החוזים. עיקרון זה מחייב את הצדדים לפעול בהגינות, ביושר ובשקיפות לאורך כל שלבי ההתקשרות החוזית – החל ממשא ומתן ועד לקיום ההסכם בפועל. במקרה של הפרה, השופט מתמקד בשאלה האם ההפרה נעשתה בתום לב או בחוסר תום לב. אם מתברר כי ההפרה היתה תוצאה של נסיבות בלתי נמנעות או טעות כנה, והמפר פעל בניסיון לתקן את הפגיעה או להקטין את הנזק, הדבר עשוי להיחשב כהתנהגות בתום לב. במקרים כאלה, ייתכן שבית המשפט יתייחס למפר בסלחנות יחסית, והפיצוי שייפסק יהיה מידתי יותר. 

"לעומת זאת, כאשר מתגלה כי ההפרה נעשתה בחוסר תום לב – לדוגמה, במקרה שבו המפר הסתיר במכוון מידע מהותי אודות הנכס, פעל באופן מניפולטיבי או במטרה להפיק תועלת לא הוגנת – הדבר עלול להחמיר את היחס כלפיו. במקרים כאלה, בית המשפט עשוי לפסוק פיצויים מוגדלים ואף להעניק סעד נוסף לצד הנפגע, כגון ביטול ההסכם או אכיפתו, בהתאם לנסיבות. 

"בנוסף, השופט עשוי לבחון האם ההתנהלות לאחר ההפרה נעשתה בתום לב. אם המפר התעלם מפניות הצד הנפגע, לא ניסה לתקן את המצב או נקט בגישה עוינת, התנהגות זו עשויה להיחשב כהחרפה של חוסר תום הלב ולהשפיע על פסיקת בית המשפט". 

בסופו של דבר, אומר עו"ד מארדכייב, עקרון תום הלב מהווה כלי שמאפשר לבית המשפט להבחין בין הפרות "טכניות" או בלתי מכוונות לבין הפרות חמורות בעלות אופי מניפולטיבי או זדוני, ומשמש כאמצעי לקביעת הפיצוי והסעדים בצורה המשרתת את הצדק וההגינות.

מה הן האפשרויות החלופיות ליישוב סכסוכים בהפרות הסכמי מכר?

"ניתן ללכת להליכי גישור או לחלופין להליכי בוררות במוסדות חיצוניים לבית המשפט. היתרון של הליכים אלה הם שלרוב התוצאה בהם תהיה מהירה יותר".

רוצים לשוחח עם עו"ד טל אור מארדכייב? הקליקו פה

(איור ראשי: שאטרסטוק)

עו"ד טל אור מארדכייב

עו"ד טל אור מארדכייב

משרד עורכי הדין של עו"ד אלכסנדר מארדכייב מציע ייצוג משפטי מקצועי ומקיף בעל ניסיון עשיר בתחומי משפט שונים כגון מקרקעין, תמ"א 38, חדלות פירעון, צוואות ולשון הרע.

דיני עבודה, מיסוי מקרקעין, קניין רוחני, משפט מסחרי, מקרקעין ונדל"ן, הוצאה לפועל, דיני משפחה וגירושין, תעבורה, ייצוג בבית משפט, ליטיגציה מסחרית, קניין רוחני, העברת זכויות דירה, הסכמי מכר, פינוי שוכר, קרקע להשקעה, דמי מפתח, דירות מכונס נכסים, תכנון ובניה / רישוי בניה, פינוי בינוי / בינוי פינוי, שינוי ייעוד קרקע, חוזי שכירות, בתים משותפים, תביעת ליקויי בניה, רכישת דירה יד שניה, תמ"א 38, מחיקת חובות, גביית חובות, ייצוג חייבים, ייצוג זוכים, חוזי עבודה, פיצויי פיטורין, שימוע לפני פיטורין, זכויות עובדים, לשון הרע ופרטיות, הסכמי שהות, ייפוי כח מתמשך, הסכמי חלוקת עזבון, הסכמי ממון, ירושות וצוואות, מיסוי מקרקעין, מיסוי מוניציפאלי

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
עו"ד טל אור מארדכייב

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה