מנהל הפורום עו"ד אמנון בן נעים
מתי מותר לשוטר להשתמש בכוח (להכות) אזרח
שלום, נתקלתי בבעיה שראיתי כמה שוטרים מכים את השכן שלי אשר סירב לעלות איתם לניידת. באתי לעזור לו ולמנוע ממנו לחטוף מכות ואז דחפו אותי בכוח ודרשו שאסתלק מהמקום. השאלה שלי מתי מותר לשוטר להשתמש בכוח ? מה החוקים שלו?
שלום רוני, אני אתן לך תשובה כללית. לצורך מענה ספציפי עלי לקבל פרטים נוספים ותיאור נסיבות מלא. לפי פקודת המשטרה, תפקידי המשטרה הם לעסוק במניעת עבירות ובגילוין, בתפיסת עבריינים ובהעמדתם לדין, בשמירתם הבטוחה של אסירים ובקיום הסדר הציבורי וביטחון הנפש והרכוש. הפעלת סמכויות המשטרה כרוכה במגע תכוף עם הציבור, והיא מחייבת איזון נאות בין הצורך לשמור על האינטרסים של החברה להילחם בפשיעה לבין הצורך לשמור על האינטרסים של הפרט ולמנוע פגיעה בזכויותיו. כדי שהמשטרה תוכל למלא את תפקידיה הוקנו בדין סמכויות לשוטרים שיש בהן כדי לפגוע בזכויות אדם מוגנות, ובכלל זה הסמכות לעשות שימוש בכוח. בפקודות המשטרה מפורטות הנסיבות שבהן מותר להשתמש בכוח, על-פי הדין: 1. לצורך התגוננות מפני התקפה ולמניעת מעשה פשע הכרוך באלימות; 2. לצורך ביצוע מעצר בעת התנגדות או התחמקות מהמעצר; 3. לצורך פיזור התקהלות פרועה; 4. בשעת התנגדות פעילה למאסר חוקי או למניעת ניסיון להימלט ממאסר חוקי; 5. לצורך עריכת חיפוש חיצוני על גופו של חשוד שאינו מאפשר ביצועו (באישור קצין משטרה ולאחר שניתנה לחשוד הזדמנות להשמיע את טעמי סירובו לעריכת החיפוש). יחד עם זאת, נקבע בצורה מפורשת, כי גם בנסיבות האמורות אין להשתמש אלא במידת הכוח הדרושה להשגת המטרה לשמה נעשה השימוש בכוח. על פי העקרונות החוקתיים, המעוגנים בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ובהתאם להוראות פקודת המשטרה, השימוש בסמכויות הפוגעות בזכויות אדם מוצדק רק אם הוא נעשה על פי סמכות שהוענקה בדין, לתכלית ראויה ובמידה שאינה עולה על הנדרש. שימוש בכוח על-ידי שוטר במסגרת מילוי תפקידו, שלא לצורך או מעל לנדרש, הינו אסור, ועלול לעלות לכדי ביצוע עבירה פלילית. כנראה שהשוטרים עצרו את השכן שלך והגעתך היתה עלולה להכשיל את המעצר וההשתלטות עליו לכן הורחקת מהמקום בכוח. (ספק האם התמלאו כל הנסיבות המוצדקות לכך). כאמור, בעת ביצוע מעצר נוספות סמכויות הנלוות לסמכות המעצר שנועדו לאפשר לשוטר לבצע את המעצר, ולנטרל את מסוכנות החשוד. סמכות שימוש בכוח - ניתן להשתמש בכל אמצעי סביר לצורך ביצוע המעצר. לשוטר יש סמכות להשתמש בכוח כנגד אדם המבקשים לעוצרו. מה אפשר לעשות נגד שימוש לא חוקי בכוח? כל אדם יכול להגיש תלונה על שימוש מופרז בכוח על-ידי שוטרים למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), הכפופה למשרד המשפטים. התנהגות לא נאותה של שוטר, שאיננה עולה כדי אלימות, עלולה להוות עבירת משמעת. בגין התנהגות לא נאותה או ביצוע לקוי של תפקיד, ניתן להגיש תלונה ליחידת תלונות הציבור במשטרה. מקווה שעזרתי בברכה,
שאלות נפוצות:
קובי יצחקי
אדיר סינוואני