מנהל הפורום עו"ד אמנון בן נעים
החזקת סכין ברכב - כתב אישום
שלום, קיבלתי בדואר כתב אישום על החזקת סכין שלא כדין ברכב שלי בתא הכפפות. אני חשבתי שהתיק נסגר אולם בסוף הגישו לי כתב אישום. רציתי לשאול האם זה צודק? הבן שלי הקטן לקח את הרכב שלי ונסע לבילוי עם חברתו, כאשר היה ליד ביתה שוחחו ברכב ואז חלפה ניידת שראתה שנים ברכב בלילה וחשדו ועצרו לבדיקה. הבן שלי לא חשש מדבר והסכים לחיפוש ברכב כי לא היה לו מה להסתיר. השוטרים תפסו בתא הכפפות סכין שקניתי אותה להגנה עצמית שלי והבן שלי לא ידע עליה. הבן שלי אמר שהסכין לא שלו והיא בטח שלי כי אני בעל הרכב. בחקירה אמרתי שהסכין שלי אולם מאחר ואין ביטוח לרכב לא נסעתי ברכב והוא חנה בחצר של הבית ולכן לא יצא לי להסתובב עם הסכין. הבן שלי כאשר לקח את הרכב לא שאל אותי כי אני ישנתי ולא ידע שאין לרכב ביטוח. השוטרים טענו שאני אחראי על הסכין שהיתה ברכב כי אני הבעלים והסכין היא שלי ולכן אני אשם. העו"ד שלי רוצה לעשות עיסקה. מה הסיכוי שלי לצאת זכאי? תודה רבה
שלום זכי, על מנת לתת לך תשובה בדוקה ומוסמכת אני חייב לעיין בתיק החקירה ולבדוק היטב את כל הראיות. בהתאם לסיפור שלך נראה לי שישנה בעיה ראייתית בתיק מאחר וקיים ספק סביר משמעותי בקשר להתקיימות היסוד הפיזי של העבירה "החזקת סכין ברשות הרבים שלא למטרה כשרה" וכן של היסוד הנפשי שלך על כך שהיית מודע וער לכך שהבן שלך נוהג ברכב בו נמצאת הסכין. בזמן שהבן שלך היה ברכב עם הסכין ברכב אתה היית בבית, על כך אני מקווה שאין מחלוקת. הבן שלך לא ידע על הימצאות הסכין בתא הכפפות, כך שהוא לא הואשם יחד איתך בהחזקת הסכין. בנוסף, יש לבדוק היטב האם לשוטרים היתה עילה חוקית לעכב אותו ולבצע חיפוש ברכב, האם היתה הסכמה מלאה?. התביעות ינסו לקשור את הסכין אליך באמצעות טענה של החזקה קונסטרוקטיבית שלך בסכין מחוץ לחצרים. אולם, עצם החזקת הסכין בתוך תא הכפפות של רכב שחונה בחצר הבית, איננה עבירה, שכן, הסכין כשלעצמה איננה פריט אסור בהחזקה, אלא אסור בהחזקה ברשות הרבים בלבד. הסכין הושארה ברכב ואין ראיה שהחזקת את הסכין היתה למטרה לא כשרה מחוץ לתחום ביתך או חצריך, מאחר ולא נסעת ברכב כי לא היה ביטוח. עצם ההחזקה של הסכין ברכב חונה בחצר הבית זו לא עבירה, כמו כן כאשר הבן שלך לקח את הרכב הוא לא קיבל אישור מפורש אלא היה לו היתר כללי ממך להשתמש ברכב וכך עשה ולא ידע שאתה לא משתמש ברכב בגלל שטרם הסדרת את הביטוח. לכן לא ניתן לומר ששלטת בסכין וטענת ההחזקה הקונסטרוקטיבית בנסיבות שסיפרת היא חלשה. הבנתי כי הבסיס החוקי לביצוע החיפוש ללא צו ברכב נבע מהסכמת בנך. יש לבדוק האם ההסכמה היתה מפורשת ומלאה וזאת לאחר שהשוטרים הסבירו לבנך כי זכותו לסרב לביצוע החיפוש, וכן שהסירוב לא ייזקף לחובתו. אם הם לא נהגו כך יש סיכוי שהחיפוש היה לא חוקי וניתן לבקש לפסול את הראיה כלומר את תפיסת הסכין. החזקה קונסטרוקטיבית כפי שהיתה במקרה זה, טעונה גם יסוד נפשי, וכאשר הבן שלך לא היה מודע להימצאות הסכין ברכב, ההחזקה שלו לא הועברה אליך. מה גם שאתה, כאמור, לא נתת את הסכמתך המלאה והמפורשת לנסיעה זו. כך שהסכין היתה שם במקרה וללא כל כוונה פסולה או לא כשרה. לידיעתך, כל מה שמסר הבן שלך בחקירה לא יכול לשמש נגדך ראיה בבית המשפט (איסור על העדת הורה וילד האחד לחובת משנהו). מכאן, שהרושם שלי שיש לך סיכוי טוב להתגונן ולצאת זכאי, במגבלות העובדה שלא עיינתי בכל הראיות. בהצלחה
שאלות נפוצות:
קובי יצחקי
אדיר סינוואני