לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
רן

עיכוב וחיפוש. עיכוב חשוד מה הוא?

שלום עו"ד פלילי יאיר רגב, רציתי לשאול אותך האם מותר לשוטר/בלש לגשת אלי ברחוב ולדרוש תעודת זהות. השבוע נסעתי על האופנוע ואז ראיתי חבר עצרתי את האופנוע ועליתי על המדרכה ועמדנו ודיברנו. השעה היתה 02:30 בלילה, ליד איזור מגורי. השוטר עבר עם הניידת עצר אותי ואת החבר שלי וביקש תעודות, לאחר מכן עשה חיפוש באופנוע. הרגשתי מושפל ומבוייש. כאשר עזב נתן לי הרגשה שהפעם הוא לא תפס אותי אולם הוא ימשיך לחפש אותי. מה אומר החוק? אברהים מלוד

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום אברהים מלוד, על פי הסיפור שסיפרת לא היתה לשוטר סמכות לעכב ולחפש באופנוע. השאלה האם היו נסיבות אחרות המקימות יסוד סביר לחשד שנעברה עבירה ותלוי גם איזו עבירה. השאלה שלך היא גם שאלה עקרונית מאוד וקשורה לזכויות האדם ולכן אתן לך תשובה מפורטת על הדרישות על פי החוק. עיכוב חשוד מה הוא?: עיכוב משמעו הגבלת האפשרות לנוע בחופשיות בשל חשד לביצוע עבירה או כדי למנוע ביצוע עבירה כאשר הגבלת החירות מסויגת מראש בזמן ובתכלית. כאשר לשוטר יש יסוד סביר לחשוד כי אדם עבר עבירה, או כי הוא עומד לעבור עבירה העלולה לסכן את שלומו או ביטחונו של אדם, או את שלום הציבור או את ביטחון המדינה, הוא רשאי לעכב את אותו אדם במקום כדי לברר את זהותו וכתובתו או כדי לחקור אותו במקום. שוטר רשאי לדרוש מאדם להתלוות אליו לתחנת המשטרה, כאשר מתקיימים שני תנאים במצטבר: 1. יש לו יסוד סביר לחשוד שאותו אדם עבר עבירה או עומד לעבור עבירה. 2. הזיהוי במקום היה בלתי מספיק או שלא ניתן לחקור את אותו אדם במקום. שוטר המבצע עיכוב צריך תחילה להזדהות בפני המעוכב, לציין את שמו או כינויו הרשמי ואת עובדת היותו שוטר. השוטר חייב להודיע מיידית לאדם כי הוא מעוכב, ולהבהיר את סיבת העיכוב בהקדם האפשרי במהלך ביצוע העיכוב. שוטר לא רשאי לבקש לעיין בתעודת זהות ללא כל חשד סביר !!!. חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) הקנה לשוטר סמכות לפנות לאדם ולעכבו על מנת לברר זהותו ומענו, ברם התנה, כאמור את אותה סמכות בקיומו של חשד כי בוצעה עבירה. גם סעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה אינו מעניק לשוטר סמכות לפנות לכל אדם ע"פ רצונו, בהעדר כל עילה, על מנת לברר את זהותו. שוטר אשר פונה לאדם ומבקש ממנו להזדהות ע"י הצגת תעודת זהות, מגביל את חירותו לנוע באופן חופשי, ולו לזמן קצר ומשכך יש לראות במעשה "עיכוב". יתרה מכך, החוק קובע כי על מבצע עיכוב להודיע למעוכב כי הוא מעוכב ולהבהיר לו את סיבת העיכוב בהקדם האפשרי. מדובר בתנאי לחוקיות העיכוב. לא קוימה חובה מן החובות האמורות, קמה למעוכב ״זכות ההתנגדות״. עיכוב אדם לבירור זהותו, ללא כל עילה שבדין, פוגע בזכויותיו החוקתיות לחירות ולפרטיות, שכן בעצם הצגת תעודת זהות בפני שוטר יש כדי להגביל את חופש התנועה ולחשוף מידע אישי על אדם. מאז שנחקקו חוקי היסוד בישראל אשר קבעו כי זכויות האדם לפרטיות ולחופש תנועה הנן זכויות יסוד שהפגיעה בהן תוכל לעשות, כמצוות חוק היסוד, לתכלית ראויה ובאופן מידתי.... מקווה שעזרתי לך לדעת מהן זכויותיך עו"ד פלילי יאיר רגב נייד: 054-6951781 כתובת האתר: http://www.yairegev.co.il

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום עבירות אלימות