לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
אלון ס.

האם לשוטרים מותר לירות על חשוד שרוצים לעצרו?

עו"ד רגב, אני לא הצלחתי להבין איך לשוטרים מותר לירות על אדם חשוד לצורך ביצוע מעצרו??? הכוונה שלי בעניין הירי על מנהל קבוצת הכדורגל של הפועל פתח תקווה, עופר צברי, שנמלט מהם. מה ההוראות של השוטרים? אלון

עו"ד פלילי יאיר רגב

שבת שלום אלון, מאחר והנושא בחקירה ראשונית ומדוברות המשטרה נמסרו מספר הודעות סותרות, אני יכול לענות רק על פי הכתבות ומה שנמסר עד ליום שישי, אני לא מצוי בפרטים לגבי מעצרו של מנהל קבוצת הכדורגל של הפועל פתח תקווה, עופר צברי, בן 54, האדם שנתפס ביום חמישי לאחר שדרס שוטרת שניסתה לעצור את רכבו. אני יכול לנסות להבין מה קרה שם... שוטרים מגיעים לרכב המעורר את חשדם, במהלך ההתרשמות הראשונית עולה חשד לאקט מיני שהופרע בין מבוגר לנער (יש לברר את עניין ההסכמה וגיל הנער). השוטרים מנסים לברר מה הקשר ביניהם, החשוד מבקש להתלבש ונמלט, השוטרת כנראה מנסה לחסום בגופה את בריחתו ונפגעת מהרכב. או שהחשוד במטרה למנוע את תפיסתו פוגע עם רכבו בשוטרת ונמלט... השאלה האם מותר לשוטרים לעשות שימוש בנשק לצורך ביצוע המעצר? השימוש בכלי ירייה נועד לסייע לשוטר בביצוע מעצר, ובהגנה על החיים ועל שלמות הגוף מפני סכנה מיידית. השימוש בכלי ירייה לצורך מילוי תפקיד ייעשה כמוצא אחרון, במידת הזהירות הראויה, ורק בנסיבות שקיים בהן יחס הגיוני בין מידת הסכנה העולה מהשימוש בנשק לבין התוצאה שאותה מבקשים למנוע. מהפסיקה עולה ש- 1) אם המעצר מתייחס לחשד לעבירה מסוג פשע, שנתקיים לגביה אחד מאלה: א) המעשה, שהוא עילת המעצר, סיכן בצורה ממשית את חייו או את שלמות גופו של אדם. ב) האדם, שמבקשים לעצור בגין אותה עבירה, מסכן באופן ממשי את חייו או את שלמות גופו של אדם. 2) אין דרך אחרת לבצע את המעצר. 3) השימוש בנשק אין בו כדי לגרום סיכון ממשי לחייהם או לשלמות גופם של עוברי אורח וחפים מפשע. אם נתקיימו התנאים לשימוש בנשק, חובה על השוטר להשתמש בכלי הירייה בזהירות מירבית, באופן שיגרום לפגיעה קלה, ככל האפשר, בשלמות הגוף או ברכוש. בנסיבות בהן החשד הוא לביצוע עבירה של מעשה מגונה או מעשה סדום בהסכמה בקטין או בקבלת שירות של מעשה זנות מקטין, ספק אם קיימת סמכות לבצע מעצר בעזרת שימוש בנשק... אולם, כאשר ניסה החשוד להימלט ופגע בשוטרת בכוונה זו עבירת פשע חמורה שמתחילה בניסיון לרצח ולבסוף מסתיימת בעבירה קלה יותר, וזה תלוי ביכולת של החוקרים לחקור... ראוי לזכור, שהתמונה המלאה מתבהרת בדרך כלל רק בדיעבד, בחדר ממוזג ולעיתים מתוך תלות תודעתית במבחן התוצאה. אי הבהירות הטבועה הזו היא מקור ההצדקה החברתית למרכיב החסינות של שוטר - החסינות הרחבה יחסית שמוענקת בחוק לשוטר בנוגע למעצר שביצע "בתום לב ולמען שלום הציבור". כמו רצה המחוקק לומר לשוטר: אתה לא מעל לחוק וחובה עליך לפעול במסגרתו בלבד, אלא שבסימון המסגרת הזו אנחנו מעניקים לך מרחב ביטחון מסויים לטעות אפשרית בשיקול דעתך - כמו כל נושא משרה המועד לטעות - בהפעלה של סמכויותיך, פעל בזהירות ובמידתיות. ולסיכום : הֱוֵי מִתְפַּלֵּל בִּשְׁלוֹמָהּ שֶׁל מַלְכוּת, שֶׁאִלְמָלֵא מוֹרָאָהּ, אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ חַיִּים בָּלָעוּ... בברכה, עו"ד פלילי רגב יאיר

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום עבירות אלימות