מנהל הפורום עו"ד אמנון בן נעים
צו הרחקה נגד הפרוד שמטריד מינית
שלום אני פרודה ובהליך גירושין בעלי לא גר בבית כמה חודשים כשהוא בא לאסוף את שני הילדים שלי אליו הוא מטריד אותי מינית וכופה את עצמו עליי ובזמן שהילדים בבית. אני מנסה להתנגד אבל הוא יותר חזק ממני ולפעמים אני קופאת במקום. אני סובלת אני רק רוצה שיעזוב אותי האם אפשר להוציא נגדו צו הרחקה ממני למרות שהוא אמור לראות את הילדים ולאסוף אותם אליו מהבית שלי?
שלום לינור, לכאורה מה שאת מתארת חמור הרבה יותר מ"הטרדה מינית", אני מציע שתפני למשטרה ותגישי נגדו תלונה מפורטת על כל מעשיו, עליך לפרט כל אירוע ואירוע לפי הזמן והשתלשלות מפורטת של הדברים. בנוסף, אפשר לפנות לביהמ"ש לענייני משפחה, ולהוציא נגדו צו הגנה. החוק למניעת אלימות במשפחה, אשר נחקק בשנת 1991 מעניק סעד לבן משפחה, אשר בן-משפחה אחר מתנהג כלפיו באלימות, מתעלל בו נפשית או מתנהג בצורה שלא מאפשרת ניהול סביר ותקין של החיים. צו הגנה- מהו ומה מטרתו? בהתאם לכך, אשה אשר בעלה מכה אותה, יכולה לפנות לביהמ"ש לענייני משפחה ולבקש צו הגנה נגד בעלה. במסגרת צו ההגנה אפשר להוציא את הבעל מבית המשפחה, ולאסור עליו להתקרב לבית וכן למקום עבודתה של האשה. בנוסף, ביהמ"ש יכול להורות לבעל האלים להוציא מרשותו נשק שהוא מחזיק בו, וגם לחייב אותו להשתתף בקבוצות טיפול או לקבל טיפול פסיכולוגי פרטני נגד אלימות. צו ההגנה יכול להינתן לתקופה של 3 חודשים, ובמקרה הצורך אפשר להאריך אותה עד 6 חודשים, ובתנאים מיוחדים גם עד שנה. אם הבעל מפר את צו ההגנה, אפשר לעצור אותו ולשלוח אותו לכלא. חשוב לדעת, כי גם אשה שבעלה אמנם לא מכה אותה, אך מרבה לקלל אותה, לצעוק עליה ולהשפיל אותה, יכולה לבקש צו הגנה נגד בעלה. ע"פ פסיקת ביהמ"ש העליון, אלימות נפשית/מילולית או פגיעה באורח החיים התקין של הבית חמורה לא פחות מאלימות פיזית, ויכולה להצדיק הוצאת צו, המורה על הרחקת הבעל מבית מגורי המשפחה. אשה יכולה להוציא צו הגנה במקרה של התעללות נפשית מצד בעלה מכח החוק למניעת אלימות במשפחה, או צו מניעה במסגרת התביעה שלה למדור שקט. החוק למניעת אלימות במשפחה הבחין בין אלימות פיזית לבין אלימות מילולית ופגיעה באורח החיים בבית. אמנם בשני המקרים ניתן להוציא צו הגנה, אך צו הגנה בשל אלימות מילולית יינתן כאשר מדובר ב"התעללות נפשית מתמשכת". כמו-כן, צו הגנה בשל התעללות נפשית או פגיעה בניהול סביר ותקין של החיים, יינתן רק כאשר שני הצדדים (הבעל והאשה) נוכחים בביהמ"ש. הפרה של צו הגנה הינה עבירה פלילית ועשויה להביא להגשת כתב אישום ואף מעצר. חשוב לדעת צו הגנה, כאמור הינו סעד זמני הניתן על ידי בית משפט מתוקף החוק למניעת אלימות במשפחה. בשל העובדה שישנם ניסיונות לעשות שימוש לרעה בכלי חשוב זה ובשל חומרת המגבלות שניתן להטיל באמצעות צו הגנה. בתי המשפט מקפידים על מתן צו הגנה, היכן ששוכנעו כי מבקש הצו עבר אירוע אלימות בסמוך, להגשת הבקשה או כי הוא נמצא בסכנה ממשית לאלימות. המבקש צו הגנה, חייב להוכיח לבית המשפט כי קיימת הצדקה ממשית למתן הצו. היה ומדובר באירוע אלימות שהתרחש, בסמוך להגשת הבקשה, יוכל המבקש להציג העתק תלונה למשטרה ואישור על קבלת טיפול רפואי. אלו יהוו ראיות מספקות, כי המבקש נפגע מבן המשפחה, נגדו הוא מבקש את הצו ובית המשפט יקבל את בקשתו. בכבוד רב,
שאלות נפוצות:
קובי יצחקי
אדיר סינוואני