מנהל הפורום עו"ד אמנון בן נעים
רישום פלילי בקבלה לעבודה
שלום, לפני כשנה נחקרתי במשטרה בנושא של אלימות במשפחה, הייתי עצור לכמה שעות ולאחר שהסברתי לחוקר מה קרה והוא שיחרר אותי, לקחו ממני תביעות אצבע, צילמו אותי. כעת ברצוני לדעת האם למעשה לאחר החקירה הזו יש לי רישום פלילי? תיק פלילי? אם כן, מה עושים בנושא? התקבלתי לעבודה וביקשו ממני להביא אישור מהמשטרה שאין לי תיקים ועבר פלילי, מה עושים? תודה רבה
רונן שלום, החוק מאפשר לכל אדם לעיין במידע הפלילי הנוגע לו עצמו, אותו ניתן לקבל בכל תחנת משטרה. המידע המופיע בתדפיס הפלילי הוא חסוי והשגתו בדרך שאינה חוקית היא עבירה פלילית, זאת גם כאשר בעל התדפיס מסכים למסור את התדפיס. על מנת לעיין במידע הפלילי יש למלא טופס בקשה לעיון במידע הפלילי. ניתן לפנות לכל תחנת משטרה בכדי למלא את הטופס. בעת מילוי הטופס יש להצטייד במסמכים הבאים: תעודת זהות. לאחר מילוי טופס הבקשה בתחנת המשטרה, תקבל את תדפיס המידע הפלילי. חשוב לדעת המידע המופיע בתדפיס הפלילי הוא חסוי והשגתו בדרך שאינה חוקית היא עבירה פלילית על פי סעיף 22 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, מי שמשיג תדפיס רישום פלילי של אדם אחר כאשר הוא אינו זכאי לקבלו לפי החוק, צפוי למאסר - העונש על השגת מידע מהמרשם הפלילי לצורך העסקה או קבלת החלטה בעניין האדם שהמידע נוגע לו הוא שנתיים מאסר (כאמור, אין חשיבות לשאלה אם האדם שהמידע נוגע אליו הסכים למסור את המידע). אסור לדרוש מאדם להמציא תדפיס מהמרשם הפלילי לכל צורך שהוא ובטח שלא לצורך קבלה לעבודה. רק גופים ובעלי תפקידים המפורטים בחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים זכאים לקבל מידע מהמרשם הפלילי. מי שזכאי לקבל מידע מהמרשם הפלילי, יכול לקבל אותו ישירות מהמשטרה ולא מהאדם שאליו מתייחס המידע. כאמור השגת תדפיס רישום פלילי של אדם ללא זכאות לכך או שלא באמצעות המשטרה היא עבירה הגוררת עונש מאסר. לפיכך, מי שמתבקש להציג למעסיקו תדפיס מהמרשם הפלילי, יכול להציג רק את העמוד הראשון של גליון המרשם הפלילי (זהו עמוד פתיח שאין בו מידע על הרישום המשטרתי) כך שלא ייחשף מידע חסוי (במידה וקיימים רישומים, הם יופיעו רק בעמודים הבאים לתדפיס). בהצלחה
שאלות נפוצות:
קובי יצחקי
אדיר סינוואני