מנהל הפורום עו"ד אמנון בן נעים
הטרדה מינית ע"י מנהל בעבודה
שלום, אני רוצה לשאול לגבי הטרדה מינית בעבודה ועל יחסי מרות. לצערי, בעקבות לחצים של הבוס שלי קיימתי איתו יחסי מין מספר מפגשים. הרגשתי שהוא מנצל אותי, ולא יכולתי להתנגד לו כי חששתי שיתנקם ויפגע בי ובתנאי העבודה שלי חששתי גם מפיטורים... מה אומר החוק לגבי מצב כזה האם זו גם הטרדה מינית כי אני בעצם לא התנגדתי ומבחינתו הסכמתי למצב. תודה וסליחה שלא נתתי פרטים אני הרוסה מזה
שלום שרית, לאור כלליות שאלתך אני אשיב לך מה הם העקרונות עפ"י החוק. מומלץ שתפני לעו"ד פלילי על מנת לקבל ייעוץ אישי ופרטני לגבי מכלול היחסים והנסיבות על מנת לדעת מה מצבך ולשקול את צעדיך. הטרדה מינית יכולה להופיע במגוון דרכים ואופנים, החל מביצוע מעשים מגונים ועד ביזוי והשפלה על רקע מיני. בפסיקה נקבע כי במקרים שבהם מתקיימת מערכת יחסים מינית בין בכיר לכפיפה (מנהל לעובדת), על הבכיר להוכיח שמדובר בהסכמה אמיתית והדדית. כלומר, מערכת יחסים מינית בין ממונה לכפיפה עשויה להיכלל במסגרת החוק למניעת הטרדה מינית, כאשר במערכת היחסים קיים יסוד של ניצול יחסי המרות בין השניים. יחסי מרות הם מערכת יחסים בהם לצד אחד במערכת היחסים יש שליטה והשפעה על הצד השני. יחסי מרות יכולים להתקיים גם במקרה שבו השליטה וההשפעה הן באמצעות סמכות ויכולת השפעה עקיפה, ולא רק במקרים של שליטה והשפעה ישירות. ניצול יחסי מרות • במערכת יחסים מינית שמתקיימים בה יחסי מרות, ההנחה היא כי המוטרדת תרתע מלהביע אי הסכמה ולהתנגד למערכת היחסים עם מי שהיא תלויה בו (עקב יחסי המרות). • בפסיקה נקבעו מספר מבחנים שנועדו להכריע האם מערכת היחסים נבעה מניצול יחסי מרות: 1. פערי כוח - ככל שפערי הכוח בין הממונה לכפופה לו גדולים יותר, כך תתחזק המסקנה שמדובר בניצול יחסי מרות. 2. הפרש גילאים - ככל שהפרש הגילאים בין הצדדים גדול יותר, כך תתחזק המסקנה שמדובר בניצול יחסי מרות. 3. יכולת השפעה על מעמדה ועתידה של העובדת - ככל שלממונה יכולת השפעה ניכרת יותר על מעמדה או עתידה של העובדת, כך תתחזק המסקנה שמדובר בניצול יחסי מרות. 4. מי יזם את מערכת היחסים - ככל שהיוזמה היתה נתונה בידיו של הממונה, כך תתחזק המסקנה שמדובר בניצול יחסי מרות. לאחרונה התפרסמו "פרשות המין" הקשורות לניצבים במשטרה ומהן עולה במפורש בהטרדה מינית במסגרת יחסי עבודה מצדו של בעל מרות, לא נדרשת הבעת אי הסכמה מצידה של עובדת. למעשה, הוכחת יסודות עילת ההטרדה המינית בנסיבות אלו, מעבירה את הנטל להפריך חזקה זו לכתפי בעל המרות. גם היענות של ממונה ליוזמתה של מי שכפופה לו לפיתוח קשר כלשהו עמו, יכולה להיחשב ניצול יחסי מרות. קביעה זו באה לאור חובת הזהירות והאחריות המוגברת החלה על בעל המרות, ובהתחשב בסביבת העבודה רוויית האינטרסים ופערי הכוחות. רצון והסכמה חופשיים שלא במסגרת יחסי עבודה אינם דומים עם רצון והסכמה הנובעים מניצולה של מרות ביחסי העבודה, וניתן לומר שבינם ובין רצון כן ואמיתי אין דבר. מקווה שעזרתי בכבוד רב,
שאלות נפוצות:
קובי יצחקי
אדיר סינוואני