מנהל הפורום עו"ד אמנון בן נעים
קיום יחסי מין עם קטינה
שלום, רציתי לשאול מה אומר החוק לגבי קיום יחסי מין עם קטינה. אני בן 17.5 ויש לי חברה בגיל של 14 וכמה חודשים. אנחנו מאוהבים וקיימנו יחסי מין בהסכמה. לא היה לחץ ולא פיתוי, חברתי הסכימה ורצתה בקיום היחסים. הדבר נודע לאחותה שהלשינה לאמא שלה וכך גם אבא שלה נכנס לתמונה. ראשית גירשו אותי והפרידו בינינו ואבא שלה הודיע לי שהוא הולך להתלונן עלי במשטרה על אונס. אני מאוד לא רגוע וחושש שהמשטרה תגיע אלי. מה החוק אומר? תודה מראש
שלום שי, מאחר וחסרים פרטים מהותיים על הנסיבות של המקרים וזמן התרחשותם, אתן לך תשובה כללית לגבי האיסורים בחוק, לגבי תשובה מלאה ומוסמכת יהיה עליך להיוועץ עם עו"ד פלילי מנוסה שיבחן את המקרה באופן פרטני ועל פי הנסיבות ויכין אותך לאפשרות של חקירה משטרתית. כעקרון, כל בעילה של קטינה מתחת לגיל 14 תחשב לאונס, גם אם היא נעשתה בהסכמה. בעילת קטינה בגיל 14-16 בהסכמתה, עפ"י סעיף 346 לחוק העונשין, תחשב לעבירה של "בעילה אסורה בהסכמה". מאידך, החוק נותן לך הגנה כקטין, אם הבדל הגילים בינך לבין הקטינה אינו עולה על שלוש שנים ובתנאי שהקטינה הסכימה למעשה ואם המעשה נעשה במהלך יחסי רעות (חברות) רגילים וללא ניצול מעמדך באופן כלשהו. כן יש לבחון, כיצד התחיל הקשר ביניכם, מתי הוא החל, מתי התחלתם לקיים יחסי מין ועוד. טענת הגנה נוספת היא אי ידיעת גילה של הקטינה לפני קיום יחסי המין. תיבדק חזותה של חברתך הקטינה והמצג שהציגה בפניך כלל הנסיבות ילקחו בחשבון לעניין הידיעה המיוחסת לך לגבי קטינותה ופערי הגיל ביניכם. האם חברתך הקטינה יצרה בפניך מצג שווא אם על דרך לבושה הניראה בוגר ומאפיין נשים הבוגרות מגילה, או באופן בו הציגה עצמה בפניך כבוגרת מכפי גילה. כל הנסיבות הללו יבחנו כל אחת בנפרד אך גם כמכלול בתוך ההתרחשויות עצמם על מנת לבחון את ידיעתך באשר לגילה של העלמה הצעירה (פער הגילאים ביניכם, במועד בו התחלתם לקיים יחסי מין, הוא דבר משמעותי מאוד). השאלות העומדות על הפרק אינם שאלות פשוטות ובחינתם תלויה במשתנים רבים. מאחר, ונטל ההוכחה הוא עליך, יש להראות כי פעלת על פי טעות כנה וסבירה ביחס לגילה ויש בכך לסתור את המחשבה הפלילית הדרושה. אולם, אם יוכח כי נהגת בפזיזות והפגנת חוסר אכפתיות או אדישות ובשוויון נפש ביחס לבירור גילה, אזי כן תוטל עליך אחריות פלילית. לא מספיק שתטען שלא ידעת או לא התעניינת ולא חשבת שעליך לברר את גילה, שכן אם עולה מהנסיבות שהיית חייב להיות מודע לאפשרות שהנערה מתחת לגיל המותר, אזי חוסר התעניינותך יעמוד לך לרועץ. שוב, אני ממליץ שתיוועץ בדחיפות עם עו"ד פלילי על מנת להכין קו הגנה מוסמך לחקירתך. בהצלחה
שאלות נפוצות:
קובי יצחקי
אדיר סינוואני