מנהל הפורום רונן גדות - עורך דין ונוטריון
חתימה על ויתור וירושה על אותו נסח
שלום רב. לפני מספר שנים בניתי בית בשטח הצמוד לבית של אימי (האלמנה) , כשכל אחיי חתמו לי על ויתור על חלקם בנכס לטובת הבניה. רק אחי הקטן, התנה זאת בקבלת סכום מסויים עתידי כפיצוי. הדברים לא נכתבו וכמחווה של רצון טוב, הסכמנו על כך בע"פ ומבלי לקבוע זמנים. (הבאנו שמאי והוא העריך את הבית בסכום מסויים. היום סביר ביותר שסכום זה עלה גם הבניה שלנו בשטח) בניתי בית, שילמתי את כל התשלומים הנלווים לבניה, כולל מיסים, עו"ד להסדרת מחלוקת עם השכנים, היוון וכו'. כשחישבתי את הסכום לבניה, כללתי את הסכום שסוכם עם אחי כחלק מן התהליך וידוע לי כי עלי לשלם לו. לצערי, טרם הצלחתי לעשות זאת בשל קושי כלכלי שנוצר לאחר הבנייה אך זה בהחלט בתכנון. אימי נפטרה לפני מספר חודשים ורשמה בצוואה שהבית שלה יחולק ביני לבין אחי הקטן. האם יש משמעות לחתימה על ויתור על חלקו של אחי בבית מלפני מספר שנים? היום הוא מבקש סכום גבוה פי שניים ממה שסוכם בנינו בעבר בטענה שמצבו הכלכלי השתנה ומחירי הדירות עלו. כמובן שאין לי אפשרות לשלם לו את הסכום המבוקש וזה מרגיש קצת כהונאה כי על סמך הסכום הנמוך יותר חישבתי את צעדי בנושא הבניה וכעת, אני בבעיה... אשמח להכוונה א. האם באמת עלי לשלם לו סכום כפול?? ברור לי שאני צריך לכבד את ההסכם בנינו ולשלם לו ואולי אפילו קצת יותר ממה שסוכם בנינו אבל בכל זאת, נשמע לי הזוי להפר מבחינתי את ההסכם בנינו. ב. האם בכלל יש תוקף לצוואה כשהוא עצמו חתם ויתור מלכתחילה על חלקו?
אין "ויתור" בירושה. יש הסתלקות שפירושה שאדם מצהיר שאיננו יורש כלל - לא לפי חוק ולא לפי צוואה שנעשתה. מן השאלה המורכבת כלל לא ברור תוכנו של ההסכם שנעשה. בעקרון - אם נעשה הסכם כלשהו, לשון ההסכם מחייבת. אבל - יש כמובן לקרוא את ההסכם עצמו ולנסות להבין למה התכוונו הצדדים להסכם. אשמח לעזור אבל הפורום אינו המסגרת המתאימה לבירורים כאלה.