הפרת זכויות של פטנט
שלום, נניח ואני מפתח מוצר (שלמיטב ידיעתי לא קיים), ולאחר הפיתוח והמכירה וכד' (בשלב זה לא הצהרתי על המוצר כפטנט, או שהתחלתי תהליך) ולאחר שהחברה שלי מתפתחת מתגלה שיש פטנט רשום על המוצר הזה. כמה כסף אני אצטרך לשלם\לפצות את הממציא? ומה אם בזמן שפיתחתי וייצרתי את המוצר הפטנט עדיין לא היה רשום? אשמח להתייחסות שלך לנושא. תודה, אמיר
שלום אמיר, שאלה מעניינת ורלבנטית, שהתשובה אליה יכולה להיות שונה בכל מדינה. ישנם לפחות שני אספקטים שצריך להביא בחשבון: (1( בישראל, אם השתשמת באמצאה או עשית הכנות ממשיות לניצולה לפני תאריך הגשת הפטנט, תהיה זכאי להמשיך ולהשתמש (כולל למכור) את המוצר, וזו לא תחשב להפרת הפטנט בארץ. (2) אם לפני תאריך ההגשה של הפטנט הישראלי, כבר פרסמת ו/או התחלת למכור את המוצר שלך, זוהי עילה לביטול הפטנט הנ"ל מכיוון שביום הגשתו, הוא לא היה חדש. בברכה, גדי
אם מצד שני תאריך הפטנט קודם לתאריך תחילת השימוש (או הכנות ממשיות לשימוש) מצדך, בעל הפטנט יכול לדרוש ממך להפסיק להשתמש במוצר או לשלם לו עמלה מסחרית. סכום העמלה נתון למו"מ בינכם. באם לא תגיעו להסכם, בעל הפטנט יוכל לתבוע אותך בגין שימושים במוצר מיום פרסום קיבול בקשת הפטנט (לא מיום הגשת בקשת הפטנט, שים לב!). בית המשפט ידרש להחליט מהו הפיצוי ההולם. החישוב יקח בחשבון גורמים שונים כגון מחיר המוצר, רוויותו, גודל השוק, גודל השוק שלך מול בעל הפטנט ועוד גורמים. בברכה, גדי
יש לי רעיון לפטנט. מצאתי רעיון דומה מאוד במאגר הפטנטים. אני אתן דוגמה קצת שונה כדי לא לחשוף את הרעיון: מכונה לערבוב משקאות לפי בחירת משתמש. למשל מכונה בה יש 4 מיכלים של משקאות שונים והמשתמש בוחר את המיקס שלהם. נניח ומצאתי שקיים פטנט כזה, אך הוא לא מפרט את הממשק, והוא כולל גם דברים נוספים מסורבלים יותר (הכנת התמהיל של כל מיכל שתיה, ולא רק הערבוב). הדוגמה לא הכי טובה, אבל השאלה היא כללית - אם יש רעיון דומה, שכולל ממשק משתמש שונה - איך אפשר לדעת אם ניתן לרשום על זה פטנט או שהוא כבר "תפוס"? תודה, אמיר
שלום אמיר, השאלה הראשונה שלך שונה במהותה מן השאלה השנייה שלך. אנסה להסביר: השאלה השניה שואלת האם אפשר לקבל פטנט על "שכלול" של רעיון קיים. התשובה היא כן אם הבוחן משתכנע שהשכלול חדש ויש בו התקדמות אמצאתית. אם נחזור לשאלה הראשונה, יכול להיות מצב בו כן תקבל פטנט על "שכלול" אבל עדיין המוצר שלך יפר פטנט קיים. זה שאתה מקבל פטנט על שכלול לא אומר שהמוצר הכללי יכול להפר פטנט קיים שמגן על המוצר (ללא קשר לתוספת השכלול). אתה מוזמן ליצור קשר לפגישת ייעוץ (ללא תשלום או התחייבות) אם תרצה לרדת לפרטים כדי שאוכל לתת לך חוות דעת מדויקת יותר. בברכה, גדי
שאלות נפוצות:
חגי המאירי
ניסים טוויזר
ניסים מור
בר וינוגרד