לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
שון

סעיף בחוזה העסקה המציין שכל האמצאות והפטנטים יהיו רכוש החברה

בין אם התחלת האמצאה לפני העבודה או אחרי העבודה בחברה. מה המשמעות של סעיף מהסוג הזה ? האם החברה יכולה לדרוש בעלות על פטנטים והמצאות של העובד, גם אם הם לא קשורים לעבודת העובד בחברה ?

item.Author מנהל הפורום גד בנט

שלום שון, שאלתך נוגעת לדיני עבודה וחוזים בין מעביד לעובד, כך שאני ממליץ לך לפנות לעו"ד המתמחה בדיני עבודה כדי לקבל תשובה הולמת. חוק הפטנטים קובע שאמצאת שירות היא אמצאה בתחום העבודה שאליה מגיע העובד בזמן עבודתו בחברה. זמן עבודתו בחברה מפורש כל עוד הוא שכיר, דהיינו אם העובד עובד על אמצאה הקשורה בתחום עבודתו, רק בזמנו החופשי, גם אז יש למעביד זכות עליה, אלא אם כן יש לעובד חוזה מיוחד, או המעביד מרצונו מוותר עליה. שאלתך, מרחיבה את הזכות הנ"ל לאמצאות שאליהן הגיע העובד לפני עבודתו בחברה, ולאמצאות שלא קשורות בתחום החברה. זוהי דרישה מאד מרחיבה מטעם החברה, שצריך לתת עליה את הדעת לפני שחותמים. אם אתה רוצה לעבוד בחברה ויש לך כמה פיתוחים שאתה רוצה להמשיך לעבוד עליהם בזמנך החופשי, הייתי על כל מקרה מבקש להכניס סעיף לחוזה שאומר שאתה רשאי להמשיך ולפתח את הפיתוחים הנ"ל. בברכה, גדי

שון

תודה על התשובה המהירה. מדובר בפיתוחים שאינם קשורים לתפקיד בחברה, אלא פיתוחים ופטנטם בתחומים אחרים לגמרי, בשעות הפנאי, לא בשעות העבודה. האם החברה יכולה לדרוש בעלות על דברים אלה ? ומה לגבי פיתוחים עתידיים (לאחר סיום תקופת ההעסקה בחברה), האם גם אז החברה יכולה לדרוש בעלות על הפיתוחים ? האם ניסוח כזה מקובל ? לא נתקלתי בניסוח כזה בחוזים אחרים שבדקתי. תודה

שון

תודה על התשובה המהירה. מדובר בפיתוחים שאינם קשורים לתפקיד בחברה, אלא פיתוחים ופטנטם בתחומים אחרים לגמרי, בשעות הפנאי, לא בשעות העבודה. האם החברה יכולה לדרוש בעלות על דברים אלה ? ומה לגבי פיתוחים עתידיים (לאחר סיום תקופת ההעסקה בחברה), האם גם אז החברה יכולה לדרוש בעלות על הפיתוחים ? האם ניסוח כזה מקובל ? לא נתקלתי בניסוח כזה בחוזים אחרים שבדקתי. תודה

שוב, הייתי מתייעץ עם עו"ד לדיני עבודה, הוא המומחה לחוזים בין עובד למעביד. מבחינת חוק הפטנטים, אין הבדל אם אתה עובד על פיתוח בשעות הפנאי או בשעות העבודה! החברה יכולה לדרוש כל דבר סביר, אבל זכותך גם לסרב. לגבי פיתוחים אחרי סיום העבודה, אם מדובר בפיתוח זמן קצר אחרי סיום העבודה, יכול המעביד לטעון שחשבת על כך בזמן העבודה. אבל אם עברה תקופה מאז סיום העבודה, אני לא רואה סיבה מדוע זה יהיה שייך לאותו מעביד. נשמע שיש לך חוזה עבודה חד צדדי מאד. הייתי מתייעץ עם עו"ד לדיני עבודה, וגם שוקל (במידה ויש לך ברירה) האם אתה באמת רוצה לעבוד בחברה עם גישה כזאת. בברכה, גדי

שון

תודה רבה.

שון

מצויין גם שלא משנה אם האמצאות פותחו במהלך שעות העבודה או בשעות הפנאי

ראה תשובה למעלה, זוהי דרישה ההולמת את רוח חוק הפטנטים, והיא הגיונית. אם אתה עובד כמהנדס מכונות ובא לך רעיון לשכלול המכונה שאתה עובד עליה, המעביד ירצה בעלות על השכלול. אם אתה מסתיר את השכלול מן המעביד ועובד עליו לבד בשעות הפנאי, יש כאן חוסר תום לב כלפי המעביד, גישה לא בריאה ביחסים עם המעביד. גדי

ראה תשובה למעלה, זוהי דרישה ההולמת את רוח חוק הפטנטים, והיא הגיונית. אם אתה עובד כמהנדס מכונות ובא לך רעיון לשכלול המכונה שאתה עובד עליה, המעביד ירצה בעלות על השכלול. אם אתה מסתיר את השכלול מן המעביד ועובד עליו לבד בשעות הפנאי, יש כאן חוסר תום לב כלפי המעביד, גישה לא בריאה ביחסים עם המעביד. גדי

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום פטנטים