לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
שון

פטנט פרוביזורי - עד כמה ניתן להשאיר 'כללי' ?

שלום גד, ברישום פטנט פרוביזורי הבנתי שאני צריך לתת תשומת לב מיוחדת לעתיד כשארצה לאחר 12 חודשי החסד לרשום את הפטנט בצורה מלאה ומפורטת. השאלה שלי היא עד כמה ניתן להשאיר את הפטנט כללי גם בשלב הפרוביזורי וגם ברישום המלא? אני אתן דוגמא, נגיד שאני הממציא של דאודורנט על מחזיק מפתחות. ניתן לממש את המנגנון המכאני של הדאודורטנט במספר דרכים (בצורה של בושם עם לחצן ושאיבה, בצורה של דאודורנט סטנדרטי עם גז ונוזל בלחץ..), האם ניתן לרשום כפטנט את הרעיון ולקבל הגנה על המימושים השונים שלו שציינתי לעיל או שצריך לבחור דרך מימוש מסויימת ולרשום אותה כפטנט ? תודה רבה, שון

item.Author מנהל הפורום גד בנט

שלום שון, אידאלית, עדיף להגיש בקשה מלאה ומפורטת כבר בבקשה הראשונה (בין אם פרוביז'יונאל או בקשה רגילה). לבקשת פטנט 2 חלקים: תיאור + תביעות. בתיאור אתה צריך לתאר גם את הקונספט הכללי וגם יישומים ווריאציות שונות. עורך פטנטים טוב ידע לנסח את התביעות שיגנו גם על הקונספט הכללי (בהנחה שהוא חדש!) וגם על יישומים ספיציפים. כתיבת תביעות טובות היא שילוב של מדע + אומנות. בברכה, גדי

שון

היי גדי תודה רבה על התשובה הזריזה. האם גם בבקשה פרוביז'יונאל יש לכתוב תביעות? כי למיטב הבנתי זה סוג של זכות אך לא חובה בבקשה הראשונית. אם אני מציין מספר יישומים ווריאציות שונות אני לא מגביל את עצמי למקרה שמישהו יחשוב על וריאציה נוספת שלא ציינתי? תודה שוב, שון

שלום שון, בבקשת פרוביז'יונאל אין שום דרישות, ומצדם כל עוד אתה משלם את האגרה אתה יכול גם לכתוב שורה וחצי וזה "יתקבל" כפרוביז'יונאל, חסר ערך כמובן. בד"כ מומלץ להגיש תביעות (גם אם לא מקיפות) כבר בפרוביז'יונאל מכיוון שזוהי הדרך הטובה ביותר בעולם הפטנטים כדי להגדיר את החדשנות באמצאה. אם הבקשה הראשונית אינה פרוביז'יונל, אז חובה להגיש לפחות תביעה אחת. לגבי הווריאציות, השאלה היא מורכבת ותלויה בנסיבות וכן בניסוח התביעה שהתקבלה כפטנט. אם הווריאציה עדיין מתוארת ע"פ התביעות, אז הפטנט מכסה אותם. אם הווריאציה מאד מקורית וחדשנית, בעל הרעיון יכול לבקש פטנט על הווריאציה (מה שיחסום גם אותך). אם התביעות שלך מכסות את הווריאציה אז אף אחד משניכם לא יוכל למסחרה ללא רשות השני. בברכה, גדי

שון

זה אומר שאני יכול בעקרון לתאר באופן כללי את מהות האמצאה כדי לשמור על כלליות, להכנס לפירוט וריאציה אחת שהיא הכיוון שאני הולך איתה לייצור ווריאציה שנייה שאני רוצה לחסום וכל זה בפטנט אחד? תודה על העזרה והסבלנות!

הי שון, תשאל בכיף, לשם כך התכנסנו... העניין יותר מורכב כדי לתת תשובה על רגל אחת. באופן עקרוני, כדי לקבל פטנט מספיק לתאר יישום אחד של הרעיון. בד"כ בבקשת הפטנט, נרצה להרחיב את התיאור והתביעות כדי להגן גם על "הפריפריה" ולחסום ווריאנטים של האמצאה, גם אם הממציא לא הולך ליישם אותם (כעת). תביא בחשבון, שאם האמצאה תהיה להיט, בעוד כמה שנים, ווריאנט שהיום נראה יקר מדי או איטי מדי, עוד כמה שנים יכול לעבוד בסדר, אז עדיף לחשוב על כמה שיותר דברים מראש. בברכה, גדי

הי שון, תשאל בכיף, לשם כך התכנסנו... העניין יותר מורכב כדי לתת תשובה על רגל אחת. באופן עקרוני, כדי לקבל פטנט מספיק לתאר יישום אחד של הרעיון. בד"כ בבקשת הפטנט, נרצה להרחיב את התיאור והתביעות כדי להגן גם על "הפריפריה" ולחסום ווריאנטים של האמצאה, גם אם הממציא לא הולך ליישם אותם (כעת). תביא בחשבון, שאם האמצאה תהיה להיט, בעוד כמה שנים, ווריאנט שהיום נראה יקר מדי או איטי מדי, עוד כמה שנים יכול לעבוד בסדר, אז עדיף לחשוב על כמה שיותר דברים מראש. בברכה, גדי

שון

הי גדי, שוב תודה, ואם אתה אומר שאני יכול לשאול בכיף אז מי אני שאסרב אתה בטח יכול להבין שאני נוטה לכיוון של רישום פרוביזורי עצמאית. אני עושה הרבה קריאה באינטרנט ולאחר שדברתי עם חברת רישום פטנטים מסויימת הבנתי מהחוזה שלהם שאין שום התחייבות מצד החברה לאיכות והצלחת הרישום (הרבה הסתייגויות לאורך החוזה), לכן אני חושב שלפחות בפטנט הראשוני כדאי לי ללכת בכיוון של רישום לבד מאחר וההשכלה שלי היא של מהנדס מכונות אני יודע להוציא שרטוטים ולרשום את המידע הטכני. ברישום פטנט מלא לאחר תקופה של שנה אני מתכנן לבצע כמובן במשרד מסודר. מה המחשבות שלך בעניין? 1. אני בעצם מתלבט אם לפרט ולשים סקיצות של הוריאציה שאני ביצעתי על הרעיון שהוא כללי יותר, או לספק שרטוטים שונים כלליים שלא מראים את המערכת הפנימית רק על מנת להשאר כללי? 2. אם הבנתי נכון, אני יכול לספק שרטוטים לוריאציה אחת שהיא הכיוון שלי, שרטוטים קצת יותר כלליים לוריאציה שנייה שהיא יקרה יותר אבל יישומית וזה יהיה קביל? 3. בסעיף תביעות אני יכול לתת סעיף כללי בסגנון של: While the foregoing written description of the invention enables one of ordinary skill to make and use what is considered presently to be the best mode thereof, those of ordinary skill will understand and appreciate the existence of variations, combinations, and equivalents of the specific embodiment, method, and examples herein.. כדי לחסום וריאציות נוספות או שאין לזה יעילות? שוב תודה גד, זה לא מובן מאליו שבעל מקצוע כמוך עוזר מטוב ליבו לאנשים שמחפשים ידע

שלום שון, אף עורך פטנטים לא יכול להבטיח הצלחה של בקשת פטנט, מכיוון שבין השאר זה תלוי במה שיעלה בחיפוש שיעלה הבוחן. גם אם הבקשה כתובה נהדר, אם מישהו אחר כבר פרסם זה, אז הבקשה לא חדשה. עדיף שבקשת הפטנט תנוסח ע"י איש מקצוע, אבל אם אין לך תקציב, הגשה עצמאית עדיפה על אי הגשה. במקרה הזה, תאר את האמצאה והוריאנטים בכמה שיותר פרטים. 10% הקונספט הכללי + התועלת שבמוצר מול מה שקיים היום, 90% דרכים *איך* ליישם את האמצאה. התביעה ש"תארת" אינה תביעה של פטנט ;) תתרכז בתיאור טוב וממצה. בברכה, גדי

שון

היי גדי שוב תודה על התשובות המנומקות תהיתי אם אתה אולי מכיר דוגמא שניתן לראות ב google patents עבור פטנט שנרשם כקונספט כללי + מספר וריאציות שונות? הפטנטים שראיתי עד כה תיארו את האמצאה או בצורה מאד כללית או בצורה מאד ספציפית עם מימוש אחד. מודה מאד, שון

שלום שון, הכל תלוי איך אתה מנסח את התביעות. כפי שאמרתי בתיאור אתה צריך להיות גם כללי וגם ספיציפי, זה לא סותר. כדי להכניס את שני המימושים לאותו הפטנט, שניהם צריכים להיות מוגדרים ע"י אותו הקונספט הכללי (אם לא הבוחן יכול לטעון שמדובר בשתי אמצאות שונות). כמעט כל פטנט שתיקח, לדוגמא, 8186589 US, תראה שהוא מכסה ווריאציות שונות של עם או בלי חלק זה או אחר או בשינוי כזה ואחר. בברכה, גדי

שון

אני שון אחר מחברי שלמטה :-)

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום פטנטים