פטנט פרוביזורי - שאלות
שלום שוב גד, חזרתי עם שאלות יותר מחודדות אחרי מחשבה ארוכה יש לי רעיון לפטנט עם מספר שימושים ברורים שונים שכל אחד מהם יכול להיות מוצר בשם עצמו, כאשר מבצעים התאמות קטנות ושינויים של הקונספט הכללי לכל שימוש. האם ניתן לרשום את הקונספט הכללי בתור פטנט ושהוא יגן על המוצרים הנגזרים ממנו גם אם הם כוללים הוספה של רכיבים לקונספט הכללי כגון ניצרת בטחון, כפתור וכו' ? לדוגמא רובה מים יכול לירות מים ויכול לירות גם חומצה לעיכול חומרים שמנוניים, בשביל לירות חומצה המנגנון צריך תוספת של ניצרת ביטחון לטובת המשתמש. האם לרשום פטנט עבור רובה המים מכסה גם את הקומבינציה של רובה מים עם ניצרת ביטחון? בסופו של יום אני רוצה להגשים את הפטנט בצורה מכאנית לחלוטין שנראית לי כרגע אולטימטיבית, אך רוצה לסגור פתח למתחרים לרשום פטנט זהה שמשתמש במנגנון אלקטרוני או פנאומטי לדוג'. האם אני יכול לרשום מספר דרכים שונות ליישום הפטנט כדי "לכסות" את עצמי ומבלי להיכנס לשרטוטים מפורטים של המנגנונים השונים? או שבהמשך לשאלה הקודמת, אני יכול פשוט לתאר את הקונספט הכללי ומה אני דורש שיקרה מבלי להיכנס לפרטים של איך זה מתבצע (מכאנית או אלקטרונית)? בשרטוט ותיאור הקונספט האם על מנת להישאר כללי אני יכול לשרטט אותו בלי פרטים מדויקים כמו מיקום כפתורים או רכיבים פנימיים ולהתעכב רק על המארז החיצוני והפונקציות שאני דורש מהקונספט לבצע? בפיתוח הקונספט למוצר יש לי שרטוטים מדויקים של מימושו בצורתו המכאנית, האם לא רצוי לצרף אותם מכיוון שהם סוגרים אותי למימוש יחיד? האם בפטנט פרוביזורי כדאי ורצוי לרשום דרישות? האם רשימת דרישות כלליות לא מגבילה אותי בהמשך? האם יש לדרוש זכויות על הקונספט בכל מימושיו הפוטנציאלים השונים (תחת ההנחה שהוא חדשני ולא טריוויאלי) ולציין/לא לציין אותם? האם בהגשת פטנט פרוביזורי בארה"ב כדאי לי בסופו של יום לרשום את הקונספט בצורה כללית ביותר, לרשום דרכים שונות ליישום הקונספט (מכאנית, אלקטרונית, פנאומטית וכו') מבלי להיכנס לפרטים על רכיבים פנימיים מדוייקים (להשאר ברמת הבוכנה, צילינדר, אקטואטור, מנוע, מיכל וכן הלאה), לספק שרטוטים כלליים על חזות המוצר החיצונית והפונקציות הבסיסיות שהוא אמור לבצע (א' נכנס מצד אחד ב' יוצא מצד שני ג' נורה מחריר ד' וכן הלאה) ולבסוף – לכתוב רשימת דרישות? מתנצל מראש על המגילה לעיל
שלום שון, הרבה שאלות... אפשר להגדיר את התביעה הראשונה כרובה לנוזלים, ואח"כ לתאר את האופציות השונות בתביעות התלויות. זה יכול לעבוד אם התביעה הראשונה עדיין מגדירה אמצאה חדשה ולא מובנת מאליה. אתה יכול לתאר ולתבוע יישומים שונים לרעיון שלך ואח"כ לייצר את מה שנראה לך. אם תארת (ופרסמת) יישום מסויים יהיה קשה למישוה לרשום עליו פטנט אלא אם כן הוא יפתח אותו הלאה וימציא משהו חדש בתחום. אם יש לך שרטוטים מדוייקים הם רק יחזקו את הפטנט מכיוון שיוכיחו שאתה יודע לבצע אותו (ללמד אותו). הייתי מתאר גם אופציות אחרות במיטב הפירוט שאתה מסוגל. אין חובה להכליל מערכת תביעות בבקשה פרוביזורית, אבל לדעתי מערכת תביעות טובה רק מחזקת את הבקשה מכיוון שהיא מוציאה לאור את החדשנות של האמצאה. שוב לדעתי כמה שתכניס יותר פרטים כך תחזק את בקשת הפטנט שלך. אני מקווה שעניתי על כל שאלותיך. אנחנו מציעים פגישת ייעוץ ראשונה ללא תשלום או התחייבות כך שאתה מוזמן לנצל את זה ;) בברכה, גדי
תודה רבה גד, יש סיכוי שבאמת אנצל אותה :) בהמשך למה שכתבת, אני בעצם יכול גם לתאר את האמצאה באופן כללי ומתירני + שרטוט מתאים, גם לתאר יישומים שונים לרעיון בפירוט גבוה + שירטוטים (כדי לחזק שאני יודע לבצע אותו), גם לציין אופציות אחרות ליישום בפירוט נמוך יותר + שרטוט (כדי לחזק שאני יודע לבצע אותו בדרכים שונות ולחסום אותן לאחרים) - ועדיין תיאור הרעיון הכללי הראשון יתן לי הגנה אם מישהו יחשוב על דרך שונה ליישם את הרעיון, או לשפר אותו? אני בעצם חושש לפרט על דרך המימוש שלי ברישום כי יכול להיות שיש מוצלחת ממנה שעוד לא חשבתי עליה, ורוצה להגן על הרעיון הכללי שהוא לא טריוויאלי, אך גם להרגיש ביטחון שהתיאור אינו כללי מדי עד כדי כך שלא יספק לי הגנה בעתיד שוב תודה
שלום שון, אי אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה... אם אתה רושם בקשת פטנט, אתה מבקש הגנה אבל מגלה את האמצאה לעולם והמתחרים יכולים לבנות ממנה הלאה. יש לך שנה וחצי מההגשה הראשונה עד שהבקשה מתפרסמת כך שיש לך "פור" על המתחרים. תלוי בפרטים, אבל אם הרעיון חדשני, לעתים אתה יכול לקבל תביעה כללית כאשר גם אם יהיו יישומים אחרים התביעה שלך תכלול אותם. בברכה, גדי
שאלות נפוצות:
חגי המאירי
ניסים טוויזר
ניסים מור
בר וינוגרד