*"בכוונתו להירשם לפרויקט בניה בקיבוץ במרכז הארץ. מה הדבר הראשון אותו עלינו לבדוק?"
דבר ראשון מומלץ לבדוק באיזה פרויקט מדובר - הרחבה קהילתית בצמוד לקיבוץ או הרחבה פנימית (קליטה לחברות).
בהרחבה קהילתית לא תהפכו להיות חברים בקיבוץ, ותצטרכו לחתום על הסכם חכירה פרטני מול רשות מקרקעי ישראל. בפרויקט הרחבה פנימית, תדרשו להתקבל כחברים בקיבוץ ולבנות את ביתכם (בעצמכם או באמצעות יזם), אך לא בטוח שתקבלו זכויות על הקרקע עליה תבנו את ביתכם. במקרה כזה חשוב מאוד לבדוק האם הקיבוץ עומד בתנאי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לצורך קבלת היתרי בניה לבניית הבתים.
לכתבות נוספות:
* פורום מנהל מקרקעי ישראל - שאלות ותשובות מהפורום
* היטלי פיתוח על נכס ישן
* מהם הדברים החשובים שיש לבדוק לפני רכישת דירה?
* "שמענו שמאז אוקטובר 2012 אין בניה בקיבוצים ואנו חוששים שלא נוכל לבנות כך את ביתנו"
הדבר נכון רק לגבי פרויקטים של הרחבה פנימית, כלומר קליטה לחברות. באוקטובר 2012 שלח מנהל רמ"י למזכיר התנועה הקיבוצית מכתב ובו הוא מודיע לו כי רמ"י לא תחתום עוד על היתרי בניה חדשים, אלא רק בהתקיים תנאים מצטברים. התנאים האמורים - חלקם קשורים למשתכנים וחלקם לקיבוצים. רובם המוחלט של הקיבוצים אינם יכולים לעמוד בהגבלות אלה, שכן מדובר בתשלומים נכבדים ביותר ותנאי סף הדורשים היערכות חברתית חדשה. חשוב מאוד לבחון, כבר בשלב הגישושים הראשוניים הנוגעים לפרויקט, האם הקיבוצים הרלוונטיים אכן יכולים לקבל היתר בניה מרמ"י.
* "אנו מאוד מעוניינים לעבור לגור בקיבוץ. האם יש צפי לשינוי כלשהו בעמדת רמ"י, כך שנוכל לבנות את ביתנו באחד הקיבוצים?"
חשוב להבין שמדובר בעצירת בניה דרסטית בקיבוצים, שטרם היתה כמותה. עצירת בניה זו דרמטית במיוחד נוכח מחירי הדירות הגבוהים ומצוקת הדיור בה שרויה ישראל מזה תקופה ארוכה. עד היום לא גובש כל פתרון ממשי למחלוקת הקיימת בין התנועה הקיבוצית לבין רמ"י, אשר יאפשר שחרור היתרי בניה בקיבוצים. עם זאת, ישנו אור בקצה המנהרה, שכן ועדה מיוחדת שהוקמה לצורך כך אמורה לתת את המלצותיה לפתרון הבעיה. בכנס שנערך באוקטובר 2013 בקיבוץ עין השלושה, טען מנהל רמ"י כי הונחה בפניו הצעה אותה הוא בוחן בחיוב, ובמידה שתתקבל, היא תפתור את המחלוקת שנוצרה בין התנועה הקיבוצית לרמ"י.