מנהל הפורום גיא הרשקוביץ, משרד עורכי דין ומגשרים
בקשה לחתימה על הסכם הפצה לא בלעדי
הי, אני יבואן של חטיפים מרוסיה, מדובר בחטיפים שנמכרים בחנויות פרטיות אותם גיליתי בביקור ברוסיה לפני כחמש שנים ולאחר תכתובות עם הספק שמייצר אותם התחלתי לייבא אותם לישראל ולהפיץ אותם בחנויות. אני היבואן היחידי שמייבא את החטיפים האלה לארץ אין לי הסכם כתוב עם הספק הרוסי אבל אני איש הקשר של הספק בישראל, ואני מייצג אותו מול הלקוחות בארץ. לאחרונה הוא פנה אלי באמצעות עו"ד וביקש שנחתום על הסכם הפצה לא בלעדי. האם אני חייב להסכים לזה? האם לא מדובר בהפרת חוזה שבעל פה? יבגני
שלום יבגני, ניתן להבין מפנייתך שבמשך מספר שנים אתה מפיץ יחידי בישראל של ספק מסויים מבלי שיחסי ההפצה הוסדרו במלואם בכתב. על מנת לבחון את זכויותך כמפיץ נדרשת בדיקה משפטית מקצועית של התכתובות בינך לבין הספק, וכן בדיקה של מכלול הנסיבות הקשורות בהפצה. באופן כללי, ניתן לומר על הסכמי הפצה כמה דברים: הסכם בין ספק למפיץ אינו לנצח והוא ניתן לביטול או לשינוי בהתאם לרצון אחד הצדדים. ביטול אפשרי תוך מתן הודעת ביטול זמן סביר מראש שתאפשר לצד השני להעירך לסיום יחסי ההפצה. הזמן הסביר משתנה ממקרה למקרה. מבחינה משפטית, היות מפיץ מפיץ יחידי, לא מקנה לו בלעדיות. עם זאת, גם אם הצדדים לא קבעו במפורש שההסכם ביניהם הוא בלעדי, ייתכן ונוצרו יחסי הפצה בלעדיים מכוח הנסיבות. בעבר בתי המשפט קבעו מספר מבחני עזר לבדיקת השאלה האם נוצרו יחסי הפצה בלעדיים- למשל, בדיקת משך ההפצה; התחייבות המפיץ לכמויות ועמידה ביעדי מכירות; דיווחים שוטפים של המפיץ לספק ביחס למצב השוק, מתחרים ואסטרטגיית השיווק; השקעת המפיץ בפיתוח השוק של המוצרים, שיווק ופרסום; שביעות רצון הצדדים משיתוף הפעולה ביניהם. כאמור, גם אם יתברר שהינך מפיץ בלעדי עדין שמורה לספק הזכות לבטל את ההסכם תוך מתן הודעת סיום זמן סביר מראש. על מנת לבחון את הנסיבות המשפטיות באופן מעמיק יותר, אני ממליצה שתפנה לעו"ד. בברכה, איילה * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.
שאלות נפוצות:
אברהם
תמר אבשלום
סתיו מרגי
לולה גבריאל;
אביתר חכם