הסיכן בחזרה לעבודה
שלום רב, אני נפגעת עבודה ב- 60% כולל תקנה 15. אני מוכרת על בעיות נפשיות - דיכאון וחוסר יכולת לחזור למה שהייתי. הקצבה שלי דיי גבוהה כיוון שהייתי מנהלת בחברה עם שכר גבוה. לאחרונה קיבלתי הצעה לעבוד בעבודה אדמיניסטרטיבית רק כדי שתהיה לי תעסוקה בשכר נמוך משמעותית (פחות משליש) בהשוואה למה שהשתכרתי כמנהלת, מדובר בשכר של כ- 10,000 ש"ח ברוטו (מול 37,000 ברוטו כמנהלת חברה). האם עצם חזרתי לעבודה תהווה סיכון שביטוח לאומי ינסה להוריד לי חלק מהקצבה? חשוב לציין שמדובר בעבודה פשוטה שלא דומה למה שעשיתי בתור מנהלת בעבר ולכך אני לא מסוגלת לחזור. אני שואלת שאלה זו כי היו לאחרונה הרבה כתבות בטלויזיה ובעיתונות שדיברו על כך שהביטוח הלאומי מחפש לפגוע במקבלי קצבאות בכלל ובבעלי קצבאות גבוהות בפרט. האם יש מקום לחשש? אני יודעת שע"פ חוק אני יכולה לצאת לעבוד, אך הם יכולים יכולים בכל רגע לזמן אותי לוועדה רפואית להערכה מחדש ולטעון שאם אני עובדת אזיי מצבי הנפשי השתפר ולכן יורידו לי חלק מהקצבה... מה הסיכון שאני לוקחת או שאלה חששות שווא...? תודה רבה מראש!
רינה שלום רב, תודה על הפניית השאלה. התשובה לה מורכבת (הן מן ההיבט החוקי והן בחישובים אריתמטיים). יחד עם זאת, ניתן להפיס קצת חששותייך כדלקמן: ב-1 באוגוסט 2009 נכנס לתוקפו תיקון לחוק נכות. התיקון מעודד נכים לצאת לעבוד (חוק לרון), תוך שהיציאה לעבודה אינה מפסיקה את קבלת קצבת הנכות אלא מופחתת בהדרגה ככל שהשכר גדל. עם יציאתך לעבודה, לא תיבדקי מחדש לא לעניין הנכות הרפואית ולא לעניין דרגת אי הכושר. גם אם תפסיקי לעבוד או שהכנסותיך יפחתו, תוכלי לחזור ולקבל את קצבת הנכות בתנאים שהיו לך לפני שהתחלת לעבוד, ובלבד שטרם חלפו 36 חודשים מהמועד שבו הפסקת לקבל קצבת נכות. עם צאתך לעבודה, תמשיכי לקבל הטבות נלוות (הנחה בארנונה, בתחבורה הציבורית ועוד), על-פי הכללים שנקבעו. בברכה,
שאלות נפוצות:
דודי ס