שאלה בנושא חובת תשלום מיסי ישוב בהוראת קבע ע"י אגודה שיתופית
מר שחם שלום רב, אני שוכר דירה באחד הישובים בצפון ומשלם את מיסי הישוב לאגודת המתיישבים.כשוכר בישוב, אין באפשורתי להיות חבר אגודה ואינני בעל זכות הצבעה. לאחרונה, הוחלט באגודה לחייב מדי חודש את כל מי שאינו משלם את מיסי הישוב באמצעות הוראת קבע סכום של 70 ש"ח בחודש בטענה כי הוא "מכביד על המערכת" גם אם הוא משלם בצ'ק בזמן. (הסכום הנ"ל מהווה כ 25% מגובה מיסי הישוב שאני משלם) שאלתי: האם דרישתם חוקית ? האם יכולים לחייב אותי לשלם באמצעי תשלום ספציפי? ועוד באמצעות הטלת קנס מדי חודש, למרות שאני משלם את חובי החודשי בזמן ??? מודה לך מראש על עזרתך. בברכה,
שלום רב! לכל החייב בתשלום ישנה, ככלל, הזכות לשלם את חובו בכל דרך סבירה; תשלום מכלול החיובים הקרוי לעתים "מסי ישוב" – סביר שיבוצע ע"י המצאת צ'ק מתאים מדי פעם, או בהעברות בנקאיות תקופתיות או בעזרת שוברי-תשלום. מי שמבקש לכפות על החייב תשלומים על-פי הוראת-קבע לבנק – עליו להראות בסיס משפטי לדרישתו, הכוללת מאליה גם דרישה לניהול שוטף של חשבון-בנק. כאשר מדובר בשוכר, אשר התחייב לשלם את "מסי הישוב" בחוזה השכירות שלו עם בעל יחידת-המגורים – הכלל בדבר תשלום בכל דרך סבירה חל גם עליו, בהעדר הוראה אחרת בחוזה. החלטה חדשה באגודה, המתיימרת לחייב את חבריה בתשלום נוסף של 70 שקלים לחודש בגין תשלום שלא בהוראת-קבע – נראית כ"קנס" עונשי ולא כפיצוי ריאלי התואם להוצאה ולטירחה, וספק רב אם הוא מחייב את החברים עצמם, בהעדר בסיס לכך בתקנון האגודה או במסמכי-ההשתכנות. הדברים אמורים מקל-וחומר לגבי אותם מרכיבים ב"מסי הישוב" המהווים מס מוניציפאלי למועצה האזורית ו/או לוועד המקומי: כפי שרשות מוניציפאלית איננה מוסמכת ואיננה זכאית לחייב את תושביה בדרך-תשלום כזו וב"קנס" בהקשרה – כך גם כל אגודה יישובית הבאה לגבות מסים אלה. המיגבלות הנ"ל, החלות על רשות ציבורית – מן הדין שיחולו גם על פעילותה הציבורית של הנהלת אגודה שיתופית מול תושבי היישוב, כולל חבריה כתושבים. במישור יחסי השכירות שבין השוכר לבעל הנכס – יתכן כי ההחלטה המתוארת חורגת מגדר תנאי-השכירות ומגדר הצפוי על-פיהם, וכי שינוי הנסיבות המדובר מצדיק הסבת תשלום "מסי הישוב" מצד השוכר למשכיר עצמו, כדי שיתמודד הוא מול האגודה או יעמיד מולה הוראת-קבע; אך גם זאת יש לבחון, כאמור, על-פי חוזה-השכירות. בהקשר יוזכר, כי החלטת אסיפה כללית של האגודה, במיוחד בנושא של הטלת חיובים נוספים, איננה יכולה לחרוג מכוחה של האגודה עצמה, שהרי האסיפה הכללית – על אף מעמדה העליון בתוך האגודה - איננה אלא גוף של התאגיד, ולא גוף שמעליו. אם החלטת האסיפה המדוברת איננה כדין – כל גביית כספים לפיה מסכנת את האגודה בתביעות החזר או פיצוי, אף בדרך של תביעה ייצוגית, וחבל; מוצע, אפוא, לשקול גם פנייה מתאימה אל האגודה, באמצעות המשכיר-החבר, כדי שתבחן שוב את עצמה. זאת – מבלי לשלול פנייה למועצה האזורית ולייעוץ המשפטי שלה, אם התשלומים הנדרשים כוללים גם תשלום למוסד המוניציפאלי הרשמי.