איך מגינים על כסף שיש לפני נישואים
לאחרונה חברות סיפרו לי סיפורים שקצת הפחידו אותי: 1. חברה אחת לפני 20 שנה היא ירשה כסף מהוריה וקנתה בזה דירה שנרשמה על שמה בלבד (בהיותה נשואה עם ילד אחד). השנה, מכרה את הדירה. כשבאה לחתום על המכירה אמר לה המתווך/הקונה/המייצג של הקונה (אני לא הבנתי בדיוק) שגם בעלה צריך לחתום על המכירה. היא אמרה לו שרק היא רשומה בטאבו (עם הוכחה כמובן), אבל אמרו לה שבגלל שהיא נשואה כבר 40 שנה בעלה חייב לחתום על המכירה גם יחד איתה, למרות שהוא לא רשום בטאבו. זה נכון? 2. חברה אחרת הכינה צוואה והלכה לעורך דין עם הצוואה. היא נשואה כבר 50 שנה עם שני ילדים. גם לה יש דירה שרשומה רק על שמה (דירה שהיא משכירה לאנשים, לא הדירה שהיא ובעלה גרים בה). היא רוצה, שבמידה והיא תלך לעולמה לפני בעלה, הדירה כולה (שרשומה היום על שמה) תעבור להיות רשומה על שם הילדים ולא על שם בעלה. (היא מפחדת שאם תמות קודם, איזו אישה תתלבש על בעלה ותנגוס מהירושה של הילדים). אמר לה העורך דין שזה לא משנה שהדירה רשומה רק על שמה ומכיוון שהיא ובעלה נשואים 50 שנה, חצי מהדירה (שרושמה רק על שמה) בפועל שלו. זה נכון? אני חוששת כי בתי עומדת להתחתן. יש לה סכום כסף שמספיק היום לקניית דירה ללא משכנתא. לפי הסיפור של החברות - אם היא תיקנה דירה מכספה שהרוויחה בעמל רב, ובמידה ועוד 20 שנה תתגרש חס וחלילה, חצי מכסף הדירה יילך לבעל (הגרוש). איך מגינים על כסף שבאים איתו לפני החתונה? נכון שכולם מדברים על הסכם ממון ונכון שהחברות שלי לפני 40-50 שנה לא עשו הסכם ממון, אבל מה חזק יותר - הסכם ממון או שהחוק שאם אתה נשוי מעל X שנים זה כבר לא משנה וחצי הולך לבן זוג בכל מקרה? וגם כשאנחנו נלך לעולמנו, ביתנו תירש גם סכום נכבד שתוכל לקנות איתו דירה. אני ממש לא ארצה שבמידה ויתגרשו הכסף יילך לגרוש שלה. (סליחה שעוד טרם החתונה אני מדברת על גירושים אבל הזדעזתי מסיפורי החברות שאחת מהן באמת רצתה להתגרש גם בגיל 70 ורצתה לדאוג לילדים לפני שהיא דואגת לחברה של בעלה)
שלום נעמי השאלה ארוכה אך התשובה קצרה: הסכם ממון נועד להגן מפני כל המצבים שתיארת . במקרה הראשון שתיארת הבנקים רוצים להיות מכוסים היטב ולכן דורשים הסכמת מי שיכול להיות בעל עניין בדירה. הסכם היה עונה על דרישה זו. לגבי בתך שתתחתן בעתיד -במזל טוב- נכס שהיא תקבל כמתנה או בירושה יהיה רק שלה בשלושה תנאים: שהיא תשמור על הנכס as is (דבר שהוא כמעט בלתי אפשרי: צריך להוציא הוצאות עליו על מנת לשמרו as is) והתנאי השני שהיא תוכל להוכיח שזו מתנה אישית והתנאי השלישי : שלבעלה לא יהיה כל זיקה לנכס (גם דבר זה הוא כמעט בלתי אפשרי בחיי זוג). ואכן חוק יחסי ממון קובע בסעיף 1 כמו גם בדברי ההסבר לחוק: בני הזוג הם שותפים שווים בכל נכס שהתקבל במהלך החיים המשותפים, אלא אם ערכו הסכם ממון! בברכה הדרה מטר עו״ד ומגשרת משפחתית
שאלות נפוצות:
משה דוד
עידו באום
סימה בן מרגי
אורנה שב