החלפה בחופשת לידה
שלום, אני מקווה שאני כותבת בפורום הנכון, אם לא אשמח אם תפנו אותי. אני מחליפה עובדת שהייתה בשמירת הריון ועכשיו היא בחופשת לידה, התחלתי לעבוד בסוף דצמבר 2014 והחוזה שלי הוא עד סוף השנה. העובדת שאני מחליפה הייתה בתפקיד שנה לפני שיצאה לשמירת הריון וילדה בעז"ה בת בריאה במאי. חשוב לי לכתוב כבר בהתחלה שחשוב לי מאוד שישמרו על כל הזכויות שלה, בייחוד בתור אישה ובכלל מטעמי מצפון. בעבודה מאוד מרוצים ממני, אני מקבלת פידבקים חיוביים כל הזמן, צ'ופרים, בהערכת עובדים לפני חודשיים קיבלתי הערכה נהדרת! גם אמרו לי בכמה הזדמנויות שונות שאני יותר טובה מהעובדת שאותה אני מחליפה ושירצו להשאיר אותי. לפי מה שהבנתי במידה והיא לא תרצה לחזור (ביוזמתה בלבד!) הם ירצו שאשאר בתפקיד ואם היא תחזור הם ינסו לפתוח תקן במיוחד בשבילי, הבעיה היא שאני חוששת להגיע לינואר ולהישאר בלי עבודה, במידה והיא תחליט לחזור ולא יצליחו לאשר תקן חדש. השאלה שלי היא האם יש זמן מסויים מתחילת חופשת הלידה, או זמן מסויים לפני שהחופשה אמורה להסתיים, שעד אז היא צריכה להודיע האם בכוונתה לחזור או לא? נניח אם חודש לפני שהיא אמורה לחזור היא צריכה להודיע ואם היא אומרת שהיא חוזרת אז ינסו לאשר לי תקן חדש. סליחה על האריכות אך רציתי לתת תמונה מלאה של המצב. תודה!!
ככלל, לפי חוק עבודת נשים חופשת הלידה לעובדת בעלת ותק של שנה לפחות היא בת 26 שבועות לפחות ממועד הלידה (העובדת רשאית לקצר למינימום של 14 שבועות) שבו אסור למעסיק להעביד את העובדת. עובדת בהריון רשאית להתחיל את חופשת הלידה עד 7 שבועות לפני מועד הלידה המשוער. עובדת בותק פחות משנה חופשת הלידה היא 14 שבועות. תקופת חופשת הלידה מובאת בחשבון לצורך זכויות התלויות בותק אצל המעסיק. עובדת שעבדה אצל המעסיק שלה או באותו מקום עבודה 24 חודשים לפחות עד תחילת הלידה, רשאית לצאת לאחר חופשת הלידה לחופשה ללא תשלום. משך חופשה ללא תשלום לאחר חופשת לידה הוא רבע ממספר החודשים שעבדה אצל המעסיק או באותו מקום עבודה, אך בסך הכל לא יותר מ- 12 חודשים. חופשה זו, איננה מזכה את העובדת בתשלום כלשהו, ואינה נמנית לענין זכויות הותק של העובדת. אם העובדת יצאה לחופשה ללא תשלום ומעונינת לקצרה, יכול המעסיק לדחות את חזרתה לעבודה ב- 4 שבועות לכל היותר.
שלום עו"ד גורודיסקי, תודה על תשובתך המהירה. אשמח לחידוד קטן, האם ישנו שלב מסויים בחופשת הלידה שבו העובדת צריכה להודיע האם בכוונתה לחזור לעבודה או לא? תודה ויום טוב!
שאלות נפוצות:
מאיה22
תומרי