לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
ר

צבירה ופדיון ימי חופשה וקבלת פיצויים לאחר התפטרות

שלום רב, התפטרתי מעבודתי לאחר 4 שנים ומאחר והדברים לא כ"כ ברורים, אשמח לקבל את עזרתכם: 1. צברתי במהלך 4 שנים 26.8 ימי חופשה, כשהודעתי על התפטרותי ביקשתי לפדות אותם (במקום לצאת לחופשה בעודי במקום העבודה) ואושר לי בע"פ שאין עם זה בעיה. בשבוע האחרון (אני כבר בעבודה חדשה) נאמר לי מהמעסיקה הקודמת שהחוק אומר שניתן לצבור 7 ימים על כל שנת עבודה ובשנתיים האחרונות בלבד. חשוב לציין שמעולם לא ביקשו ממני לצאת לחופש, או עדכנו אותי שזה בעייתי מבחינת החברה בה עבדתי. האם אני זכאית לכל ימי החופשה שצברתי? לפי מה שהבנתי אני זכאית. 2. פיצויים - בחוזה שלי אין את סעיף 14, אבל יש סעיף שאומר את הדבר הבא: במידה והעובדת התפטרתה ועברה שנה מתחילת עבודתה, העובדת זכאית לקבלת קרן הפיצויים שהצטברה בביטוח המנהלים. האם זה אומר שאני זכאית לכל הפיצויים באמת? ולכמה אני זכאית בכל שנה? האם לפי המשכורת בשנה הרביעית כפול 4 שנים? 3. דמי הבראה - עברתי על טבלת ימי ההבראה, לפי החישוב שלי במידה ועבדתי 4 שנים במשרה מלאה אני זכאית לסה"כ 24 ימי הבראה. לפי הבדיקה שלי קבלתי 18.9 ימים. האם יכולה להיות סיבה לפער או שזו פשוט טעות? תודה מראש, זה יעזור לי מאד!

עו"ד גל גורודיסקי

1.כמות ימי החופשה משתנה לפי הותק ולפי ימי העבודה בשבוע: ב-4 השנים הראשונות כמות ימי החופשה הם 12 לשנה לעובד 6 ימים בשבוע ו-10 לשנה לעובד 5 ימים בשבוע. כמות הימים עולה לפי הותק עד למקסימום של 20 יום בשנה לעובד 5 ימים בשבוע ו-24 יום בשנה לעובד 6 ימים בשבוע. אין החופשה ניתנת לצבירה; ואולם רשאי העובד בהסכמת המעסיק, לקחת רק שבעה ימי-חופשה לפחות ולצרף את היתרה לחופשה שתינתן בשתי שנות-העבודה הבאות.מעסיק חייב להוציא את העובד לחופשה בתשלום ואינו רשאי לשלם פדיון חופשה במהלך העבודה. ניתן לתבוע פיצוי על אי מתן חופשה בתשלום במשך 3 שנים.עובד זכאי עם סיום עבודתו לפדיון ימי חופשה שהיה זכאי לקבל בשלוש השנים המלאות האחרונות להעסקתו, בצירוף הימים שנצברו לזכותו בשנת העבודה השוטפת. תביעה לפדיון חופשה מתיישנת לאחר שלוש שנים ממועד סיום העבודה. 2.ככלל, עובד מתפטר אינו זכאי לפיצויי פיטורים, למעט קבלת צבירת הפיצויים מההסדר הפנסיוני שלו בהתאם להפקדות המעסיק לפיצויים בשיעורים הקבועים לפי צו ההרחבה בדבר פנסיה חובה בכלל המשק. מדובר בדרך כלל בסכומים נמוכים מחבות הפיצויים של המעסיק. יחד עם זאת, אם כספי הפיצויים מופקדים בקרן פנסיה או ביטוח מנהלים לקצבה בשיעורים גבוהים יותר מהקבועים בצו ההרחבה הכללי (למשל כאשר יש הסכם קיבוצי או צו הרחבה הקובע תנאים פנסיונים משופרים), ניתן לטעון שבמקרה של התפטרות המעסיק אינו רשאי להחזירם אליו, דהיינו, הם מגיעים לעובד לפי סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים. במקרה של צבירה משמעותית בסעיף הפיצויים לא כדאי לעובד לוותר על כספי הצבירה וראוי להעמיד שאלה זאת למבחנו של בית הדין לעבודה. לכן מומלץ בנסיבות אלה לפנות לייעוץ משפטי. לעניין חישוב הפיצויים-בית הדין הארצי פסק כי הדרך הנכונה לחישוב פיצויי הפיטורים, שבו צורת ההעסקה השתנתה באופן יסודי, היא חישוב של פיצויי הפיטורים בגין כל אחת מתקופות ההעסקה. 3.דמי הבראה משולמים לעובד בותק של שנה אחת במפעל - 5 ימי הבראה, מהשנה השניה ועד השנה השלישית לעבודה במפעל - 6 ימי הבראה, מהשנה הרביעית ועד השנה העשירית לעבודה במפעל - 7 ימי הבראה. האם לא שולמו לך דמי הבראה במשך 4 שנים?

ר

גל שלום, תודה על התשובה המפורטת, אני מאד מעריכה זאת. אך עדיין נותרתי עם כמה שאלות פתוחות, אשמח אם תוכל להשיב גם עליהן: 1. בשבוע האחרון ראיתי את החוק כפי שעדכנת בתשובתך, השאלה היא האם בממידה ולא עודכנתי במהלך ה-4 שנים שעליי לצאת לחופש / לא הוצע לי / לא נשאלתי לגבי זה ולא צויין בפניי כי החוק או החברה אינה מאשרת צבירה, החוק עדיין תקף. לפי מה שהבנתי במידה ולא נאמר לי אחרת , הדבר נחשב כהסכמה ועליי לקבל את הימים. אני חייבת לציין שני דברים חשובים, האחד הוא שאני לא היחידה שצברה בסביבות 20 ימים במהלך 4-5 שנים (כך שזה היה בשגרה) ובנוסף, חודש וחצי בערך לפני סיום עבודתי ניגשתי אל המעסיקה שלי ועדכנתי אותה שארצה לפדות את ימי החופשה והיא אישרה בע"פ, לא דובר על מספר הימים שנצברו מאחר ושתינו לא הכרנו את החוק ולא ידענו שעלולה להיות בעיה. 2. לפי הסעיף שמעודכן אצלי בחוזה אני זכאית לכל הפיצויים שהצטברו בביטוח המנהלים במהלך תקופת העסקתי. מאחר וצורת ההעסקה שלי לא השתנתה באופן יסודי כפי שכתבת, כיצד אני מחשבת במקרה שלי את הפיצויים? 3. לשאלתך, לפי החישוב קבלתי 18.9 ימי הבראה במהלך 3 שנים ו-11 חודשים, לפי מה שראיתי בסיכום הטבלה לימי הבראה, הייתי צריכה לקבל בסביבות 24, אולי 23.5 או משהו כזה מאחר וחסר לי חודש להשלמת השנה הרביעית. שוב תודה על האינפורמציה, אשמח לתגובה. שבוע נעים!

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום דיני עבודה