לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
ננה

דמי עזיבה של מועמד לחברות

הייתי מועמדת לחברות בריבוץ שיתופי במשך שנתיים במהלך השנתיים עבדתי כעובדת חוץ וכול משכורתי נכנסה לקיבוץ כעבור שנתיים הודעתי על עזיבתי את הקיבוץ . הקיבוץ נותן למועמד שעוזב דמי עזיבה רק שעכשיו מתברר לי שאת דמי העזיבה הם לוקחים לי על חשבון קרן ההשתלמות שנחסכה לי עי העבודה במהלך השנתיים. חשוב לציין שבתור מועמדת הבהירו לי שלא מגיעים לי לימדים על חשבון קיבופ כשהגעתי למועמדות לא חתמתי על שום הסכם וגם לא הבהירו לי שקרן ההשתלמות שלי שייכת לקיבוץ. הם אומרים שזה לפי התקנון של הרשם לעוזבים.... מהמעט שקראתי מדובר שם על חבר קיבוץ ולא מועמד אשמח לקבל כל מידע בקשר לנושא בברכה ננה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! ב"תקנות האגודות השיתופיות – חברות" שולבו כחלק מחייב גם כללים בדבר זכויות עוזבי קיבוץ: התוספת הראשונה לאותן תקנות, עם תקנה 19 כהוראה מקשרת. "עוזב", לפי הכללים הנ"ל, הינו "מי שחברותו בקיבוץ נפסקה..." ו"עזיבה" הינה "הפסקת החברות בקיבוץ"; אולם מי שמבקש לקבל "דמי-עזיבה" כ"עוזב", גם אם היה רק מועמד-לחברות – איננו יכול להתעלם מאותו חלק של הכללים, הקובע הפחתות שונות מבסיס דמי-העזיבה, שהרי "דמי-העזיבה" מחושבים לפי הכללים במלואם! הפחתות אלה מפורטות בסעיף 12 לכללים הנ"ל, ולפיו ניתנת להפחתה גם כל "זכות עתידה", שהיא – בין היתר – "זכות לקבל בעתיד כסף או שווי כסף בגין... עבודתו או משלח ידו של העוזב". אם כספים בקרן ההשתלמות מקורם היה בשכרו של העובד-העוזב – הרי היו חלק משכר שנועד להעברה לקיבוץ; אם מקורם בהפרשות מעביד – הריהם עדיין בגדר "זכות עתידה" כאמור לעיל. אם חבר מן המניין שעזב את הקיבוץ, היה זכאי רק לדמי-עזיבה המחושבים בהפחתה כאמור – מדוע יזכה מועמד-לחברות לדמי-עזיבה בחישוב עדיף!?

ננה

שלום רב עו"ד שחם: תודה רבה על תגובתך מדבריך אני מבינה כי מבחינה חוקית הגיוני שקרן ההשתלמות שנחסכה עבורי תלקח ע"י הקיבוץ? אתה טוען שלחבר קיבוץ שעוזב לוקחים אז למה לא למועמד? אני חשבתי שהיות ואני מועמדת לחברות וכך גם זכויותי בקיבוץ - בתור מועמדת יש לי פחות זכויות שחלקן נוגעות ללימודים - אין ביכולתי בתקופת המועמדות לצאת ללימודים - לכן כשעזבתי ברור היה לי שקרן ההשתלמות שלי היא. - זה לא אומר שיש חישוב עדיף אלא באופן זהה לכך שזכויותי פחותות הן. בנוסף - האם יש בתקנות האגודה השיתופית התיחסות ל" מועמד לחברות" ??? לא ראיתי התיחסות לכך . האם התקנון לחבר קיבוץ הוא באופן גורף גם למועמד לחברות ? אודה לך על תגובתך בברכה ננה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! התשובה שניתנה ביום 7/10/13 לשאלה הקודמת, התייחסה אל "מי שמבקש לקבל דמי-עזיבה... גם אם היה רק מועמד-לחברות", אשר "איננו יכול להתעלם מאותו חלק של הכללים הקובע הפחתות שונות מבסיס דמי-עזיבה." הסכומים ב"קרן ההשתלמות" אמורים להישאר לעובדת, בכל מקרה, כאשר תשלום של דמי-עזיבה יחושב תוך הפחתת אותה צבירה שנעשתה בקרן בתקופת המועמדות. ברור כי אם סכום דמי-העזיבה, הנותר לתשלום לפי חשבון הקיבוץ, נמוך יותר מהסכומים שנצברו ב"קרן ההשתלמות", הרי הזכות לדמי-עזיבה שבתקנון – מתאפסת (( וודאי שאיננה הופכת ...ליתרת-חובה לטובת הקיבוץ )). ברם, אחרת יהיה המצב, אם הקיבוץ מבקש "לנכס" לעצמו את הצבירה ב"קרן ההשתלמות", כולה או חלקה : אזי יש צורך לבחון את טענותיו, ובעיקר – את הבסיס שעליו נשען הקיבוץ בטענותיו אלה, כגון הוראות-תקנון כלשהן ו/או מסמכים שנחתמו ע"י המועמדת. הבחינה הדרושה במקרה כזה – בחינה משפטית, ע"י עו"ד הבקיא/ה בנושא. לכל מקרה של מחלוקת מול הקיבוץ לגבי "קרן ההשתלמות", יצויין: כספים בקרן כזו נושאים אופי אישי, עם זיקה מיוחדת אל העובדת-החוסכת, במיוחד על רקע הטבות-מס אישיות, המיועדות לה בלבד, ומותנות בתנאים הנקבעים ע"י משרד-האוצר; לכל משיכה טרם זמנה מכספי הקרן, עלולות להיות השלכות לגבי הפרשות לקרן זו , לרבות אובדן זכות להטבות-מס ע"י הפקדות עתידיות. יש לקוות, כי עמדת הקיבוץ איננה מכוונת לפגוע בכספי-החיסכון הנ"ל; בירור ענייני עם העוסקים בנושא בקיבוץ - יבהיר לשואלת את תמונת-המצב, ואם עליה להסתייע בעזרה חיצונית.

ננה

תודה רבה על ההסבר האם תקנות האגודה מתייחסים למועמד לחברות???? או רק לחבר קיבוץ? - יש הבדל בין שני המעמדות

מרדכי שחם, עו"ד

התשובות הנרחבות שכבר ניתנו – עומדות בעינן. ויובהר שוב: כאשר תקנון הקיבוץ מוכן לזכות גם מועמד-לחברות בזכות לדמי-עזיבה, כאילו היה חבר-מן-המניין – יש להמשיך ולראות את הזכות לדמי-עזיבה כמיקשה אחת, כולל כל הפחתה מותרת הקבועה בתקנות לעניין חישובם.

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום אגודות שיתופיות