לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
יוסי

אירוע שמפיקה האגודה השיתופית

שלום, האם אגודה שיתופית (ישוב קהילתי) יכולה לקיים אירוע בבריכת השחייה (שבבעלותה)? אם כן: האם צריכה להתכנס אסיפה כללית לצורך אישור העניין? האם אירוע פתיחה של בריכת שחייה יכול להיות פתוח גם לתושבי חוץ? האם המחיר לחברי אגודה\מי שאינו חבר אגודה אבל מתגורר בישוב הוא מחיר שונה? תודה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! נושא החזקתה ותפעולה של בריכת-שחייה ביישוב שיתופי או קהילתי הינו נושא מיוחד, המצריך הכרה, לימוד ויישום של מערכות כללים מחייבים, הכרוכים באחריות רבה של האגודה ושל האחראים לניהולה – מוצע לעיין בחציה השני של תשובת מנהל-הפורום מיום 12/1/13. חשיבות מיוחדת, בכל הקשור לבריכה ולהפעלתה, יש לייחס לקיומו של ביטוח מתאים, לגבי מכלול השימושים והסיכונים, בהסדרה לפי ייעוץ מקצועי ( לפחות – של סוכן-הביטוח המלווה את נושא הביטוחים של האגודה ). בכל הנוגע לשימוש במתקני הבריכה ובשטחה לקיום אירוע עם קהל מוזמנים – יש לוודא מראש, כי הביטוח מכסה סיכונים גם לשימוש כזה, ובהיקפים ראויים ל"מקרה" ול"תקופה". כמובן, יש לדאוג מראש לקיום תנאי התחולה של הביטוח, ובכל מקרה – להציב שירותי-הצלה בבריכה גם בעת אירוע, אף אם הרחצה נאסרת על המוזמנים ( מימון ההוצאות הכרוכות בכך – על "בעלי-האירוע" ). על רקע ובסיס כאמור, ניתן לבחון את השאלות השונות, הנוגעות לניצול הבריכה ושטחה: א. חברי-האגודה אשר נשאו בנטל הקמת הבריכה, זכאים לשימוש בה על-פי תנאים מועדפים על אלה של המשתמשים האחרים. תנאי השימוש השונים ושיעוריהם ייקבעו גם בהתחשב במידת ההשתתפות של בעלי הקטגוריות השונות הנ"ל, בהוצאות השוטפות של תחזוקת הבריכה, לרבות הוצאות הספקת מים, חיטויים וניקוזם, גידור ושמירה, הצלה, ביטוח, ניקיון, וכיוצא באלה. ב. אם מתאפשר שימוש בבריכה לקיום אירועים למוזמנים – יש לקבוע מראש את תנאי הזכאות לשימוש, את מחויבות כל "בעל-אירוע" לכיסוי ההוצאות הנגרמות, ואף תשלום בעבור ניצול הבריכה לקיום האירוע ( באבחנה בין חברים השותפים בהשקעות לבין זכאי-השימוש האחרים ). ג. כל שימוש של הבריכה ע"י גורמי-חוץ, מחייב בחינה מראש בעזרת עו"ד, בשילוב הסדרת מסמכי הזמנה והתחייבות כלפי האגודה, ובמיוחד – הסדרת כל היתר הנדרש לניהול כדין של "עסק" כאמור, והנחיות לגבי כל דיווח ותשלום-חובה בהקשר לתקבולים הנגבים ע"י האגודה. ד. כל הסדר כללי בנושא מורכב ומיוחד זה, מצריך אישור של האסיפה הכללית.

יוסי

תודה רבה על התשובה. עניין פעוט לא מובן לי והוא: האם ועד האגודה, רשאי להפיק אירוע בבריכה מטעמו, תוך שימוש בכספי משלמי המיסים ועל דעת עצמו, מבלי לכנס אסיפה כללית לאישור האירוע? או שאישור התקציב השנתי של האגודה באסיפה הכללית מספיק לשם כך? שוב תודה :)

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! כל האמור בתשובה הקודמת עומד בעינו – גם לעניין הבטחת תנאי-היסוד לקיום אירוע בבריכה, וכן האמור בשורה האחרונה שם: הסדר כללי מצריך אישור האסיפה; מאידך, לאירוע חד-פעמי או במסגרת פעילות רגילה, עשויה להספיק החלטה של ועד-ההנהלה, במיוחד אם היא ניתנת לביסוס בהסדר כללי שאישרה האסיפה הכללית. מול השאלה הנוכחית, נראה צורך גם בהבהרות כלליות: ועד-ההנהלה של אגודה שיתופית הוא "המוסד המנהל" שלה, ובידיו "הופקדה הנהלת עסקיה של האגודה", כלשון סעיף 2 של "פקודת האגודות השיתופיות". כאמור בתקנה 23(ב) של "תקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה)" – לוועד-ההנהלה "יהיו כל סמכויות האגודה שלא נמסרו לרשות אחרת" בחיקוק או בתקנון-האגודה. במרחב כזה של סמכויות, על ועד-ההנהלה להפעיל את שיקול-דעתו ולפעול על-פי החלטותיו, ולרוב – ללא צורך להטריח את האסיפה הכללית, ומבלי לעכב ביצועים יעילים בהמתנה להתכנסות האסיפה, מדי פעם. גם פעילויות כאלה כרוכות תדיר בהוצאות שימומנו מכספי האגודה, אשר רובם-ככולם – מקורם בכספים של חברי-האגודה. בכך אין כל פסול, גם אם יימצא מי שיגדיר זאת, כאילו הוועד פועל "על דעת עצמו" ו"על חשבון כספי החברים". עם כל זאת, אין לשכוח את "הוראת-המפתח" שבתקנה 23 (ג) של התקנות הנ"ל: "הועד וחבריו יפעלו בתחום סמכויותיהם, בכפוף לתקנות האגודה והחלטות האסיפה הכללית, לטובת האגודה וללא הפליה." האם במקרה הנוכחי יכולים מתנגדי החלטת-הוועד להראות, כי היא איננה "לטובת האגודה", או כי היא נשללת עקב חריגה מאחד המרכיבים האחרים שבתקנה 23(ג)??

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום אגודות שיתופיות