שינויי בתקנון אגודה שיתופית ע"י חברי הנהלה
אני עובד אגד משנת 1970 בן 64 שנה. מוגבל בעבודה ע"י אגד וע"י קרן הפנסיה והשכר מחולק: 67% שכר מאגד ו33% מקרן פנסיה,זה בשל מצבי הבריאותי אחרי התקף לב וצינתורים רבים וחולה סכרת. קיבלתי מכתב מהנהלת אגד שבישיבה שקויימה הוחלט שמעתה מ-3/2013 התנאים הסוציאליים בשכר שלי יהיו עפ"י אחוז המשרה בה אני עובד בפועל באגד דהיינו 67% שזה כולל הפרשות לקרן הישתלמות יוקטנו בהתאם !וכן ימי החופשה שנתית, ימי הבראה וימי מחלה. וברצוני לשאול :האם שינויי בתקנון יכול להעשות ע"י חברי הנהלה או יש צורך בהצבעת החברים? שכן מדובר בקואופרטיב.
לעו"ד שחם מרדכי שלום רב! קיבלתי את תשובתך וברצוני להבהיר דבר שלא הבהרתי בפנייתי מ05/01/13 אני עובד באגד כחבר באגודה. מכתב בנוסח זה נשלחלא רק אליי אלא לכל העובדים עם הגבלה בשעות העבודה בשל מצב בריאותי ובמכתב מצויין בחלקו העליון המילה משפטית ומתחתיה הספרות 181212-08 ובמכתב מצויין מפורשות באלו המילים :ביום 22.10.12(המכתב נשלח אליי רק חודשיים אחרי ההחלטה ב-26/12/2012) אישרה הנהלת אגד את שינויי התקנון הסוציאלי בנושא חופשה ,מחלה, ופגיעה גופנית שינויי התקנון יכנס לתוקפו ב 1.01.2013 ובשל עניין טכני בעדכון המערכת זה יחול מ-03/2013 ולכן רציתי לדעת האם לשינויי תקנון בקואופרטיב אין צורך בהצבעה של כלל החברים? שוב תודה מראש על תשובתך
שלום רב! תשובת הח"מ ( כתשובות רבות אחרות משלו בניהול פורום זה ) פורטה בגישה מרחיבה, גם כדי "לכסות" מראש קיומם של פרטים צפויים חסרים מצד השואל. אכן, גם לאחר ההבהרה הממשית בשאלת-ההמשך – נותרת תשובת הח"מ בעינה וכלשונה. עם זאת – הערות-אגב אחדות בעקבות המידע החדש: אם "התקנון הסוציאלי" הינו חלק מתקנון של אגודה-שיתופית ( קואפרטיב "אגד" או אגודת "קרן הגימלאות" ) – הרי תקנון כזה איננו נתון לשינוי ע"י ההנהלה. מאידך, יתכן כי מדובר בחלק של הסכם או הסדר שאיננו בגדר תקנון-אגודה, אלא חלק ממערך תנאים של יחסי-עבודה וביטחון סוציאלי; ברם, גם במקרה כזה אין מקום לשינוי חד-צדדי ( מה גם שינוי ממשי לרעת העובד ), כפי שתנאי חוזה-עבודה אינם נתונים לשרירות מעביד. לסיום: מכיוון שהשואל הנכבד איננו לבדו במערכה – קל לו לגייס כוחות לבירור משפטי מקיף ויסודי של עו"ד-מומחה/ית בדיני עבודה, ולצעדים משפטיים לפי הצורך.
שלום רב! עם הצער על קשיי הבריאות והתעסוקה אצל השואל הנכבד, ועם האיחולים לבריאותו השלמה – נראה כי המקרה מתאים לפורום דיני עבודה, וכי גם שם יומלץ על פנייה בהקדם לעו"ד המתמחה באותו תחום. בכל הקשור לתנאי עבודה של עובד, המועסק ע"י תאגיד, חלים – בראש וראשונה – דיני העבודה וכל הסכם-עבודה החל על העובד; זאת – אפילו כאשר העובד הינו גם חבר, שותף או בעל-מניות בתאגיד-המעסיק. תשומת-הלב מופנית לתשובתנו מיום 13/8/12 בפורום זה. ככל העולה מן השאלה, במקרה זה מדובר בצעדי-יישום של סמכות ההנהלה ( ולא בשינוי של תקנון, המצריך החלטת אסיפה כללית ברוב מיוחד ); אולם גם אם תקנון-האגודה יימצא רלבנטי – הרי עו"ד הבקי בתחום דיני-עבודה, יידע להתמודד גם עמו. בהקשר זה: בעבר כבר שימש תקנון "אגד" בידי הנהלת-האגודה, מול חבר-עובד, בדיון שהגיע להרכב מורחב של בית-המשפט העליון ( פסק-הדין בפרשת "אגד נ' יעקב" ); בית-המשפט העדיף שם את זכויותיו הסוציאליות של העובד על הוראה בתקנון. עם זאת, מומחה לדיני-עבודה יבחן, בין היתר, האם הייתה ( והאם קוימה ) חובה לשמוע תחילה את העובד טרם החלטת-ההנהלה, והאם עולה השלכה ברת-משמעות לטובת העובד מסיבות ומנסיבות מצבו המצער, ממשך-הזמן בו נהג ההסדר עד להחלטה, מעיתוי ההחלטה בגילו של העובד, ועוד. אם יתברר בבדיקה כזו, כי פעולת-ההנהלה עומדת בסתירה להוראה של דין, הסכם או תקנון – מלאכתו של עורך-הדין תהיה קלה יותר.
שאלות נפוצות:
בני אברהם
אבי פליישמן
יואב מור
זאב בן אריה