לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
משופם

בחירת חבר בעצמאות כלכלית למנהלת האגש"ח

האם חבר בעצמאות כלכלית יכול להבחר למנהלת הקיבוץ (אגש"ח) שעיקר עיסוקה פן כלכלי?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! מינהלת אגודת קיבוץ, אשר תפקידיה במישור הכלכלי, אמורה להיבחר על-פי קני-מידה, אשר ידע וניסיון כלכליים-עסקיים הינם מעיקריהם. כל חבר-קיבוץ נחשב כבעל עניין בהצלחתו הכלכלית של קיבוצו, גם אם הינו במעמד של עצמאות כלכלית בקיבוץ, וציבור-הבוחרים הממנה את המינהלה רשאי וחופשי להעדיפו על-פי כישוריו ויכולתו לתרום, גם מול חבר-קיבוץ אשר מצבו הכלכלי תלוי במידה רבה יותר בהצלחתו הכלכלית של הקיבוץ.

משופם

מענה- ראשית תודה על המענה המפורט. קיים לי קושי עם המשפט "כל חבר קיבוץ נחשב כבעל ענין...". כיצד ייתכן הדבר שחבר קיבוץ הינו מנותק כמעט לגמרי מבחינה כלכלית, כמעט ואינו משלם מיסים או רואה רווחים ועדיין ייחשב כבעל עניין בהצלחה הכלכלית של העסק? מה ההגיון המשפטי העומד מאחורי סברה זו? שוב תודה וחתימה טובה!

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

בתשובה הקודמת הומלץ על סיוע של עו"ד - לא רק לבדיקת מסמכים הכרחית, אלא גם להתייעצות כוללת, טרם נקיטת צעד דרסטי של פרישה מחברות. סיוע משפטי כזה יכלול, ממילא, גם איתור ובחינה של פסיקה רלבנטית. בהקשר זה: שאלת הזכות העקרונית לפרוש מחברות בקיבוץ איננה אמורה להיות במחלוקת, והיא נדונה, למשל, בפסק רשם האגודות השיתופיות בעניין אגודת "טל אל" מ-2015 ( פורסם ב"נבו" ), תוך איזכור פסיקה של בתי-המשפט בגוף הפסק. עם זאת, יש לבחון את שאלת הכדאיות של מהלך הפרישה - לפי בדיקת המסמכים הנ"ל, תוך מתן הדעת לאפשרויות של טיעונים וצעדים מצד הקיבוץ במקרה הנדון.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! (( התשובה לעיל נשתרבבה בטעות, והיא מתייחסת לשאלה השנייה,הסמוכה, של השואל הנכבד )). לשאלת-ההמשך כאן: יש להבדיל בין הבחינה המשפטית לגבי זכות המועמד לבחירה והאפשרות למנותו, לבין שאלת ההיגיון המעשי בבחירתו על-ידי חברים-מצביעים. המועמד המתואר בשאלת-ההמשך כעת זכאי, משפטית, להיבחר, אך אם התיאור מדבר להגיונם של חברים – הם יימנעו מבחירתו למינהלה.

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום אגודות שיתופיות