לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
משופם

סיום חברות בקיבוץ (אגש"ח)

שלום, משלמים כ30K שנתי כמיסי קיבוץ פנימיים, האם יש תקדים/מניעה של סיום חברות בקיבוץ לאחר בניית בית והשארות כחבר אגודה קהילתית בלבד?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! שאלת פרישה מחברות באגודת-הקיבוץ, גם אם נותרת חברות באגודה הקהילתית שבצדה, מעוררת קשיים - הן בבחינתה המשפטית והן בבחינתה המעשית. מופנית תשומת-הלב לתשובות קודמות בנושאי פרישה מאגודה, אשר ניתנו בפורום זה, לרבות תשובות לשאלות מהתאריכים 24/6/19, 25/5/17 וכן תשובות-עבר הנזכרות שם. במישור המשפטי יצוין, כי כעקרון – בצד "חופש ההתאגדות" בישראל עומד "החופש לאי-התאגדות", לפיו אין לכפות חברות באגודה על מי שאיננו מעוניין בהמשך החברות, והוא זכאי לצאת מהאגודה כרצונו. עם זאת, כל חבר שפרישתו מהאגודה מיועדת על-ידיו ליצור לו יתרון כספי ( לרבות על דרך "שחרור" מתשלומים ) – חייב לבדוק היטב ומראש, האם פרישה כזו תשתלם לו כספית, בהתחשב בעלויות כספיות העלולות להתווסף מאידך; תשובה שלילית לשאלת-עזר זו תחסוך מהחבר את השאלה החשובה הנוספת: מה תהיה השפעת הפרישה על בני המשפחה כולם מבחינה חברתית בקיבוץ? בהקשר לבדיקת הכדאיות הכלכלית: יש לבדוק בתקנון האגודה, וכן בכל מסמכי הקבלה לחברות, ובמסמכים בעניין הבנייה בקיבוץ וההשתכנות בו – שמא יש בהם תנאי חוזיים, בעלי השלכות ממשיות ואף משמעותיות, העלולות לשלול כדאיות ממהלך-הפרישה המתוכנן. לפני צעד דרסטי של פרישה כאמור, מומלץ להסתייע בעו"ד לבחינת המסמכים הנזכרת לעיל ולהתייעצות כוללת, וזאת בשילוב שיחות-בירור עם חברים אחרים ואף עם בעלי-תפקידים בקיבוץ, ומעל לכל – בגיבוש עמדה משפחתית משותפת.

משופם

מענה - ראשית תודה על המענה! בהנחה שהנושא הכלכלי והחברתי אינו מהווה בעיה (קיים חסכון כספי ניכר וקיימים עשרות תושבים שאינם חברי קיבוץ המתגוררים בקיבוץ), האם קיימת\ידועה בעיה משפטית כלשהי? האם תוכל להפנות לתקדים מסוג זה? שוב תודה וחתימה טובה!

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! בתשובה הקודמת הומלץ על סיוע של עו"ד - לא רק לבדיקת מסמכים הכרחית, אלא גם להתייעצות כוללת, טרם נקיטת צעד דרסטי של פרישה מחברות. סיוע משפטי כזה יכלול, ממילא, גם איתור ובחינה של פסיקה רלבנטית. בהקשר זה: שאלת הזכות העקרונית לפרוש מחברות בקיבוץ איננה אמורה להיות במחלוקת, והיא נדונה, למשל, בפסק רשם האגודות השיתופיות בעניין אגודת "טל אל" מ-2015 ( פורסם ב"נבו" ), תוך איזכור פסיקה של בתי-המשפט בגוף הפסק. עם זאת, יש לבחון את שאלת הכדאיות של מהלך הפרישה - לפי בדיקת המסמכים הנ"ל, תוך מתן הדעת לאפשרויות של טיעונים וצעדים מצד הקיבוץ במקרה הנדון.

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום אגודות שיתופיות