סטטוס חבר בעצמאות כלכלית
שלום רב על פי תקנות האגודות השיתופיות (ערבות הדדית בקיבוץ המתחדש) תשס"ו 2005 ולפי תקנה 10 מוגדר סטטוס "חבר בעצמאות כלכלית", כלומר מעוגן בחוק. לבעל סטטוס זה במרחב הקיבוצי ישנו מעמד ככל חבר, למעט העובדה שאינו בעל זכויות מחד וחובות מנגד בעסקי הקיבוץ. הוא הינו שותף מלא לשאר ההתנהלות בקיבוץ מבחינה חברתית ומשלם מיסים ככל חבר אחר. לפי פרשנותי בהתאם לכתוב הנ"ל חבר בעצמאות כלכלית הינו חבר באגש"ח (אגודה שיתופית חקלאית), עם ההגבלות המפורטות, ולא מוגדר כתושב המתגורר במרחב הקיבוצי . ראשית אבקש לדעת האם אכן חבר בעצמאות כלכלית הינו חבר באגש"ח ? שנית, האם מספר החברים בכלל, ומספר החברים בעצמאות כלכלית בפרט, משפיע בדרך כלשהיא על מכסות הייצור (אדמה, מים, חלב וכיו"ב) אותן מקבל הקיבוץ ?
שלום רב! נושאים הקשורים למעמדו ולזכויותיו של חבר ב"עצמאות כלכלית" בקיבוץ "מתחדש", נדונו בתשובות אחדות קודמות בפורום זה, ותשומת-הלב מופנית לתשובות מנהל-הפורום לשאלות מהתאריכים 15/3/18, 23/11/17, 29/3/17 וכן 18/1/19. בתשובה לשאלה מ-18/1/19 צויין, בין היתר, כי מיכסות ייצור חקלאיות אמורות להיקבע בעיקר על-פי יכולת הייצור של הקיבוץ, ואף אם יש משקל למרכיב של מספר החברים בקיבוץ – מתבקש כי בנושא המיוחד של "מיכסות ייצור" יילקח בחשבון רק מספרם של אותם חברים השותפים לייצור המתבצע ע"י הקיבוץ ו/או הינם חברים התלויים בפרנסתם בקיבוץ. לגבי הקצאת קרקע-לאום לקיבוץ, יש לזכור כי "משבצת-הקבע" של הקיבוץ הוקצתה לו עוד בעבר רחוק, כחלק מהתיישבותו, וגם אם הועמדו לרשותו תוספות זמניות לצרכי עיבוד חקלאי – קני-המידה לכך לא חרגו מהאמורים לעיל.
תודה רבה על תשובתך המקיפה אך בנוגע לשאלה זו אחדד ברשותך – כפי שציינת ייתכן ויילקח בחשבון רק מספרם של אותם חברים, השותפים לייצור המתבצע ע"י הקיבוץ ו/או הינם חברים התלויים בפרנסתם בקיבוץ, אך ידוע שישנם חברים מלאים שאינם עובדים בעבודות אלה, אלה במשרות בשוק החופשי ובהתאם יכולה להיות אפשרות הפוכה בא חבר בעצמאות כלכלית עובד במשרות בעסקי הקיבוץ (לדוגמא, חלק מצוות הגד"ש), מה קורה במצבים אלה ? כיצד מתייחסים לכך מבחינה משפטית או כל בחינה אחרת מבחינת הרגולטור ? בנוסף האם תתכן האפשרות שהרגולטור לא יקצה מכסות למרות שהקיבוץ עדיין עוסק בעבודות חקלאות שונות בגינן זכאי לאותן מכסות ? האם קיימת נוסחת חישוב עבור קבלת המכסות (נניח יחס חבר מלא/חבר בעצמאות כלכלית או כל יחס אחר אליו מתייחסים) ? תודה מראש !!!
מיכסות-ייצור חקלאיות הוקצו לזכאים לכך לא רק לפרנסתם אלא בעיקר – כדי לייצר תוצרת חקלאית לצרכי האוכלוסיה בישראל כולה, תוך הפחתת תלות בצורך ביבוא מחו"ל, בעיקר בעתות-חירום. המיכסה המוקצית ליצרן אמורה להבטיח לו "פלח שוק" לשם החזר הוצאות על השקעותיו הרבות ( לרבות בעבודה ובתשומות ) בצירוף רווח סביר ( לפחות ), וזאת כדי להבטיח מעגל יצרנים בישראל, המסוגלים ומוכנים לייצר את נושא-המיכסה; תועלת היצרן, ככל שהינה מבורכת וחשובה, היא תוצאה נילווית למטרה העיקרית הנ"ל. עם זאת, בעקבות שינויי המציאות והמדיניות בתחומי הכלכלה בישראל, נותרו הסדרי מיכסות לייצור ולשיווק בענף החלב ובשלוחת ביצי-מאכל של ענף הלול, וגם הסדרים אלה אינם מובטחים לעתיד רחוק. על רקע כללי זה, ספק רב אם יש טעם מעשי בחיפוש בסיס לטענות חברים ב"עצמאות כלכלית" כלפי קיבוץ בהקשר למיכסות-ייצור שקיבל ולניצולן השוטף. אם מדובר במקרה הנוכחי במיכסת-ייצור קיימת, שלגביה נתקיימו או מתקיימות נסיבות מיוחדות – נא לפרט ולהבהיר.
הסיבה שאני מעלה סוגיה זו שטענה זו מועלית ע"י חלק ממובילי דעה בקיבוץ בדבר הרצון לאיחוד סטטוסים שכן ככל שיהיו יותר חברים בעצמאות כלכלית כך הזכות שלהם לקבל מכסות או לשמור על הקיים יילך וייאבד ואז מה יהיה ? ____ פרשנות לכל כיוון אבל בעיקר הפחדה של דור שלם שגר בקיבוץ וחרד לגורלו ולכן אני מבקש להפריך טענה זאת לאור האמור .
שאלות נפוצות:
ארז דע
בני אברהם
אבי פליישמן
יואב מור
זאב בן אריה