מי אחראי?
אני גר בשכונת בתים דו-משפחתיים בת שלושים שנה הבנויה על גבעה. בשל הטופוגרפיה של המקום, קו הביוב שלי ושל הדו שלי אינו מתחבר לביוב העירוני ברחוב הסמוך לביתי אלא יורד במורד הגבעה אל קו הביוב ברחוב המקביל כשהוא עובר מתחת לחצר הבית הסמוך לאותו רחוב. (קו הביוב המשותף לי ולדו שלי עובר כ-12 מ' בחצר שלי וכ-30 מ' בחצר של השכן ברחוב המקביל במורד הגבעה ואינו מתחבר לקו הביוב שלו.) לאחרונה נשבר קטע מצינור הביוב שלנו העובר תחת חצר השכן ברחוב המקביל ונדרשה החלפתו בעלות של כ-10,000 ₪. (הצינור נשבר קרוב לודאי ע"י שורשיו של עץ גדול שאותו שכן נטע מבלי משים בדיוק מעל לקו הביוב.) השכן תובע אותנו לאחר שפנה למחלקת המים במועצה בדרישה לתיקון הצינור אך גילה שהמועצה מתנערת מאחריות בטענה שהצינור נשבר לפני קו הביוב העירוני ולכן אין לה קשר לזה. מצד שני, מומחים אחרים אמרו לי שהאחריות לקו הביוב מעבר לגבול המגרש שלי היא של המועצה. מי לדעתך המקצועית אחראי כאן לתיקון (בחלקו או במלואו) – אני והדו שלי, השכן שבחצרו נשבר צינור הביוב שלנו, המועצה, אולי החברה שבנתה בשעתו את השכונה? בתודה מראש על תשובתך, יואב, וחג שמח לך ולב"ב!
אורי, שלום רב, השאלה אינה בנושא הפורום, בל בכל זאת אענה לך תשובה כללית: השאלה היא האם צינור הביוב נחשב כ"ביב פרטי" לפי החוק או כ"ביב מאסף". לפי הנתונים שאתה מוסר הוא כנראה ביב פרטי ולכן באחריות שלך ושל הדירה השנייה שבבית, אבל כדי לתת תשובה החלטית יש לבדוק את העובדות והמסמכים. חג שמח