חברים בהנהלה לועד היישוב
אצלינו בקיבוץ היו בחירות לועד הישוב שזאתי הנהלה אחת שיש בה 8 חברים. צריך להכניס אליה עוד 3 חברים כי בסיבוב הראשון נכנסו 5. הבחירות היו בשיטת הקלפי שמה ישב רק חבר ועדת קלפי אחד בזמן ההצבעה ולא שניים שככה אומר התקנון. אחרי שנבחר מישהו עירערו שזה היו בחירות נגד החוק כי ישב רק חבר ועדת.קלפי אחד וזה נגד החוק. אני אומרת שהחבר ועדה הוא איש ישר כולם יודעים הכי ישר בקיבוץ ואיש טוב מאוד כולם יודעים וגם בערעור אמרו שיודעים שהוא איש טוב ואף אחד לא אומר נגדו חס וחלילה כלום אבל חוק זה חוק. אצלינו תמיד ישב בבחירות רק איש אחד כי אנחנו מעט ואף אחד לא רוצה. מאז שאני זוכרת את הקיבוץ יש אמון וכל ההצבעות היו ככה. אז אם זה נגד החוק שהיה רק מישהו אחד בועדה בקלפי אפשר לבטל את הבחירות? אפילו אם יודעים שהם בסדר וזה תמיד היה אצלנו ואף אחד לא אמר שזה לא בסדר? אני מפחדת עכשיו יבטלו את כל ההחלטות שהיו ככה בצורה לא חוקית?
שלום רב! תקנות 59א ו-59ב של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )", החלות על "כל רשות מרשויות האגודה שנבחרה על פי הוראות תקנונה" או על-פי התקנות הנ"ל עצמן – מחייבות שמירה של כל המסמכים הנוגעים לבחירות ( כולל פתקי הקלפי ), במשך 30 יום "במקום בטוח במשרד האגודה". הוראות אלה נועדו, ככלל, למי שמבקש לתקוף את תוצאות-הבחירות, אך נראה כי במקרה המתואר בשאלה – שמירת המסמכים הנ"ל תסייע דווקא לתומכים בתוצאות הבחירות, כדי להציג כי התנהלו כראוי. עוד יצויין, כי לפי תקנה 59 לתקנות הנ"ל, אמור כל פרוטוקול של תוצאות בחירות ( כולל פרוטוקול ועדת-הבחירות ) להגיע גם אל רשם-האגודות-השיתופיות, ואם לא העיר הרשם על כך שועדת-הבחירות מנתה רק חבר אחד – יתכן שכבר בזאת יש כדי למנוע דאגה בנושא. כמו-כן, ניתן להסתייע, במקרה הצורך, גם בתקנה 39 לתקנות האמורות, לפיה "סטיה בלתי מהותית מהוראות תקנות אלה שאין בה כדי עיוות דין", לגבי "דרך ניהולה של אסיפה... או בדבר... מינוי חבר, בחירתו או כשרותו לכהן..." – "לא תפגע בכשרות החלטה" שנתקבלה כאמור.