הפיכת מחסן לדירת מגורים
שלום. אני רוצה להפוך מחסן לדירת מגורים ויש לי כמה שאלות: 1.הערייה יכולה לחייב אותי להפוך אותו חזרה למחסן? 2. אם אין לי טאבו על המחסן אם ייתקעו לי שוכרים שלא משלמים תהיה לי דרך להוציא אותם כמו בדירה רגילה? 3. איך אני יכולה לבטח עצמי כשאני קונה מחסן ללא טאבו? תודה מראש
רבקה שלום, להלן תשובה ראשונית לשאלתך: השימוש החוקי בנכס הינו על פי השימוש המוגדר בהיתר המאושר האחרון* של החלקה/מגרש. בהיתר זה יופיע בדרך כלל כיתוב, בגוף התכנית, המציין את השימוש באותו חלק של מבנה. כמו למשל : דירה (שזה אומר שימוש מותר למגורים), משרד, מחסן, וכמובן יעודם של השטחים המשותפים כמו לובי כניסה, מעלית, חדר אשפה, וכדומה. כל שימוש אחר שיעשה בנכס יהיה שימוש החורג מהיתר. שימוש חורג מהיתר, ללא אישור, אינו חוקי, ולא מומלץ לעשות זאת. עבירות בנייה הן עבירות פליליות ואף אחד לא רוצה את הכתם הזה על שמו (או את עונשי המאסר והקנסות). הדיון בבקשה לקבלת היתר לשימוש חורג הוא בפני הוועדה המקומית והיתר יינתן על פי שיקול דעת הוועדה המקומית. הפיכת הנכס ממחסן למגורים דורשת הליך שנקרא "בקשה לשימוש חורג מהיתר". זהו הליך של הגשת בקשה להיתר, מהועדה המקומית, ובו ניתן לבקש שימוש שונה מהשימוש המקורי של הנכס, כפי שהינו מופיע בהיתר הקיים, החל על המקום. במהלך עבודתי כאדריכלית נתקלתי במספר מקרים של אנשים שקנו נכס שהיה בשימוש למגורים, אך לאחר הרכישה, התברר כי היעוד שלו הוא "מחסן" או "מרתף", או אפילו "מסד" ולכן למעשה לא ניתן להשתמש בו למגורים או למשרד, או לכל שימוש אחר, השונה ממה שמופיע בהיתר. (כל הנאמר הינו לצורך הבהרת הנושא בלבד, ואינו מהווה תחליף לעבודה ויעוץ של בעל מקצוע) נשמח לעמוד לרשותך במידה ולספק לך את המידע הדרוש ממשרדנו PLACE & SPACE רחוב עזה 60, תל אביב מיקוד 618149 טלפון: 03-6097160 פקס: 03-6097161 Mallis Cohen Ayelet, Architect, Israel http://www.placeandspace.co.il
שלום רב. תחילה עליך לבדוק מה הייעוד והאם תיכנונית ניתן לשנות את הייעוד למטרה אחרת. אם וככל שניתן חוקית לעשות את השינוי (מומלץ להיעזק באדריכל רישוי שיבדוק את המצב התכנוני) אין כל בעיה להשכיר את הנכס כדירת מגורים. באשר לאי הרישום בטאבו לא ברור למה הכוונה ומדוע הנכס לא רשום. כעקרון ללא רישום בטאבו יש לבדוק היטב היכן מנוהל הרישום ומה המצב המשפטי של הנכס. מוצע להיעזר בעו"ד