תוספת גדר קלה על חומת בטון קיימת
לפני כשנה רכשתי בית דו משפחתי בקריית אונו (מגרש 500 מ"ר מחולק ל2 בתים). הבית שרכשתי נבנה לפני כ20 שנה ומסביבו חומת בלוקים/בטון בגובה 1.80 מטר בהתאם להיתר הבנייה שהתקבל בשנת 1995. בגבולו הצפוני של המגרש קיים מגרש זהה מחולק ל2 יח' אשר נרכש לפני למעלה משנה ע"י 2 רוכשים שהחלו לבנות את הבתים שלהם לפני כשנה. ראוי לציין כי החומה הקיימת נבנתה ע"י מוכר הבית שלי לפני כעשרים שנה וללא כל השתתפות של המגרש הגובל עמו (בדקתי זאת שוב לאחרונה עם המוכר), יחד עם זאת טוען השכן כי רכש את המגרש נקי מכל חוב (האם יש אפשרות לבדוק זאת בעירייה או שמדובר ביחסים בין בעלי הקרקעות ועליו להראות אסמכתא שאכן שילם מחצית מעלות החומה) אחד הרוכשים ביקש להחתים אותי לפני כשנה על הסכמתי לחצר אנגלית במגרש שלו וכן על תוספת גדר קלה, ואכן חתמתי לו מתוך שכנות טובה ושיתוף פעולה. לגבי הגדר הקלה ביקש שאשתתף עמו וסירבתי משום שאין לי אינטרס בגדר אשר תגביה את חומת הבטון שמעליי שהנינה ממילא כבר בגובה 1.8 מטר – חומה שכזו בצד הצפוני מול הסלון תקטין לי את כמות האור והאוויר בבית ובחצר. ראוי לציין כי החצר של השכן גבוהה מהחצר שלי במטר (היות וביצע הגבהה לעומת הרחוב בכ80 ס"מ) כך שמבחינה בטיחותית חייב לבצע הגבהה כלשהי לגובה מינימלי של 110 ס"מ. כעת שהשכן הנו לפני איכלוס ללא כל הודעה מוקדמת הגיעו פועלים מטעמו להתקין גדר קלה על חומת הבטון הקיימת, ניסיתי לדבר עם השכן לגבי גובה החומה וריווח שלה כך שהחומה תהיה נמוכה יותר כמו שהשכן בחלקה השנייה באותו המגרש בנה אולם כל הניסיונות עלו בתוהו והשכן החדש מתעקש לבצע את הדברים באופן חד צדדי כפי שהוא רוצה. לפיכך אודה לבדיקת השאלות הבאות: 1. האם בכלל רשאי להתקין גדר קלה על חומת הבטון הקיימת מבלי ששילם את חלקו בחומה? 2. במידה ולא רשאי לבנות על חומת הבטון /לא מוכן להשתתף בעלות הקמתה – האם אוכל לדרוש שיקים את הגדר הקלה בשטחו מעבר לחומת הבטון הקיימת (בהנחה שלא השתתף בעלות הקמתה)? 3. האם רשאי השכן להקים כל גדר קלה בלי להתייעץ עמי (לגבי גובה, צבע, מירווח בין שלבים וכו')? 4. האם אני אמור להשתתף בעלות בניית הגדר הקלה למרות שאין לי שום אינטרס בגדר כזו ואני מסתפק בצמחייה הקיימת (עצים גבוהים הסמוכים זה לזה).
שלום רב, בנוגע לסעיף 1 למכתבך, הרי הסכמת וחתמת על תוכניות וככל הנראה השכן קיבל היתר לבניית הגדר הקלה. בנוגע לחומה הקיימת, על פיו קיימת יריבות משפטית בין הבעלים הקודמים ולא איתך מאחר שלא שילמת דבר להקמת החומה הקיימת. בנוגע לשאלה מס' 2 - השכן רשאי לבנות בהתאם להסכמתך ולהיתר שניתן. בנוגע לשאלה מס' 3 - ראי תשובה לשאלה מס' 2. לגבי שאלה מס' 4 - בעניין זה יש לבחון התוכניות להקמת הגדר וחתימתך. בהצלחה, עו"ד ונוטריון גולן גדליה, מנהל הפורום טל': 03-5444460
שכן חדש בדו מבקש להקים גדר קלה על החומה הקיימת(מטר) ולהוסיף עוד גובה מטר כאשר מפלס השטח הוא הגבוה ממני. יסתיר אור ואויר ונוף. מה אני יכולה לעשות?
ביחס לשאלתך - ישנם שני היבטים: האחד הוא תכנוני - מה מותר ומה אסור מבחינת הוראות התכנון של העיריה הרלוונטית. זהו עניין לבחון מול העיריה. ההיבט השני הוא היבט קנייני - זכות השימוש בגדר המצויה במיצר. בעניין זה - אין בעובדה שהשכן לא השתתף בעלות הקמת החומה כדי לשלול ממנו זכות שימוש בה. בעת שתבוא דרישה להשתתפות שלך בעלויות ההקמה של תוספת הגדר - תוכל להעלות גם את עניין העלות של ההקמה. הואיל והוא לא היה בעל הזכויות במגרש בעת שנבנתה החומה - לא נראה לי שתוכל להשיג משהו בעניין זה.